Makové mléko » Jíme Jinak

Makové mléko

Autor , Rubrika Nápoje, Právě se děje, Recepty, Svačiny, 13.05.2016

Štítky:, , , , , , , , , ,

Celé ty roky, co vaříme doma jinak, nepotřebuji k vaření žádné mléko. Ale vždycky, když je nějaký dezert od kamarádky Jitky obzvlášť lahodný, je v tom nějaké její domácí mléko. Rozhodla jsem se je postupně vyzkoušet a první jsem vzala na paškál mléko makové, protože jeho chuť jsem si uměla představit ze všech mlék nejméně. Věděla jsem jen, že to je výborný zdroj vápníku.

Ingredience
na cca půl litru mléka
  • mák a voda budou v poměru 1:10
  • pro začátek vyzkoušejte 50 g máku a 0,5 litru vody
  • dostanete přes půl litru makového mléka

Některé zdroje uvádějí, že mák má dvanáctkrát více vápníku než kravské mléko. A krom vápníku obsahuje také nezanedbatelné množství zinku, železa a hořčíku.

Postup

  1. Mák zalijeme desetinásobkem vody a necháme několik hodin nebo přes noc stát při pokojové teplotě.
  2. Namočený mák promícháme, aby nezůstal na dně, a přelijeme do mixéru. Nelekejte se barvy, trochu zšedne díky uvolněnému tuku.
  3. Rozmixujeme i s namáčecí vodou, můžeme několikrát nechat odpočinout a znovu mixovat, abychom získali maximum živin. Mléko bude pěnit a krásně zbělá.
  4. Mmléko přecedíme přes velké jemné sítko do mísy či vyššího hrnce (aby mělo mléko kam odtékat). Pomůžeme si lžící – mačkáme rozmixovaný mák tak dlouho, až zbude suchá drť.
  5. Zbytky máku si rychle sednou dno, takže chceme-li mléko čistě bílé, po usazení máku ho opatrně přelijeme do jiné nádoby tak, aby usazený mák zůstal v původní nádobě.
  6. Kdo chce mléko zcela beze zbytků, může proces cezení zopakovat několikrát, případně použít plátýnko.
  7. Mléko můžete pít hned nebo uskladnit v uzavřené nádobě v lednici.

Použití

Mléko samotné, nejlépe čerstvé, se doporučuje pít při překyselení organismu a při osteoporóze. Je to oblíbený zdroj vápníku u veganů. Samotné bude chutnat těm, kdo od něj nečekají klasické kravské mléko. Podle mě je lahodné, pro naše děti to byla pochoutka, které by vypily litry.

Začátečníkům, kteří by jej chtěli pít místo klasického mléka a samotné makové mléko by jim nechutnalo, pomůže pro začátek osladit trochou sladěnky či jinak zdravě dochutit (ne však při řešení překyselení organismu).

Já si mléko vyrábím jako základ pro dezert či zjemnění některých pokrmů, kam bych jindy dala rostlinnou smetanu (omáčky, zeleninová jídla, kaše apod.). Mléko můžete použít studené či ho vařit.

Praktické

Skladujte v chladu a během pár dní zkonzumujte (pro léčivé účinky ideálně čerstvé vypít).

Maximálního užitku z obsažených živin dosáhnete, pokud mák předem namelete na makovém mlýnku a namletý namáčíte. Stejně tak si ale můžete mléko z máku připravit, i když máte jen tyčový mixér, kterým namočený mák mixujete dostatečně dlouho.

Zbytek máku po výrobě mléka můžete přihodit do dezertu, kaše, náplně do štrůdlu či koláčů.

Čím menší dáte poměr vody k máku, tím smetanovější dostanete nápoj. Chcete-li tedy hutnější nápoj až krém, dejte poměr 1:8.

Děti

Makové mléko je mnohem stravitelnější než samotný mák, osobně (čistě pocitově) bych dávala až od 1,5 roku, i když asi nebude problém dát ho dětem i dříve. Moje děti ho ochutnaly až nyní ve 4 a 7 letech a chutná jim moc.

