4 tipy, jak co nejlépe zužitkovat nadúrodu ovoce a zeleniny

4

Máte bohatou úrodu ovoce a zeleniny a nestíháte ji spotřebovat? Mrkněte na tyto tipy a zazásobte se na zimu.

1Marmeláda a povidla

Máte větší množství ovoce a nevíte, co s ním? Marmeládou nebo povidly rozhodně nic nezkazíte (a dá se do nich použít i trochu poškozené ovoce). V zimě se jistě budou hodit (co třeba takové palačinky s marmeládou nebo čočková sekaná potřená povidly?)! A navíc taková domácí marmeláda nebo povidla jsou krásným dárkem, který potěší. A že si myslíte, že to bez cukru nezvládnete? Zkuste zavařovat podle našeho návodu.

2Sušené křížaly všeho druhu

Nemusíte sušit jen tradiční jablečné křížaly, dají se sušit hrušky, švestky, meruňky, hrozny aj., i zelenina jako je mrkev, celer, petržel aj. Čerstvé a neponičené ovoce a zeleninu nakrájíme na tenké plátky (cca 5 mm), naskládáme na pláty sušičky, na pečící papír na topení nebo do trouby a sušíme na teplotu 50-57°C, až jsou kousky suché, stále pružné, ale nejsou vlhké. V zimě jako když je najdete. Sušené ovoce se hodí do buchet (my ho používáme hlavně do jáhelníku), zelenina zase do polévky.

3Ovocná dřeň

Když máme chuť na zmrzku, můžeme mít v mrazáku první pomoc – a zdravou. Stačí pouze rozmixovat ovoce (kyselé s troškou obilného sirupu nebo sladu, rozinkami nebo datlemi), případně přidat třeba kokosové mléko a zamrazit ve formičkách na nanuky nebo v kelímcích (a pokud nemáme dřívka, vystačíme si i se špejlemi).

4Mražené zásoby

Další možností, jak uchovat nadbytečnou úrodu, pokud ji nestihnete zpracovat, je mrazák. Hodí se zejména pro zeleninu jako je hrášek nebo fazolové lusky a pro bobulovité ovoce.

Mražené ovoce můžeme v zimě použít do buchet a koláčů (např. litý ovocný koláč s drobenkou) a hrášek do polévky. Nejlepší je zamrazit čerstvě nasbírané plody, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů. Náš tip: rozprostřete ovoce do mrazáku na plech nebo na pečící papír. Pokud byste ho hned sesypali do sáčku a dali zamrazit, budete z něj mít velkou kouli, která se špatně rozděluje. Pokud ovoce zamrazíte rozprostřené, můžete ho po hodině sesypat do sáčku.

A jak zužitkováváte nadúrodu vy?

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Kurz pro začátečníky
Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...
Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice
Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...
Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády
Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...
Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž
Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...
Mám lepší a vypnutější pleť
Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...
Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří
Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...
Manžel na této stravě cukrovku vyléčil
Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...
Jsem nabitá energií a pořád se usmívám
Spenito: Ahoj Ajko (a holky 🙂 ), líbí se...
Děkuji – spadli jste nám z nebe…
Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...
Úspěch: manžel vylízal i talíř
Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...
První týden kurzu a 2 kg dole!
Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...
Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů
Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...
Sladkosti už mi nechutnají
Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...
Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním
Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...
Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny
Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...
Po 6. dni mi splasklo břicho
Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...
  1. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek9 nápadů, jak využít v kuchyni červenou řepu!
Další článekKapustová polévka