1Cizrnové křupání
Cizrna je bohatým zdrojem živin, zejména bílkovin a v této podobě je skvělou pochoutkou a alternativou křupek. Uvařenou cizrnu slijte, osušte a smíchejte se sladkou a uzenou paprikou, lahůdkovým droždím, solí a olejem nebo provensálskými bylinkami, solí a olejem a upečte v troubě na 180°C cca 30-45 minut. Podobně můžete udělat také naklíčenou cizrnu nebo hrách na pánvičce v podobě tradiční pučálky.
TIP na rychlou přípravu:
Pokud se vám nechce vařit cizrnu, použijte koupenou v plechovce nebo skleničce.
2Zeleninové chipsy
Nízkokalorická alternativa brambůrek. Stačí oblíbenou zeleninu (doporučujeme cuketu, mrkev, batát, petržel, řepu, celer, dýni) pomocí mandolíny nakrájet na tenoučké plátky (čím tenčí se vám podaří, tím křupavější chipsy budou), ochutit olejem, solí a bylinkami a upéct v troubě na 180°C 10-20 minut. Pokud chcete, můžete si vyrobit verzi i úplně bez oleje. Chipsy lze také smažit na trošce oleje na pánvičce, ale počítejte s tím, že nebudou tolik křupavé jako z trouby.
TIP k podávání:
K chipsům můžete podávat i dip. Smíchejte na něj kokosovou smetanu s citronovou nebo limetkovou šťávou a dochuťte rostlinným sirupem.
3Luštěninové dipy se zeleninovými hranolkami
Výborným způsobem, jak tělo zásobovat bílkovinami a uspokojit chuť na hranolky s tatarkou, jsou luštěninové dipy nebo hummus. Luštěninové dipy se dají udělat na mnoho různých způsobů – od tradičního hummusu z cizrny, přes fazolové paštiky, fazolové tapenády, až po dipy typu vodácký, křenový, humrový, česnekový, čočkový s řepou, čočkový s dýní atp.
TIP k podávání:
Dipy podávejte s hranolkami zeleniny – například mrkve, bílé ředkve, okurky, kedlubny, celeru, řapíkatého celeru aj. Pokud je nechcete podávat syrové, můžete je jemně oblanšírovat v hrnci s vodou a špetkou soli.
4Želé bábovičky
Tato nízkokalorická dobrota je rychle hotová, osvěží a chutná velkým i malým. Je velmi variabilní, můžete ji udělat nasladko s ovocem nebo naslano jako aspik. Namísto želatiny se v tomto receptu používá řasa agar agar, která je plná minerálů jako je jód, vápník a železo. Zkuste třeba jablíčka v agaru, agarový ovocný pohár, broskvový pohár, bábovičky s rybízem, meruňky a jablka v citronovém agaru, v zimě zahřeje horké jablečné pyré a pokud vám zbyla slupka z melounu, vytvořte si ovocem plněný meloun v agaru.
TIP pro chladnější dny:
V zimě můžete tyto želé dobroty udělat z uskladněných hrušek a jablek a přidat k nim na zahřátí i šťávu ze zázvoru.
5Zeleninové chlebíčky
Místo moučného pečiva zvolte jako základ na kolečka nakrájenou zeleninu. Hodí se zejména měkčí druhy – třeba okurka a cuketa. Namažte oblíbenou zdravou pomazánkou ze zeleniny nebo luštěnin a ozdobte čerstvými bylinkami. Můžete z nich udělat také rolky – cuketu nakrájejte podélně mandolínou na tenké plátky, lehce na suché pánvičce opečte (nebo použijte syrovou), pomažte a zarolujte do ruličky.
6Zeleninové jednohubky
Toto je rychlovka vhodná jen tak na mlsání nebo pro návštěvu. Na párátka střídavě napichujte zeleninu jako je okurka, rajče, cuketa a olivy spolu s uzeným tempehem nebo tofu. Jednohubky můžete prokládat lístečky bazalky nebo nori řasou.
7Jáhlové Raffaello
Klasické Raffaello je kalorická bomba plná jednoduchého cukru. Tato zdravá a dietní alternativa je jeho úspěšnou náhradou. Jáhly obsahují vitamíny skupiny B a spoustu cenných minerálů. Díky obsažené vláknině zasytí, nezpůsobují nárůst váhy, naopak vyživí vaše tělo. Stačí vám na ně uvařené jáhly, kokos, rozinky a něco na oslazení (doporučujeme slad, který obsahuje komplexní sacharidy, nebo obilné sirupy). Dovnitř můžete schovat mandličku.
8Sladké zeleninové pudinky
Sladká zelenina výborně uspokojí chutě na sladké, dodá vitamíny a minerály a navíc neobsahuje téměř žádné kalorie. Doporučujeme sladký pudink z mrkvičkyčidýně hokkaido, můžete zkusit také třeba batát nebo kombinaci různých sladkých zelenin i v kombinaci s ořechy. Podobně můžete udělat také pudink z jablíček.
9Všeho s mírou a ve správný čas
Aby byla pravda, že po těchto dobrotách nepřiberete, je potřeba znát míru. Pokud sníte každý večer kilo zeleninových hranolek s půlkilem cizrnového hummusu, jistě brzy nedopnete kalhoty, přestože suroviny budou veskrze zdravé. Svoji roli také hraje čas, kdy si takové dobroty budete dopřávat. Pozdě večer není nikdy dobře, i kdyby to bylo sebezdravější jídlo, jak jsme psali v tomto článku.
Úvodní obrázek zdroj: simplylivingwellness.com