- 1 hrnek bezpluchého ječmene
Jak připravit instantní ječnou kaši Campa
- Ječmen nasypeme na pánev a nasucho opražíme při mírné teplotě.
- Mícháme, aby se nespálil.
- Jakmile má světle hnědou barvu a zrna začnou praskat, vypneme.
- Ječmen nasypeme na talířek nebo plech a necháme 3 hodiny zchládnout.
- Poté jej pomeleme v mlýnku na hrubší mouku.
- Mouku skladujeme ve sklenici s uzávěrem na suchém místě.
- Pokud chceme uvařit kaši, stačí několik lžic Campy zalít horkou vodou (nebo horkým rostlinným mlékem), rozmíchat, ochutit (rostlinným máslem, kořením nebo obilným sirupem/sladem), posypat např. kokosovou moukou nebo sušeným rostlinným mlékem a podávat.
Praktické
- Tuto instantní kaši můžeme vzít kamkoliv s sebou. Hodí se zejména pokud cestujeme a nemůžeme si vařit kaši z celého obilí.
- Campa je skvělá i pro přípravu sladkých kaší a dezertů.
- Z Campy můžete udělat i nočky, knedlíčky nebo nudle.
- Pokud nemáme mlýnek na obilí, můžeme opražený ječmen rozmixovat i v blenderu, jen bude vzniklá mouka hrubší s menšími kousky zrn, což ale ničemu nevadí.
Obměna
- Campa se dá udělat i z pšenice (naše krupice), jednozrnky, špaldy nebo kamutu.
Děti
- Campa je vhodná pro děti od 1,5 roku.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.
Komentáře
Vyzkoušeno vloni na letní dovolenou z bezpluhého ovsa.
Výborné, vyborné, výborné. A jdu na to znovu – jedeme lyžovat a přespáváme v autě.
Čas tak nějak teď rychleji plyne, nádech a výdech a je tu další krásné ráno 🙏
Když jsem před 21 lety četl první knihy o Tibetu, nikdy by mě nenapadlo, že vyzkouším jejich tradiční kaši Campa 😀
Kaše je výborná, posypaná mandlovými lupínky a zdobena 70% hořkou čokoládou a pekanovými ořechy.
Bohužel tuto kaši ukládám hluboko do archivu a zatím ji nemohu opakovat. Ječmen jsem opražil do hnědší barvy, zrno stále nepukalo, tak jsem to pak už radši sundal z plotny. Při mixování v malém sekáčku došlo dokonce k poškození ocelového břitu na kterém jsou patrné trhliny od tvrdých zrn. Částečně se mi ubrousil i plastový vnitřní distanční výstupek. Celý blender od firmy Braun s příslušenstvím stál 2500,- takže se nejedná o žádný no name. Takže varuji všechny ostatní, není vhodné tento recept připravovat v blenderu. Můžete to být, ale jen moje zkušenost.