Černé sojové boby jsou velmi výživné. S významným obsahem antioxidantů, vlákniny, bílkovin, vitaminu K, železa, hořčíku, mědi, manganu, a riboflavinu udržují váš imunitní systém v dobré kondici. Mají vysoký obsah vlákniny a bílkovin (3 lžíce splní 31% denního doporučeného příjmu vlákniny a 26% denní porce bílkovin). Obsahují zdravé nenasycené tuky, pomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi, zabraňují vysokému krevnímu tlaku, jsou také dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Chutnají jako fazole a my je máme rádi v této posilující kombinaci s rýží a čirokem.

Ingredience
6-8 porcí
  • 1/2 hrnku černých sojových bobů
  • 1/2 hrnku kulatozrnné rýže natural
  • 1/2 hrnku čiroku
  • kousek řasy kombu
  • voda podle potřeby
  • špetka soli

Jak uvařit černé sojové boby s rýží a čirokem

  1. Boby propláchneme a namočíme ve větším množství vody na 10 až 12 hodin do studené vody.
  2. Rýži a čirok propláchneme a dáme do tlakového hrnce, zalijeme 4 hrnky vody a necháme namočené stejně jako boby.
  3. Vodu z bobů slijeme a vyhodíme prázdné slupky na povrchu, které vyplavaly.
  4. Boby přidáme k čiroku a rýži, přidáme řasu kombu, přivedeme k varu.
  5. Pokud nemáme v bio kvalitě tak sebereme pěnu. Přiklopíme, natlakujeme a vaříme na mírném plameni 1 hodinu.
  6. Pokud chceme přílohu slanou, tak po otevření hrnce přidáme lžičku soli a ještě 10 min. povaříme.

Praktické

  • Výsledné jídlo nám přijde velmi sladké a příjemně lepkavé.
  • Já osobně tuto přílohu nesolím, chutná nám, že je nasládlá. Ale přidávám ji ke slaným zeleninovým jídlům.
  • Je to skvělý základ na rychlovky tipu rizoto – stačí k uvařenému základu přidat restovanou zeleninu a máte zdravou rychlou večeři.
  • Množství si upravte podle vaší podle potřeby. Já většinou vařím tento základ ve větším množství (dávám celé hrnky) a spotřebuji během jednoho dvou dnů buď jako přílohu, nebo ze zbytků nadělám placky, nákypy, zahustím s ní polévky apod.

Obměna

  • Místo rýže a čiroku můžete použít jen jednu z obilovin.
  • Kulatozrnnou rýži můžete vyměnit za jiné druhy, např. basmatti či dlouhozrnou, výsledné jídlo nebude tak kompaktní, příloha bude více sypká.
  • Vody dejte podle toho, jak měkkou a lepkavou přílohu chcete mít – čím více vody dáme, tím lepkavější a kašovitější přílohu dostaneme.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1 roku, pokud už běžně jí ostatní luštěniny.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Stačí chvíli brouzdat na vašem webu a hned je všechno fajn (Marcela)

Marcela: Jste velmi inspirativní a z vašich stránek přímo...

Všímám si na sobě spousty pozitivních změn (Eva)

Eva: Váha a míry stabilní, ale kdybych ty předchozí...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...

Po měsíci mám 5 kg dole (Hana)

Hana: Milá Evičko, ani nevíš, jak jsem vděčná za...

Mínus 5kg a 5cm v pase (Liana)

Liana: Ahoj Eva, u mňa je to -5 kg...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Zhubla jsem 20 kg (Jitkanec)

Jitkanec: Ahojte všichni, začala jsem vařit podle Jíme Jinak...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJarní výpravy na divokou zeleninu
Další článekPohankové bezlepkové sušenky s čokoládou