Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Dýňová pěna

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Lehká, hladká a hedvábná pomazánka, kterou můžete použít na chleba, do placek nebo třeba jako dip k pečené zelenině.

Ingredience
  • 230 g dýně
  • 70 g kešu oříšků
  • extra panenský olivový olej
  • sůl
  • bílý pepř
  • 1 polévková lžíce lahůdkového droždí
  • citrónová šťáva
  • směs koření domácí dukkah
  • česnek

Myslela jsem si, že jím zdravě a vařila jsem podle svého nejlepšího přesvědčení. Ale váha šla pořád nahoru a břicho s...

Jak připravit jemnou pomazánku z dýně

  1. Namočte kešu ořechy.
  2. Vařte dýni v páře.
  3. Dobře okapané kešu ořechy, sůl, prolisovaný česnek a citrónovou šťávu vložte do mixéru a dobře rozmixujte.
  4. Do mixéru přidejte dýni, lahůdkové droždí, 1 lžíci extra panenského olivového oleje a znovu mixujte, dokud nezískáte hladký a sametový krém.
  5. Vložte do nádoby, posypejte dukkahem a uložte do lednice.

Praktické

  • Tuto pěnu můžete použít místo sýra, jako pomazánku, dip, kondiment, všude tam, kde vám přijde k chuti.

Obměna

  • Pokud nemáte připravený dukkah, což je škoda, protože je k této pěně opravdu super, posypte něčím křupavým. Zkuste gomasio.

Děti

  • Bez koření a s menším množstvím soli vhodné pro děti od 2 let.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Oldřiška
13. 10. 2023

Moc dobrá pomazánka. Právě jí snídám a koření dukkah je v ní lahodná třešnička. Děkuji za recept.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Klasická žampionová paštika

Žampionová paštika, vhodná jako zdravá svačinka ke kváskovému chlebu nebo třeba plackám. Lze ji také naředit a vykouzlit tak chutnou omáčku například k těs...

Pikantní fazolová paštika

Jednoduchá zdravá paštika bez masa, tentokrát v lehce pikantní verzi. Skvělá pomazánka na chleba nebo placky, výborná svačinka vhodná i jako jídlo s sebou ...

Pomazánka z fazolí a škumpy

Lahodný fazolový krém, kterému dává šmrnc koření sumah. Abyste dosáhli správné chuti, určitě ho z receptu nevynechávejte.

Jemná jarní pomazánka

Jemná svěží jarní pomazánka skvělá na chleby, do placek, ale třeba i jako dip k syrové zelenině.

Pomazánka Za’atar

Pomazánka pro milovníky kontrastních chutí, ve které se krásně snoubí chuť koření Zaatar a sladkost rozinek. Skvělá pomazánka, která se kromě namazání na c...

Pomazánka z černé ředkve

Tato jednoduchá a rychlá pomazánka přijde vhod na chleby, do placek a třeba i jako kondiment na těstoviny.