Mladé jarní kopřivy jsou perfektní listovou zeleninou do ranní polévky. Krom toho, že docela dobře chutnají, mají také léčivý účinek. Pokud ve vašem okolí roste i lesní pažitka, přidejte ji do polévky také.

Ingredience
na 4 porce
  • hrst čerstvých kopřiv
  • 1/2 mrkve
  • kousek květáku
  • 1 lžíce wakame řas
  • 1-2 lžičky miso pasty
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • na posypání: lesní pažitka
  • sůl

Jak připravit miso polévku s čerstvou kopřivou

  1. Do hrnce dáme vařit vývar, omyjeme a nakrájíme na menší kousky mrkev a květák.
  2. Přidáme špetku soli, nalámeme wakame na menší kousky a přidáme spolu s mrkví a květákem do osoleného vývaru.
  3. Snížíme plamen a vaříme cca 7 minut.
  4. Kopřivy propláchneme studenou vodou a pokrájíme na menší kousky.
  5. Do polévky přidáme až na samý závěr, není nutné je vařit.
  6. Vypneme a vmícháme miso pastu.
  7. Ozdobíme nasekanou pažitkou.

Praktické

  • Abyste se nespálili o kopřivu, použijte buď rukavice nebo na její přenesení z prkýnka do hrnce použijte lopatičku na zeleninu. Případně je přelijte vroucí vodou, přestanou pálit a můžete na ně sahat holýma rukama.
  • Tuto polévku můžete jíst i jako obědovou.
  • Polévka vás zasytí, když do ní přidáte zbylou obilovinu. Pokud žádnou nemáte, nasypte do polévky ovesné vločky, kuskus, amarant, rýžové nebo polévkové nudle nebo quinou. Než se polévka uvaří, obilovina změkne a bude hotová. Jestli vlastníte kvásek, můžete zbytky kvásku vhodit do polévky jako nočky nebo kvásek do polévky rozmíchat. Získáte výbornou chuť. Skoro jako tradiční kyselo.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte rýžovou miso pastu. Sojová obvykle začátečníkům nechutná.

Děti

  • Miso polévku dáváme dětem cca od 1,5 roku, šetříme se solí i miso pastou.

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Jíme vaše jídla s chutí celá rodina včetně mého 86 letého tatínka (Ingrid)

Ingrid: Evi, moc se mi líbil článek o nakupování....

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Tohle není dieta, jakou jsem zažívala dříve (Radka)

Radka: Jsem naprosto nadšená 🤩 Tohle není dieta, jakou...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Jsem nadšená, zhubla jsem a moc mi chutná (Sawa)

Sawa: Děkuji za tento kurz, moc se mi líbil....

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...
    • Martino, to moc dobře znám – já jsem vařenou zeleninu nejedla v podstatě více než 30 let. Ale ono to má svůj význam mít zeleninu krátce povařenou. Teď v létě stačí pár minut, ale jde o to že vařená nezatěžuje slinivku a slezinu jako syrová a lépe se tedy tráví. I ta vaše verze je teď na léto vhodná, ale s postupující zimou by bylo vhodné naučit se i tepelně upravenou zeleninu jíst – třeba tím, že vyzkoušíte velmi chutné videorecepty, které máte v klubu a kde zeleninu takto upravujeme😉 na vlastní chuťové buňky můžu říct, že když člověk upraví jídelníček, začnou mu chutnat i věci, které by dříve nevzal do pusy. Já například pečenou nebo jakkoli jinak uvařenou řepu, dušenou mrkev a podobně. Teď tyhle zeleniny miluji a nemůžu se jich nabažit ačkoli je máme 3x denně 😋😋 takže to pomaloučku polehoučku zkoušejte a dejte zelenině šanci to se totiž opravdu vyplatí.Mrkněte na:
      https://www.jimejinak.cz/jak-jsem-nemohla-pozrit-vubec-zadnou-teplou-zeleninu/
      ttps://www.jimejinak.cz/jak-dostat-tepelne-upravenou-zeleninu-nejen-do-deti/
      ttps://www.jimejinak.cz/jak-detem-naservirovat-zeleninu-aby-ji-milovaly/

  1. Můžu dát do miso polévky tofu když ji chci sytější a nemám zrovna uvařenou žádnou luštěninu. nějak se mi sešlo více balíčků a nevím ani jestli můžu dát tofu do mražáku. tofunézu mám již vyrobenu, dělala jsem i beránka….vše jsou pro mě luxusní a hooodně dobré mňamky.
    díky za odpověď.

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekQuinoové stir-fry
Další článekLesní pažitka neboli divoký šnytlík