  • ZDARMA: Seriál "Hubneme do plavek"

    Jak upravit jídelníček na léto a zhubnout do plavek. materiály

    Tipy na hubnutí, strava během dovolené, vliv léta na naše tělo, jak na letní jídelníček, nejčastější letní chyby, VIDEO:Hubneme do plavek (vidělo už 3 000 lidí)

  • 22 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Jana

    Evi, muzu se zeptat, pisete, ze pocitove byste davala makove mleko od roka a pul, ale svym detem jste ho dala pozdeji, mela jste k tomu nejaky zasadni duvod? U sve dvoulete dcerky stale vaham.. dat/nedat.. (nekde jsem cetla, ze mak by se mel davat detem az od 3 let, tak jsem z toho trosku zmatena). Dekuji! 🙂

    Dobrý deň, poprosila by som o názor Evku alebo Helču 🙂 Som tehotná, snažím sa papať podľa JJ, samozrejme, mávam úlety…a trpím celodennou nevoľnosťou. Je podľa Vás vhodné pitie makového mlieka počas tehotenstva? Ďakujem pekne a želám príjemný utorok 🙂 Jarka

    ahoj…nevite nekdo, jak je to treba s kozim mlekem-syrem??…dcerka ochutnala na navsteve kozi syr a ted ho vyzaduje…nedavam ji mlecny vubec a rozdil mezi mlecnyma detma je znat…za cele 2 roky a 7 mesicu nemela NIKDY nudli u nosu…ma jen suchace :-)…nekde jsem cetla, ze nezahlenuje a je snad podobneho slozeni jako MM…je to mozne? diky za odpoved

    Snáší se něco lépe než kravské, nepije se ho tolik a tak dlouho. Není problém ho občas dcerce pro zpestření dát, ale není řešení přejít z mléka od krávy na mléko od kozy. Nechceme mít z dětí ani telátka ani kůzlátka 🙂

    Právě čtu v knize od pí Průchové, tak posílám info dále:
    Nekonzumovat kravské mléko, jeho bílkoviny jsou nebezpečné. Nepoužívat ani mléko sójové – zahleňuje. Je tedy příčinou mnoha problémů, hlavně v dýchacím ústrojí. Nekonzumovat mléko kozí – je tučnější než kravské a nemá vhodný sortiment minerálů. Ty nejodbornější vědecké údaje ho klasifikují jako možnou příčinu anémie. A jak píše Eva, nechceme mít z dětí ani telátka ani kůzlátka:)

    Díky moc za doplnění informací, Adris!

    Dobrý den, podle čínské medicíny jsem vlhký studený typ. Jsem dost obézní. Měla bych jíst potraviny které vysušují a zahřívají. Prosím o recepty. Ráda bych vypadala zase jako žena. Děkuju Hanka

    Hani, můžu se zeptat, kdo vám dělal diagnostiku jaký jste typ nebo jak jste na to přišla? Pídím se, kam zařadit sebe, tak se ptám. 😉 🙂

    Zadejte si Harmolinie, tam je test, pak o tom mluvila Simona v Kouzelných bylinkách, sedí to na mě. Tam najdete i kontakty, nevím, odkud jste, třeba i u vás je prodejna, kde vám také poradí.

    Děkuju! Jdu na to mrknout! 🙂

    Tak teraz tomu už nerozumiem vôbec. Takže raz sa píše, že mak prekysluje a v návode -použitie, na výrobu makového mlieka píše Eva, že sa používa pri prekyslení organizmu. Ako to teda je?

    Taky mě ta informace zarazila.

    Mate mě, že jste dříve mák nedoporučovaly. Teď už je v pořádku?

