4 tipy, jak co nejlépe zužitkovat nadúrodu ovoce a zeleniny

4

Máte bohatou úrodu ovoce a zeleniny a nestíháte ji spotřebovat? Mrkněte na tyto tipy a zazásobte se na zimu.

1Marmeláda a povidla

Máte větší množství ovoce a nevíte, co s ním? Marmeládou nebo povidly rozhodně nic nezkazíte (a dá se do nich použít i trochu poškozené ovoce). V zimě se jistě budou hodit (co třeba takové palačinky s marmeládou nebo čočková sekaná potřená povidly?)! A navíc taková domácí marmeláda nebo povidla jsou krásným dárkem, který potěší. A že si myslíte, že to bez cukru nezvládnete? Zkuste zavařovat podle našeho návodu.

2Sušené křížaly všeho druhu

Nemusíte sušit jen tradiční jablečné křížaly, dají se sušit hrušky, švestky, meruňky, hrozny aj., i zelenina jako je mrkev, celer, petržel aj. Čerstvé a neponičené ovoce a zeleninu nakrájíme na tenké plátky (cca 5 mm), naskládáme na pláty sušičky, na pečící papír na topení nebo do trouby a sušíme na teplotu 50-57°C, až jsou kousky suché, stále pružné, ale nejsou vlhké. V zimě jako když je najdete. Sušené ovoce se hodí do buchet (my ho používáme hlavně do jáhelníku), zelenina zase do polévky.

3Ovocná dřeň

Když máme chuť na zmrzku, můžeme mít v mrazáku první pomoc – a zdravou. Stačí pouze rozmixovat ovoce (kyselé s troškou obilného sirupu nebo sladu, rozinkami nebo datlemi), případně přidat třeba kokosové mléko a zamrazit ve formičkách na nanuky nebo v kelímcích (a pokud nemáme dřívka, vystačíme si i se špejlemi).

4Mražené zásoby

Další možností, jak uchovat nadbytečnou úrodu, pokud ji nestihnete zpracovat, je mrazák. Hodí se zejména pro zeleninu jako je hrášek nebo fazolové lusky a pro bobulovité ovoce.

Mražené ovoce můžeme v zimě použít do buchet a koláčů (např. litý ovocný koláč s drobenkou) a hrášek do polévky. Nejlepší je zamrazit čerstvě nasbírané plody, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů. Náš tip: rozprostřete ovoce do mrazáku na plech nebo na pečící papír. Pokud byste ho hned sesypali do sáčku a dali zamrazit, budete z něj mít velkou kouli, která se špatně rozděluje. Pokud ovoce zamrazíte rozprostřené, můžete ho po hodině sesypat do sáčku.

A jak zužitkováváte nadúrodu vy?

 
Nejlepší knedlíčky
Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...
Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂
Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...
Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ
Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...
Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti
Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...
Eva: “Jím jinak” a jsem nadšená!
Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...
Jsem nabitá energií a pořád se usmívám
Spenito: Ahoj Ajko (a holky 🙂 ), líbí se...
Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť
kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...
Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!
Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...
Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci
Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...
Skvělé filmy, neskuteční lidé
Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...
Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala
Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...
Děkuji za perfektní kurz a cenné rady
Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...
Mám víc energie a čistší hlavu
Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...
S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme
Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...
Měníte mi život k lepšímu
Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...
Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.
Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...
  1. Ještě mě napadá pečený čaj, čatny (to milujeme ke slaným “bramborovým” plackám).
    A odkrojky rovnou zalít horkou vodou na ovocný čaj.

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek9 nápadů, jak využít v kuchyni červenou řepu!
Další článekKapustová polévka