Domů > Zdravé recepty > Polévky > Snídaňové

Miso polévka s kopřivou

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro
sezóna léto

Mladé jarní kopřivy jsou perfektní listovou zeleninou do ranní polévky. Krom toho, že docela dobře chutnají, mají také léčivý účinek. Pokud ve vašem okolí roste i lesní pažitka, přidejte ji do polévky také.

Ingredience
na 4 porce
  • hrst čerstvých kopřiv
  • 1/2 mrkve
  • kousek květáku
  • 1 lžíce wakame řas
  • 1-2 lžičky miso pasty
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • na posypání: lesní pažitka
  • sůl

Jana první operaci prodělala v roce 1982. Sem tam pobývala v nemocnici. Vyzkoušela snad všechno, ale bylo to jak na h...

Jak připravit miso polévku s čerstvou kopřivou

  1. Do hrnce dáme vařit vývar, omyjeme a nakrájíme na menší kousky mrkev a květák.
  2. Přidáme špetku soli, nalámeme wakame na menší kousky a přidáme spolu s mrkví a květákem do osoleného vývaru.
  3. Snížíme plamen a vaříme cca 7 minut.
  4. Kopřivy propláchneme studenou vodou a pokrájíme na menší kousky.
  5. Do polévky přidáme až na samý závěr, není nutné je vařit.
  6. Vypneme a vmícháme miso pastu.
  7. Ozdobíme nasekanou pažitkou.

Praktické

  • Abyste se nespálili o kopřivu, použijte buď rukavice nebo na její přenesení z prkýnka do hrnce použijte lopatičku na zeleninu. Případně je přelijte vroucí vodou, přestanou pálit a můžete na ně sahat holýma rukama.
  • Tuto polévku můžete jíst i jako obědovou.
  • Polévka vás zasytí, když do ní přidáte zbylou obilovinu. Pokud žádnou nemáte, nasypte do polévky ovesné vločky, kuskus, amarant, rýžové nebo polévkové nudle nebo quinou. Než se polévka uvaří, obilovina změkne a bude hotová. Jestli vlastníte kvásek, můžete zbytky kvásku vhodit do polévky jako nočky nebo kvásek do polévky rozmíchat. Získáte výbornou chuť. Skoro jako tradiční kyselo.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte rýžovou miso pastu. Sojová obvykle začátečníkům nechutná.

Děti

  • Miso polévku dáváme dětem cca od 1,5 roku, šetříme se solí i miso pastou.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mila Beata
13. 9. 2023

Neměla jsem koprivu ale nechtěla jsem nám odeprit tuhle polivku , tak jsem dala celerovou nať a přidala quinoa, mnaaaaaam ♥️

Nemám moc ráda vařenou zeleninu v polévce,předpokládám,že je ok,že si tam mrkev strouhám až po uvaření a dochucení polévky.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jarní kvásková polévka s kopřivou

Kdo nemá rád japonská dochucovadla, má rád tradiční českou kuchyni a má rád polévky à la kyselo, ať zkusí tento recept na polévku z chlebového kvásku. Je t...

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Špičková polévka ze špiček

Tyhle malé voňavé houbičky na zahradě či na poli kdekdo přejde, protože je považuje za prašivky. Jaká škoda! Krásně voní, jsou lehce stravitelné a z obyčej...

Jarní detox polévka s kopřivou a popencem

Jak se zasytit a přitom tělo po ránu nezatížit, když máme období jater a žlučníku? Zkuste tuhle chutnou polévku s jarními bylinami.

Životabudič – koktejl z kopřivy a dalšího plevele

Čerstvé divoké byliny jsou bohaté na vitamíny, enzymy, minerály a mnoho dalších látek, které naše tělo potřebuje. Pokud vám nechutná žabinec v salátu, vyzk...