    Moniko, nevybavuji si, že bychom mák přímo nedoporučovaly. Když se podíváte do našich dezertů, mák se tam docela často vyskytuje, protože nám moc chutná 🙂 Ale vždy jsme na kurzech upozorňovaly, že je hůř stravitelný a hodně tučný, že lidé s oslabenou slinivkou ho nezvládají a že je vhodné ho povařit a kombinovat kvůli překyselení se zeleninou. Proto třeba v dezertech narazíte na kombinaci mrkev + mák. Mák je podle mě v pořádku celou dobu. Já jsem si třeba první makové mléko vyrobila až teď po letech zdravého vaření a myslím si, že tato frekvence konzumace makového mléka nás vskutku neohrozí 🙂 Nemyslím, že makové mléko je něco, co byste měli pít denně a denně vyrábět. Pro nás je to po letech zpestření a libůstka v jídelníčku, kterou si za čas zase rádi zopakujeme, ale dál žijeme a vaříme bez makového mléka jako doposud 🙂

    Evi, ta zelenina v dezertech mi pořád vrtá v hlavě – dává se tam tedy kvůli překyselení některých složek, např.máku? V tom případě by se ale měl celý dezert zkonzumovat max.do 2h po upečení? Když jím dezert ještě další dny, tak to už tam tu funkci asi neplní, že?

    Pavli, není potřeba brát to jídlo tak věděcky 🙂 Dezert není jídlo, je to něco malého, co si dáme mimo jídlo a hlavní zdroj živin jsou naše snídaně, obědy a večeře, tam chceme co nejlepší nejčerstvější složky, zejména tu zeleninu. Do dezertu ji dáme spíš proto, abychom zmírnili překyselující dopad toho máku, nahradili část mouky něčím zdravějším (mrkev, cuketa, dýně apod.). Nečekáme, že zelenina v dezertu nás bude léčit jako čerstvě uvařená. Čekáme, že bude méně škodit než mouka či cukr, a to platí i druhý den. Pokud tedy dezert do drhého dne vůbec vydrží 🙂

    Díky Evi moc za odpověď. 🙂 No, já se jen snažím pochopit co nejvíc souvislosti, abych si mohla recepty upravovat podle potřeby. Třeba to, že mák hodně překyseluje a je dobré ho kombinovat se zeleninou, jsem nevěděla. Jinak mě ty dezerty moc chutnají a zrovna malé nejsou 😉

    To je dobře, že se snažíte to nabrat komplexně. Jen se z toho člověk nesmí zbláznit, tak jsem právě psala, že se to nesmí přehánět, aby se pak člověk nebál dát si kus našeho dezertu 🙂 Já mam taky pořád ještě problém sníst optimální množství :-)))

    Ahoj,jem se chtěla podělit o tip.mně se po mixování jem honila vesele zrnka po nádobě,noc se ale nerozmixovalo.pokud mate někdo stejny problem,stačí dat méně vody,po pár h namačeni promixovat na kašicku a az potom dolít zbytek vody a nechat namocene požadovanou dobu.

    Zrovna dávám recept na pudink, který jsme právě posvačili, Slávko 🙂 Je to moc dobré, nic se nesrazilo, zkoušela jsem Amylon, Repunzel i klasický kukuřičný škrob a bylo jen potřeba míchat při vaření a výsledek je hladký krém. Já normálně cítím mák jako těžký do břicha, takže si třeba našich dezertů s mákem nemůžu dát tolik jako zbytek rodiny, ale v téhle formě mi to nevadí.

    zkusila jsi makové mléko vařit? Já jo a srazilo se v nechutnou hmotu. V omáčce se to asi ztratí (i když tam mi teda vůbec nesedí – ale možná jen předsudek), ale na puding ani náhodou (toť aspoň má zkušenost). Škoda, že je pro někoho alergen – já ho syrový nemůžu (okamžitě mi vyletěl ekzém a osypal se i můj kojenec), naštěstí ale vařený jo (ve štrůdlu nebo na koláči).

    Dobrý den, také jsem vyráběla makové mléko ve formě vařené a nevařené. Vařené byl pěkný hnus:-(. Zdrclo se to a chutnalo to divně.

    Zobrazit všech 22 komentářů

    Jíme Jinak