Mladé jarní kopřivy jsou perfektní listovou zeleninou do ranní polévky. Krom toho, že docela dobře chutnají, mají také léčivý účinek. Pokud ve vašem okolí roste i lesní pažitka, přidejte ji do polévky také.
Ingredience
na 4 porce
  • hrst čerstvých kopřiv
  • 1/2 mrkve
  • kousek květáku
  • 1 lžíce wakame řas
  • 1-2 lžičky miso pasty
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • na posypání: lesní pažitka
  • sůl

Jak připravit miso polévku s čerstvou kopřivou

  1. Do hrnce dáme vařit vývar, omyjeme a nakrájíme na menší kousky mrkev a květák.
  2. Přidáme špetku soli, nalámeme wakame na menší kousky a přidáme spolu s mrkví a květákem do osoleného vývaru.
  3. Snížíme plamen a vaříme cca 7 minut.
  4. Kopřivy propláchneme studenou vodou a pokrájíme na menší kousky.
  5. Do polévky přidáme až na samý závěr, není nutné je vařit.
  6. Vypneme a vmícháme miso pastu.
  7. Ozdobíme nasekanou pažitkou.

Praktické

  • Abyste se nespálili o kopřivu, použijte buď rukavice nebo na její přenesení z prkýnka do hrnce použijte lopatičku na zeleninu. Případně je přelijte vroucí vodou, přestanou pálit a můžete na ně sahat holýma rukama.
  • Tuto polévku můžete jíst i jako obědovou.
  • Polévka vás zasytí, když do ní přidáte zbylou obilovinu. Pokud žádnou nemáte, nasypte do polévky ovesné vločky, kuskus, amarant, rýžové nebo polévkové nudle nebo quinou. Než se polévka uvaří, obilovina změkne a bude hotová. Jestli vlastníte kvásek, můžete zbytky kvásku vhodit do polévky jako nočky nebo kvásek do polévky rozmíchat. Získáte výbornou chuť. Skoro jako tradiční kyselo.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte rýžovou miso pastu. Sojová obvykle začátečníkům nechutná.

Děti

  • Miso polévku dáváme dětem cca od 1,5 roku, šetříme se solí i miso pastou.

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMrkvová vajíčka v čokoládě
Další článekVoda se brzy stane novou ropou: sucho už ničí i Česko