Pečená dýně je lahoda a co teprve, když si z upečené zeleniny uděláte polévku. Zahřeje vás do morku kostí a ještě překvapí svoji sytou a lahodnou chutí.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 malá dýně (asi 200 g)
  • 100 g mrkve
  • 150 g cibule
  • 3 PL oleje
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • litr zeleninového vývaru/horké vody
  • umeocet na dochucení
  • zázvorová šťáva na dochucení
  • rostlinná smetana nebo kokosové mléko na dochucení (nemusí být)

Jak připravit polévku z pečené dýně

  1. Zapneme troubu na 180°C.
  2. Z dýně vyndáme jadřinec, nakrájíme ji na větší kostky, stejně tak cibuli a mrkev. Česnek oloupeme.
  3. Nakrájenou zeleninu a česnek smícháme s olejem a solí a dáme na pekáček do trouby. Podlijeme asi deci vody nebo vývaru.
  4. Pečeme do změknutí zeleniny asi 50 minut. Pokud by se voda vyvařila, tak trochu podlijeme, aby se zelenina nepřipálila.
  5. Ohřejeme si zeleninový vývar.
  6. Upečenou zeleninu přendáme do hrnce, přidáme asi litr vývaru nebo horké vody a rozmixujeme tyčkovým mixérem dohladka. Konzistence polévky by měla být krémová, takže přidejte tolik vývaru, kolik bude potřeba.
  7. Povaříme asi 3 minuty, aby se chutě propojily.
  8. Sundáme z ohně, dochutíme umeoctem, šťávou z nastrouhaného zázvoru a trochou smetany, pokud ji máme rádi.
  9. Polévku ozdobíme zelenou posypkou a opraženými dýňovými semínky.

Praktické

  • Pokud máte rádi pečenou dýni, upečte si zeleniny víc a polévku udělejte jen z části. Zbytek použijte jako přílohu k hlavnímu jídlu.

Obměna

  • Mrkev skvěle nahradí batát.
  • Dýni můžete použít buď hokkaido nebo máslovou.
  • Pokud nechcete zeleninu péct, lze ji i orestovat naprudko na pánvičce na cca 2-3 lžících oleje, pak ztlumit a přiklopit pokličkou a nechat změknout, případně podlít troškou vody.

Děti

  • Dětem mladším 1 roku zeleninu ještě nepečeme, ale uvaříme jen ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel, soli a oleje.
  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme s rostlinnou smetanou.
  • Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

4 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dýňovou polévku dělám často, ale toto je opravdu dobrý nápad. Hned po přečtení jsem na ní dostala chuť. Je opravdu vynikající. Určitě brzo zopakuji.

    • Pečené polívky jsou geniální, dají se upéct z čehokoliv, nebo jen do nich přidat pečenou zeleninu 🙂

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRozhovor s Vlaďkou: Chtěla jsem vidět, chtěla jsem prostě žít (2. díl)
Další článekPečené batáty a řepa s tofu sýrem