Domů > Magazín > Děti a strava

Víte kolik obsahuje Brumík Éček?

Jelikož jsme si na brumíka posvítili jen lehce, z hlediska toho, kolik je tam přidaných, “divně znějících” látek, kterým běžný spotřebitel nerozumí, rozhodli jsme se seznámit vás s podrobnějším popisem všech uvedených přísad. To, že je Brumík bez barviv a konzervantů je opravdu malá útěcha. Věděli jste, kolik obsahuje Éček? A jako na potvoru to nejsou zrovna jen ty neškodné.

Složení BeBe Brumík

Pšeničná mouka 22,1%, vejce, cukr, glukózo-fruktózový sirup, řepkový olej, med 8,8%, žitná mouka 8,6%, stabilizátor (glycerin), kypřící látky (difosforečnan disodný, hydrogenuhličitan sodný), glukózový sirup, emulgátory (estery mono – a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou mléčnou, estery polyglycerolu s mastnými kyselinami, polyglycerolpolyricinoleát), sušené mléko odtučněné a plnotučné, sůl, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, aroma.

Brumik

Složení pod lupou

  • Pšeničkou a žitnou mouku i když vymletou a tím pádem zbavenou většiny minerálů tady asi rozebírat nemusím. Z celého složení jsou to asi nejlepší přísady, co Brumík obsahuje.
  • Vejce a cukr, opravdu potraviny značně nevhodné pro malé děti, ale dobře, jsou to alespoň potraviny.
  • Glukózo-fruktózový sirup – další jednoduché cukry.
  • Řepkový olej nebude určitě olej lisovaný za studena, takže bude nejspíš obsahovat stopy chemikálii, které se používají při extrakci olejů, jako jsou formaldehyd, benzen a tetrachlormetan, asi nemusím zdůrazňovat, že jsou karcinogenní.
  • Med – jednoduchý cukr, o jehož původu nic nevíme a budeme jen doufat, že včelky med sbíraly na nestříkaných polích a výrobce ho neobohatil o přidaný cukr.
  • Stabilizátor – glycerin, nebo glycerol, víte někdo co to je? Jinak se skrývá pod značkou E 422. Je to alkohol, který se vyskytuje přirozeně v živočišných a rostlinných tucích. V upravených potravinách pochází hlavně z živočišných zdrojů. Je to rozpouštědlo, které slouží jako nosič pro potravinářská barviva a chutě, zahušťovadlo a změkčovadlo, které se používá často k ošetření povrchů sýrů a masa a také ho často najdete v pekárenských, masných výrobků v rosolu a v nápojích. Při běžných dávkách používaných v potravinách je považován za bezpečnou látku.  Ve větších dávkách může způsobovat nevolnost, zvracení, průjmy, bolesti hlavy nebo žízeň (dehydratace organismu) a pomatenost. Na příjem většího množství glycerolu by si měli dát pozor především diabetici, lidé se srdečními poruchami nebo s poškozenými játry či ledvinami. Snad je relativně bezpečný, ale přiznám se, že v potravině, která je určená pro děti na mě nepůsobí dobře.
  • Kypřící látky:
    • Difosforečnan disodný, jinak E 450. Působí jako látka upravující kyselost, kypřící látka, stabilizátor, emulgátor a tavicí sůl. Další jeho schopnosti zahrnují bránění nežádoucím reakcím přítomných kovů a vázání šťáv při výrobě masných výrobků. Lze je proto nalézt v uzeninách, masných a pekařských výrobcích, tavených sýrech nebo práškových směsích pro výrobu čokoládových nápojů. V menších dávkách jsou difosforečnany považovány za bezpečné látky, jejich vysoké dávky však mohou v těle způsobit nerovnováhu a zapříčinit nedostatek vápníku. Difosforečnany představují zdroj fosforu a v těle se rozkládají na fosforečnany. V České republice lze difosforečnany využít při výrobě některých potravin. Že jsou to zrovna potraviny určené pro děti mě docela mrazí.
    • Hydrogenuhličitan sodný, jedlá soda, je další, tentokrát neškodné éčko E 500. Používá se ke kontrole kyselosti a jako kypřící látka. Sám uhličitan sodný má schopnost vázat nežádoucí ionty kovů, čímž zabraňuje změnám barvy, struktury, sraženinám a žluknutí potravin. Proti jedlé sodě nemám žádné výhrady.
  • Emulgátory
    • Estery mono- a diglyceridy mastných kyselin s kyselinou mléčnou, nebo -li E 472 jsou využívány v sypkých směsích pro pečení, v práškové šlehačce a v pekařských výrobcích. Estery procházejí obvyklou látkovou výměnou. Nežádoucí účinky estery nemají a jsou považovány za bezpečné látky.  V ČR je povoleno přidávání těchto látek v nezbytném množství do většiny potravin. V dětské výživě je povoleno používat tyto látky v omezeném množství pro výrobu dětských příkrmů.
    • Estery polyglycerolu mastných kyselin jsou E 475. Tyto estery tvoří celou řadu emulgátorů, jejichž vlastnosti se různí podle charakteru použitých mastných kyselin a podmínek při jejich výrobě. Využívá se jich například k homogennímu promíchávání potravin na bázi vody a oleje nebo ve šlehaných krémech, tucích a margarínech. Těmto látkám by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že se jedná o substance pocházející ze živočišných tuků. V ČR smějí být tyto látky přidávány do vybraných potravin, například do jemného a trvanlivého pečiva, do cukrářských výrobků, emulzních likérů, výrobků z vajec, mléka v prášku, žvýkaček, emulgovaných tuků, sladkostí na bázi cukru a dezertů. V minulosti u nás tyto látky nebyly povoleny, dnes se běžně používají… Testy těchto esterů neprokázaly žádné nežádoucí účinky. No to mě moc neuklidnilo, proč tedy nebyly v minulosti povoleny?
    • Polyglycerolpolyricinoleát E476. Polyglycerolpolyricinoleát je emulgátor vyskytující se v zálivkách a pomazánkách se sníženým obsahem tuku a v kakaových nebo čokoládových cukrovinkách. Díky svým účinkům umožňuje vytvářet tenčí vrstvy čokoládových polev a využívá se k homogennímu promíchávání potravin na bázi vody a oleje. Nachází se také v mléčných výrobcích, majonézách, instantních polévkách, mražených dezertech nebo margarínech. Například v Německu je polyglycerolpolyricinolát zakázanou látkou a některé testy údajně potvrdily, že může mít negativní vedlejší účinky, například vyvolat střevní potíže nebo alergii. Jiné testy však žádné jeho negativní vlivy neprokázaly. Uklidnilo vás to?
  • Sušené mléko – mléko a mléčné výrobky nejsou zrovna ideální potravina pro děti. Když se jedí občas a v dobré kvalitě, tělo je zvládne zpracovat, horší je to s těmi průmyslově vyrobenými, což bude i toto sušené. Obávám se, že to nebude jen usušené mléko, minimálně tam budou ještě protihrudkující látky.
  • Sůl – určitě to bude obyčejná kuchyňská, která nám moc užitku nepřináší a ještě navíc ten jód a protispékavé látky. Lepší je používat mořskou, která obsahuje spousty minerálů. Také by mě zajímalo, kolik tam té soli je? U malých dětí je potřeba dávat soli co nejméně, v podstatě po zrnkách.
  • Kakaový prášek, odtučněný – kakao bohužel obsahuje velmi často toxické plísně, proto se pro děti vůbec nedoporučuje. Plísně, navíc ty toxické, zbytečně zatěžují už tak dost namáhaný dětský organismus. Také přemýšlím jak se odtučňuje kakao? Snad ne pomocí další chemie?
  • Aroma –  co si pod tímto názvem představit? Aromata jsou přírodní, nebo syntetická, jaké konkrétně použil výrobce se nedozvíme. Kdyby byly přírodní, jistě by se s nimi pochlubil. Takže nejspíš další chemikálie neznámého názvu.

