Campa je ideální pokrm každého cestovatele, který chce jíst zdravě, ale nemá možnost si vařit. Tuto jednoduchou tibetskou instantní kaši si můžete vyrobit doma do zásoby a na cestách (klidně i v autobusu) ji už jen stačí zalít vodou, ochutit a podávat.

Ingredience
  • 1 hrnek bezpluchého ječmene

Jak připravit instantní ječnou kaši Campa

  1. Ječmen nasypeme na pánev a nasucho opražíme při mírné teplotě.
  2. Mícháme, aby se nespálil.
  3. Jakmile má světle hnědou barvu a zrna začnou praskat, vypneme.
  4. Ječmen nasypeme na talířek nebo plech a necháme 3 hodiny zchládnout.
  5. Poté jej pomeleme v mlýnku na hrubší mouku.
  6. Mouku skladujeme ve sklenici s uzávěrem na suchém místě.
  7. Pokud chceme uvařit kaši, stačí několik lžic Campy zalít horkou vodou (nebo horkým rostlinným mlékem), rozmíchat, ochutit (rostlinným máslem, kořením nebo obilným sirupem/sladem), posypat např. kokosovou moukou nebo sušeným rostlinným mlékem a podávat.

Praktické

  • Tuto instantní kaši můžeme vzít kamkoliv s sebou. Hodí se zejména pokud cestujeme a nemůžeme si vařit kaši z celého obilí.
  • Campa je skvělá i pro přípravu sladkých kaší a dezertů.
  • Z Campy můžete udělat i nočky, knedlíčky nebo nudle.
  • Pokud nemáme mlýnek na obilí, můžeme opražený ječmen rozmixovat i v blenderu, jen bude vzniklá mouka hrubší s menšími kousky zrn, což ale ničemu nevadí.

Obměna

  • Campa se dá udělat i z pšenice (naše krupice), jednozrnky, špaldy nebo kamutu.

Děti

  • Campa je vhodná pro děti od 1,5 roku.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Za 14 dnů jsem shodila 3 kg a 5 cm v pase (Lenka)

Lenka: Dobrý den Evo, absolvovala jsem právě kurz Hubněte...

Schudla som 4 kg a po dlhej dobe sa nehanbím vhupnúť do plaviek (Katarina)

Katarina: Hubneme do plavek je moj najobĺúbenější program -...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Nejde jen o kila, i nálada je o hodně lepší (Veve)

Veve: Zdravím všechny a hlavně Naši Evičku :-) Dnes byl...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Jaká je to strava?

Dobrý den, protože potřebuji mít jasno :), snažím se...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)

Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Mám se víc ráda a jsem usměvavější (Alena)

Alena: Nejen, že jsem objevila spoustu nových potravin, kombinací...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Díky změně stravy se mi podařilo otěhotnět (Lucka)

Lucka: Já se přidávám s díkem i za dnešní...
  1. Vyzkoušeno vloni na letní dovolenou z bezpluhého ovsa.
    Výborné, vyborné, výborné. A jdu na to znovu – jedeme lyžovat a přespáváme v autě.

  2. Čas tak nějak teď rychleji plyne, nádech a výdech a je tu další krásné ráno 🙏
    Když jsem před 21 lety četl první knihy o Tibetu, nikdy by mě nenapadlo, že vyzkouším jejich tradiční kaši Campa 😀
    Kaše je výborná, posypaná mandlovými lupínky a zdobena 70% hořkou čokoládou a pekanovými ořechy.
    Bohužel tuto kaši ukládám hluboko do archivu a zatím ji nemohu opakovat. Ječmen jsem opražil do hnědší barvy, zrno stále nepukalo, tak jsem to pak už radši sundal z plotny. Při mixování v malém sekáčku došlo dokonce k poškození ocelového břitu na kterém jsou patrné trhliny od tvrdých zrn. Částečně se mi ubrousil i plastový vnitřní distanční výstupek. Celý blender od firmy Braun s příslušenstvím stál 2500,- takže se nejedná o žádný no name. Takže varuji všechny ostatní, není vhodné tento recept připravovat v blenderu. Můžete to být, ale jen moje zkušenost.

  3. Vyzkoušeno z jednozrnky, kterou jsi mi tímto Evi zachránila, protože kromě mě nikomu nechutnala, ale opražená a rozemletá měla sice podezřelou barvu (někteří se báli ochutnat), chuť naproti tomu dobrou, takže skončila všechna úspěšně v našich bříškách.

    • Vidíš, já doma střídám jedno i dvouzrnku, červenou pšenici i špaldu a ti moji zase nepoznají rozdíl! 😃😃 Tak super, že se v téhle podobě jednozrnka dala zpracovat bez námitek. Jinak bych ji dala do chleba na tvém místě, kdyby jim vadila. Nebo do placek.

      • Evi já musela tak rychle :-)) Beru ji na „holčičí“ cykločundr teď v pátek. Tak zkouším a testuji jídla, abych tři dny nehladověla :-)) a tohle jde udělat v ešusu a skoro na „koleni“

        • Jo, to je paráda, Lucko, tak ať se akce vydaří a máte s holkama super počasí! :-)

    • Nezkoušela jsem, al tipla bych si že ano, Lucko. Jestli zkusíš dřív než my, dej vědět.

  4. Dobry den, nikde v okoli, ani sirsim, jsem nenatrefila na cely jecmen. Daji se pouzit velke jecne kroupy? Jsou opravdu velke skoro jako cele zrno. Dekuji

    • Určitě. Co taky zbývá :-) Ječmen kupuji ve zdravých výživách, resp. dnes už v eshopech, v normálním obchodě to u nás nevedou, ale běžně se prodává třeba v chorvatských obchodech i pidi obchodech.

  5. Nejlepší jsem jedla v Tibetu a byla to jedna z nejlepších snídani jaké jsem kdy jedla, ale ne každý ji mohl…

  6. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKokosové tyčinky s lyofilizovanými jahodami
Další článekJak dosáhnout dostatečného množství bílkovin na rostlinné stravě