Mladé jarní kopřivy jsou perfektní listovou zeleninou do ranní polévky. Krom toho, že docela dobře chutnají, mají také léčivý účinek. Pokud ve vašem okolí roste i lesní pažitka, přidejte ji do polévky také.
Ingredience
na 4 porce
  • hrst čerstvých kopřiv
  • 1/2 mrkve
  • kousek květáku
  • 1 lžíce wakame řas
  • 1-2 lžičky miso pasty
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • na posypání: lesní pažitka
  • sůl

Jak připravit miso polévku s čerstvou kopřivou

  1. Do hrnce dáme vařit vývar, omyjeme a nakrájíme na menší kousky mrkev a květák.
  2. Přidáme špetku soli, nalámeme wakame na menší kousky a přidáme spolu s mrkví a květákem do osoleného vývaru.
  3. Snížíme plamen a vaříme cca 7 minut.
  4. Kopřivy propláchneme studenou vodou a pokrájíme na menší kousky.
  5. Do polévky přidáme až na samý závěr, není nutné je vařit.
  6. Vypneme a vmícháme miso pastu.
  7. Ozdobíme nasekanou pažitkou.

Praktické

  • Abyste se nespálili o kopřivu, použijte buď rukavice nebo na její přenesení z prkýnka do hrnce použijte lopatičku na zeleninu. Případně je přelijte vroucí vodou, přestanou pálit a můžete na ně sahat holýma rukama.
  • Tuto polévku můžete jíst i jako obědovou.
  • Polévka vás zasytí, když do ní přidáte zbylou obilovinu. Pokud žádnou nemáte, nasypte do polévky ovesné vločky, kuskus, amarant, rýžové nebo polévkové nudle nebo quinou. Než se polévka uvaří, obilovina změkne a bude hotová. Jestli vlastníte kvásek, můžete zbytky kvásku vhodit do polévky jako nočky nebo kvásek do polévky rozmíchat. Získáte výbornou chuť. Skoro jako tradiční kyselo.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte rýžovou miso pastu. Sojová obvykle začátečníkům nechutná.

Děti

  • Miso polévku dáváme dětem cca od 1,5 roku, šetříme se solí i miso pastou.

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMrkvová vajíčka v čokoládě
Další článekVoda se brzy stane novou ropou: sucho už ničí i Česko