Kolik má tedy Brumík Éček?

Jen uvedených jsem napočítala šest. U třech z nich bych měla obavy, další dvě jsou sporná. A hlavně, co udělá v těle koktejl těch všech chemikálií dohromady? A co to udělá třeba u 1,5 rok starého dítěte? Ještě pořád máte na Brumíka chuť? Já tedy ne a s čistým svědomím bych ho nenabídla ani svému psovi.

Bohužel, většina běžných sušenek a cukrovinek je na tom podobně. Ono někdy najít složení a ještě ty pidi písmenka není jednoduché a výrobce nám to schválně moc neusnadní. Proto i když tam nejsou uvedená žádná éčka a názvy znějí velmi podivně, raději to nekupujte. Na rozboru jedné cukrovinky určené pro děti jsme našli hned šest skrytých éček.

Víte proč se sladkosti nemohou skládat jen z několika přísad, které jsou opravdu potraviny? Např. jáhly, mandle a rýžový sirup? Protože by vydržely jen pár dní a to se výrobci nevyplatí. Proto doporučujeme zdravé sladkosti vyrábět raději doma, abychom se co nejvíce vyhnuli chemikáliím a víte, co jste do nich dali. A dejte si pozor i ve zdravé výživě, ne vše, co se tam prodává je opravdu zdravé.

Většinu informací o tom, co neznámé látky znamenají jsem čerpala z http://www.chemievjidle.cz/

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Don Periňon
28. 10. 2016

No a s tolik potřebnou a oblíbenou optimalizací nákladů se nám výroba týhle mňamky přesunula do Polska (ostatně jako asi už 99% výroby Opavia mňamek…) a stejně jako u jiných výrobků se nám složení posunulo k horšímu… Zkusil jsem jednou, dítěti bych to NIKDY nedal, tfuj!

Veronika
12. 4. 2016

Zrovna dneska jsem dostala podpásovku od kamarádky, která ještě neni uplně zvyklá na moje jídlo…Byly jsme s dětma venku a já vytáhla z tašky jáhelník..Koukla na to a zeptala se mě jestli jí dávám taky něco normálního ?..Tak sem jí řekla, že to bych se měla zeptat spíš já, protože ona měla pro chlapečka brumika ….vzpomněla jsem si na tenhle super rozebraný článek a dala jí ho přečíst…no tvářila se rozpačitě a byla lehce nasupená…že prý by nemohla jíst nic….. já se musela smát…každý má na výběr jíst skutečné jídlo nebo amarouny.

Ukázat další komentáře