Kondimenty, nebo-li doplňující, často chuťově výraznou složku, jsem si na talíři tuto zimu hodně oblíbila. Další z mnoha variant, tentokrát z řasy Nori a dýňových semínek vám bude nejen chutnat, ale je zároveň výborným zdrojem minerálů a kvalitních bílkovin.
Ingredience
  • deci vločkové řasy Nori nebo 3 plátky
  • 4 lžíce dýňových semínek
  • 2 až 2,5 deci deci vody
  • lžíce Umepasty nebo jedna umeboška bez pecky

Jak připravit nori kondiment

  1. Dejte vařit dvě deci vody, přisypte asi půlku hrnku (cca 1 dcl) vločkové řasy Nori a 4 lžíce dýňového semínka.
  2. Pořádně promíchejte, měla by  z toho vzniknout taková bahnitá kaše a vody by tam mělo být tak akorát, aby se to mohlo asi 10 minut povařit.
  3. Pokud je vody málo, trochu přidejte. Když vody dáte moc, buď přidejte víc řasy nebo budete muset vařit bez pokličky déle, než se voda vyvaří. Ideální konzistence je ta, že to drží pohromadě a jde to dobře promíchat, aniž by z toho tekla voda.
  4. Umepastu buď můžeme po vychladnutí zamíchat přímo do uvařené řasy se semínkem, nebo ji dát až na kopeček řasy na talíři.

Praktické

  • Můžeme si vyrobit větší množství na pár dní dopředu a skladovat v uzavřené krabičce v lednici.
  • Pokud použijete plátky, co se používají na sushi, je dobré je nastříhat na proužky.

Děti

  • I děti potřebují doplňovat pikantní a kyselou chuť, ale jen v malém množství. Tento kondiment bych dala dítěti asi od 1,5 let.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

9 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dneska jsem si kondiment udělala přesně podle receptu a je takový nahořklý. Je to ta správná chuť? Nikdy před tím jsem ho nezkoušela, tak nevím …

    • Těžko popsat chuť, mně to hořké nepřijde, spíš takové bez chuti, ale s umepastou je to to pikantně kyselé.

      • Ten můj výtvor je až nepříjemně hořký. Možná je to tím, že jsem měla nori doma už déle (i když prošlá nebyla).
        I tak moc děkuji za odpověď. A i za spoustu vynikajících receptů a článků a videí! 🙂

  2. Měla bych dotaz ohledně řasy Nori. Koupila jsem pláty 10×2,8g. Je lepší je vařit nebo je jíst syrové? Děkuji

    • Miky, pokud je pražená, tak už další úpravu nepotřebuje. Vlastně přemýšlím, jestli se řasa Nori vaří, obvykle se používá na zabalení sushi nebo drcená k posypání jídla, třeba rýže. Ale ráda se nechám poučit, třeba bude vědět někdo jiný :).

    • Záleží zda jsou syrové nebo už opražené. Opražené jsou tmavší a bývá to tam napsáno, světle zelené jsou syrové a ty je lepší chvilku povařit, lépe se uvolní minerály.

  3. Díky za další kondiment z řasy. Za sebe mohu říci, že jsem je začala dělat od té doby, co jste tu na stránkách uvedly, že se mohou dělat do zásoby do ledničky. Jinak jsem si nedovedla představit, že budu dělat zase další složku na talíř v pidi množství. A hlavně vím, že mi partner onehdá říkal, “prosim tě, ty řasy mi na talíř fakt nedávej” Nějak jsem na to zapomněla, a zkusmo jsem mu tam přihodila Hiziky s dýňovými semínky a říkal, že jo že je to dobrý. A od tý doby kondiment s řasami dělám pravidelně a od tý doby prý jídla mají uplně jiný šmak i když jsou jinak obyčejná. A tak jsem taky přišla na to, jak do něho dostat kvašenou zeleninu, kterou jinak naprosto odmítá. Udělala jsem typickou korejskou fermentovanou zeleninu zvanou kimči : kvašené čínské zelí, hodně červené pálivé papriky, česneku a zázvoru – až jsem se bála jestli to vůbec bude k jídlu – a to mu opravdu chutná, tak to je u nás taky takový kondiment. Takže chlapi ten chuťově výrazný kondiment opravdu potřebují. A k tomu mi dopomohla jedna jediná větička – může se to skladovat :-), holky díky

  4. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCelozrnné sušenky nebo vánoční cukroví
Další článekPečte kolektivně