- 1 litr makového mléka
- 4 hrušky
- 1 hrnek vody
- špetka soli
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
- špetka skořice
- osladit můžete rovnou při vaření slade podle chuti (bezlepkáři sirup) cca 2 lžíce sladu nebo uvařit bez oslazení a polít při podávání sladem či sirupem podle nálady
Postup
- Připravíme si mističky na nalití hotového pudinku.
- Omyjeme hrušky a nakrájíme na větší kostky.
- Hrušky dáme vařit do hrnku vody spolu se špetkou soli. Vaříme cca 8 minut do změknutí.
- Studené makové mléko rozmícháme metličkou se škrobem, aby v něm nebyly žádné hrudky.
- Mléko se škrobem přilijeme k vařícím se hruškám a mícháme na mírném plameni do zhoustnutí pudinku.
- Ve stejnou chvíli můžeme přidat slad či sirup, pokud nám sladkost hrušek nestačí.
- Když má pudink požadovanou hustotu, přelíváme ho do připravených mističek.
Obměna
Místo škrobu můžeme použít kuzu, bude to pak ještě zdravější a pro mě i chutnější dezert. Do pudinku můžeme přidat místo skořice jiné koření jako je vanilka, badyán nebo citrónová kůra.
Praktické
Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.
Našim dětem chutnal pudink i bez oslazení, návštěvě jsme pudink vyklopili na talířek (pozor, nedrží tak úplně tvar) a zalili javorovým sirupem a ozdobili praženými mandlemi. Moc jim chutnalo.
Děti
Dávala bych dětem cca od 1,5 roku. Pokud už běžně konzumují pudinky, mléka apod., pak není co řešit a mohou i tento makový.
Komentáře
A opět parádní miska/pohárek na pudink :-), kochám se i tím :-). Krásný den, J.
Jak si můžu vyrobit nakové mléko?