Pečená dýně je lahoda a co teprve, když si z upečené zeleniny uděláte polévku. Zahřeje vás do morku kostí a ještě překvapí svoji sytou a lahodnou chutí.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 malá dýně (asi 200 g)
  • 100 g mrkve
  • 150 g cibule
  • 3 PL oleje
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • litr zeleninového vývaru/horké vody
  • umeocet na dochucení
  • zázvorová šťáva na dochucení
  • rostlinná smetana nebo kokosové mléko na dochucení (nemusí být)

Jak připravit polévku z pečené dýně

  1. Zapneme troubu na 180°C.
  2. Z dýně vyndáme jadřinec, nakrájíme ji na větší kostky, stejně tak cibuli a mrkev. Česnek oloupeme.
  3. Nakrájenou zeleninu a česnek smícháme s olejem a solí a dáme na pekáček do trouby. Podlijeme asi deci vody nebo vývaru.
  4. Pečeme do změknutí zeleniny asi 50 minut. Pokud by se voda vyvařila, tak trochu podlijeme, aby se zelenina nepřipálila.
  5. Ohřejeme si zeleninový vývar.
  6. Upečenou zeleninu přendáme do hrnce, přidáme asi litr vývaru nebo horké vody a rozmixujeme tyčkovým mixérem dohladka. Konzistence polévky by měla být krémová, takže přidejte tolik vývaru, kolik bude potřeba.
  7. Povaříme asi 3 minuty, aby se chutě propojily.
  8. Sundáme z ohně, dochutíme umeoctem, šťávou z nastrouhaného zázvoru a trochou smetany, pokud ji máme rádi.
  9. Polévku ozdobíme zelenou posypkou a opraženými dýňovými semínky.

Praktické

  • Pokud máte rádi pečenou dýni, upečte si zeleniny víc a polévku udělejte jen z části. Zbytek použijte jako přílohu k hlavnímu jídlu.

Obměna

  • Mrkev skvěle nahradí batát.
  • Dýni můžete použít buď hokkaido nebo máslovou.
  • Pokud nechcete zeleninu péct, lze ji i orestovat naprudko na pánvičce na cca 2-3 lžících oleje, pak ztlumit a přiklopit pokličkou a nechat změknout, případně podlít troškou vody.

Děti

  • Dětem mladším 1 roku zeleninu ještě nepečeme, ale uvaříme jen ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel, soli a oleje.
  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme s rostlinnou smetanou.
  • Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.

Chutný online kurz: Jak na zdravé dezerty

Bez cukru, mléka, vajec a bílé mouky.

Pojďte si společně pochutnat - zdravě!

  • 10 nejoblíbenějších dezertů
  • praktické videolekce
  • + bonus Vánoční cukroví

Překvapte i náročné mlsaly.

Zjistěte více

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dýňovou polévku dělám často, ale toto je opravdu dobrý nápad. Hned po přečtení jsem na ní dostala chuť. Je opravdu vynikající. Určitě brzo zopakuji.

    • Pečené polívky jsou geniální, dají se upéct z čehokoliv, nebo jen do nich přidat pečenou zeleninu 🙂

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.