Tygří ořechy (tigernuts, chufa) nejsou ořechy v pravém slova smyslu. Jedná se o hlízy šáchoru a jsou vhodné i pro alergiky. Obsahují spoustu minerálů a vitamínů, proto je vhodné je zahrnout do jídelníčku. Ve spojení s kroupami jsou zajímavou a výbornou křupavou přílohou k jakémukoliv jídlu.

Ingredience
na 4 porce
  • 3/4 hrnku krup
  • 1/4 hrnku hatomugi (slzovka)
  • hrst tygřích ořechů (tigernuts)
  • 2 hrnky vody
  • sůl

Jak připravit kroupy se slzovkou a chufou (tygřími ořechy)

  1. Kroupy, hatomugi i ořechy dáme do hrnce a zalijeme vodou.
  2. Necháme namočené minimálně 5 hodin, lépe přes noc.
  3. Ráno přivedeme k varu, osolíme, snížíme plamen a vaříme na nejmenším hořáku cca 45-50 minut, až budou kroupy měkké.
  4. Vypneme a podáváme.

Praktické

  • Tato příloha se skvěle hodí k omáčkám nebo různým zeleninovým či luštěninovým jídlům.
  • Když tuto přílohu ochutíte rostlinným sladidlem, případně vanilkou nebo kakaem (můžete i rozmixovat, přidat rozinky, mletý mák atp.), získáte jemný a lahodný obilný sladký krém.
  • Tygří ořechy (chufa, podzemní mandle) jsou k dostání ve zdravé výživě. Díky namočení a povaření jsou krásně křupavé s nasládlou chutí.

Obměna

  • Hatomugi můžete z receptu zcela vynechat a místo nich dát kroupy (1 hrnek krup na 2 hrnky vody).
  • Kroupy můžete zaměnit za špaldu, oves, kamut, špaldové kernotto, krupky, čirok nebo natural rýži. Všechny tyto obiloviny jsou spolu s hatomugo a tygřími ořechy výborná příloha.

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
    • Tak objednat na internetu, dnes to vedou v eshopech se zdravou výživou skoro všichni.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPřeučit dítě na jinou stravu stojí za to (Stáňa, 37 let)
Další článekPlacky z mungo fazolek (bezlepkové)