Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Proč jíst tapioku

Tapioka se těší velké oblibě, mimo jiné i proto, že patří mezi bezlepkové potraviny. Už jste ochutnali pudink z tapiokových perel?

Co je tapioka?

Tapioka je škrob extrahovaný z kořene manioku. Tento druh hlízy pochází z Brazílie a dalších částí Jižní Ameriky. Má vysoký obsah sacharidů a kalorií, což je dobré pro ty, kdo potřebují přibrat na váze. Tapioka je přirozeně bezlepková.
Díky vysokému obsahu sacharidů není vhodná pro diabetiky.

Co obsahuje

Tapioka se skládá zejména ze sacharidů, v menším množství obsahuje vitaminy skupiny B, vápník, mangan, železo, hořčík, měď a selen. Dále velmi malé množství bílkovin, tuků a vlákniny.

Zdravotní přínosy tapioky

  • Je snadno stravitelná.
  • Pomáhá zdravě přibrat na váze.
  • Podporuje a chrání zdraví kostí.
  • Je vhodná při bezlepkové dietě.
  • Používá se jako prevence žaludečních křečí, syndromu dráždivého tračníku, zácpy.
  • Je vhodná pro kojící maminky.
  • Podporuje snížení cholesterolu.
  • Dodává energii.

Tapioka v kuchyni

Konzumovat ji můžete stejně jako rýži, vařit by se měla minimálně 15 minut. Z tapiokové mouky se dají připravit placky, bezlepkové chleby a bezlepkové pečivo, ale je lepší ji míchat s dalšími výživnějšími moukami.

tapiokových perel lze připravit velmi chutný rostlinný pudink.

Jako zahušťovadlo používáme tapiokový škrob k zahuštění omáček a polévek. Jako pojivo a k vylepšení textury přidáváme tapiokový škrob do zeleninových hamburgerů a různých těst.

Zkuste to taky

Nám doma chutná jako dezert v podobě pudinku, který si připravujeme v kokosovém mléce s ovocem, také používáme tapiokový škrob k zahuštění pokrmů a jako mouku do pečiva. A co vy? Už jste zkoušeli tapioku v kuchyni?

Naše oblíbené recepty s tapiokou:

Mandlový tapioka pudink s ovocem
Kokosový pohár s tapioka perličkami
Cereální kváskový chléb Bezlepkáč
Luxusní kynutý bezlepkový štrůdl
Pomerančový dezert s tapiokovými perličkami

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

31 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Bezlepková pletená vánočka z kvásku

Držíte bezlepkovou dietu a chcete si dopřát zdravou pletenou vánočku bez cukru, lepku, vajec, droždí a másla? Vymysleli jsme pro vás variantu kváskové váno...

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Artyčoky – léčivá zelenina, kterou si můžete vypěstovat

Artyčok je vhodný pro léčbu jater, ledvin, pro cukrovkáře, při zácpě i na vysoký tlak. Roste na jaře, kdy potřebujeme detoxikovat organismus. V tom je arty...
9
10

Znáte muchovník?

Malé černé bobule, ale borůvky to nejsou. Věděli jste, že už indiánské kmeny užívaly muchovník jako lék?

Tapiokový dezert s ostružinami

Vynikající jemný dezert, vhodný jako sladká svačinka nejen při histaminové intoleranci. Vychlazený vás krásně osvěží v horkých letních dnech.

Trápí vás zácpa? Tady je 5 tipů, jak na ni

Zácpa je nepříjemným trávicím problémem, který někdy postihl už každého z nás. Je to stav, kdy dochází k obtížnému nebo bolestivému vyprazdňování střev a m...