Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Černé sojové boby s rýží a čirokem – přirozeně sladká příloha

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Černé sojové boby jsou velmi výživné. S významným obsahem antioxidantů, vlákniny, bílkovin, vitaminu K, železa, hořčíku, mědi, manganu, a riboflavinu udržují váš imunitní systém v dobré kondici. Mají vysoký obsah vlákniny a bílkovin (3 lžíce splní 31% denního doporučeného příjmu vlákniny a 26% denní porce bílkovin). Obsahují zdravé nenasycené tuky, pomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi, zabraňují vysokému krevnímu tlaku, jsou také dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Chutnají jako fazole a my je máme rádi v této posilující kombinaci s rýží a čirokem.

Ingredience
6-8 porcí
  • 1/2 hrnku černých sojových bobů
  • 1/2 hrnku kulatozrnné rýže natural
  • 1/2 hrnku čiroku
  • kousek řasy kombu
  • voda podle potřeby
  • špetka soli

Přestože od mala sportuju, od puberty řeším váhu. Mám za sebou období na Low Carb, Paleo i veganství. Jíme Jinak jsem...

Jak uvařit černé sojové boby s rýží a čirokem

  1. Boby propláchneme a namočíme ve větším množství vody na 10 až 12 hodin do studené vody.
  2. Rýži a čirok propláchneme a dáme do tlakového hrnce, zalijeme 4 hrnky vody a necháme namočené stejně jako boby.
  3. Vodu z bobů slijeme a vyhodíme prázdné slupky na povrchu, které vyplavaly.
  4. Boby přidáme k čiroku a rýži, přidáme řasu kombu, přivedeme k varu.
  5. Pokud nemáme v bio kvalitě tak sebereme pěnu. Přiklopíme, natlakujeme a vaříme na mírném plameni 1 hodinu.
  6. Pokud chceme přílohu slanou, tak po otevření hrnce přidáme lžičku soli a ještě 10 min. povaříme.

Praktické

  • Výsledné jídlo nám přijde velmi sladké a příjemně lepkavé.
  • Já osobně tuto přílohu nesolím, chutná nám, že je nasládlá. Ale přidávám ji ke slaným zeleninovým jídlům.
  • Je to skvělý základ na rychlovky tipu rizoto – stačí k uvařenému základu přidat restovanou zeleninu a máte zdravou rychlou večeři.
  • Množství si upravte podle vaší podle potřeby. Já většinou vařím tento základ ve větším množství (dávám celé hrnky) a spotřebuji během jednoho dvou dnů buď jako přílohu, nebo ze zbytků nadělám placky, nákypy, zahustím s ní polévky apod.

Obměna

  • Místo rýže a čiroku můžete použít jen jednu z obilovin.
  • Kulatozrnnou rýži můžete vyměnit za jiné druhy, např. basmatti či dlouhozrnou, výsledné jídlo nebude tak kompaktní, příloha bude více sypká.
  • Vody dejte podle toho, jak měkkou a lepkavou přílohu chcete mít – čím více vody dáme, tím lepkavější a kašovitější přílohu dostaneme.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1 roku, pokud už běžně jí ostatní luštěniny.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář