Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Domácí instantní kaše Campa dle Tibeťanů – skvělá cestovní potravina

Uvařeno

Campa je ideální pokrm každého cestovatele, který chce jíst zdravě, ale nemá možnost si vařit. Tuto jednoduchou tibetskou instantní kaši si můžete vyrobit doma do zásoby a na cestách (klidně i v autobusu) ji už jen stačí zalít vodou, ochutit a podávat.

Ingredience
  • 1 hrnek bezpluchého ječmene

Změna jídelníčku mě zachránila před operací kolena a páteře. “Zázračně” mi zmizela osteoporóza po vysazen...

Jak připravit instantní ječnou kaši Campa

  1. Ječmen nasypeme na pánev a nasucho opražíme při mírné teplotě.
  2. Mícháme, aby se nespálil.
  3. Jakmile má světle hnědou barvu a zrna začnou praskat, vypneme.
  4. Ječmen nasypeme na talířek nebo plech a necháme 3 hodiny zchládnout.
  5. Poté jej pomeleme v mlýnku na hrubší mouku.
  6. Mouku skladujeme ve sklenici s uzávěrem na suchém místě.
  7. Pokud chceme uvařit kaši, stačí několik lžic Campy zalít horkou vodou (nebo horkým rostlinným mlékem), rozmíchat, ochutit (rostlinným máslem, kořením nebo obilným sirupem/sladem), posypat např. kokosovou moukou nebo sušeným rostlinným mlékem a podávat.

Praktické

  • Tuto instantní kaši můžeme vzít kamkoliv s sebou. Hodí se zejména pokud cestujeme a nemůžeme si vařit kaši z celého obilí.
  • Campa je skvělá i pro přípravu sladkých kaší a dezertů.
  • Z Campy můžete udělat i nočky, knedlíčky nebo nudle.
  • Pokud nemáme mlýnek na obilí, můžeme opražený ječmen rozmixovat i v blenderu, jen bude vzniklá mouka hrubší s menšími kousky zrn, což ale ničemu nevadí.

Obměna

  • Campa se dá udělat i z pšenice (naše krupice), jednozrnky, špaldy nebo kamutu.

Děti

  • Campa je vhodná pro děti od 1,5 roku.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub
tvorime.s
20. 1. 2022

Vyzkoušeno vloni na letní dovolenou z bezpluhého ovsa.
Výborné, vyborné, výborné. A jdu na to znovu – jedeme lyžovat a přespáváme v autě.

Klub
Jaroslav Hlávka
6. 2. 2021

Čas tak nějak teď rychleji plyne, nádech a výdech a je tu další krásné ráno 🙏
Když jsem před 21 lety četl první knihy o Tibetu, nikdy by mě nenapadlo, že vyzkouším jejich tradiční kaši Campa 😀
Kaše je výborná, posypaná mandlovými lupínky a zdobena 70% hořkou čokoládou a pekanovými ořechy.
Bohužel tuto kaši ukládám hluboko do archivu a zatím ji nemohu opakovat. Ječmen jsem opražil do hnědší barvy, zrno stále nepukalo, tak jsem to pak už radši sundal z plotny. Při mixování v malém sekáčku došlo dokonce k poškození ocelového břitu na kterém jsou patrné trhliny od tvrdých zrn. Částečně se mi ubrousil i plastový vnitřní distanční výstupek. Celý blender od firmy Braun s příslušenstvím stál 2500,- takže se nejedná o žádný no name. Takže varuji všechny ostatní, není vhodné tento recept připravovat v blenderu. Můžete to být, ale jen moje zkušenost.

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Kaše
klub
5
20

Pohanková kaše s mákem

Perfektní vydatná kaši na zimní snídani. Zahřeje, je připravená za pár minut v jednom hrnci a je sladká i když v ní není přidaný žádný cukr. Že nemáte rádi...

Zdravá strava a cestování – 1. díl (pečivo)

Rádi cestujete a přitom chcete jíst zdravě? Žádný problém! My také cestujeme rádi a často a v tomto našem vychytaném cestovatelském speciálu se s vámi podě...

Dýňová quinoová kaše

Máte po ránu chuť na sladké? Jděte na to chytře. Tato kaše s dýní hokkaido uspokojí vaše mlsné jazýčky a nebude ani třeba ji doslazovat :-)
Kaše
kurz
1

Vločková kaše se špekem

I zdravá snídaňová kaše může skvěle chutnat, když víte, jak udělat zdravý špek.
Kaše
kurz
4

Jáhlová kaše s dýní

Skvělá snídaně, která uspokojí potřebu dát si něco sladkého velmi zdravě.

Našlehaná “bramborová” kaše z jáhel. K nerozeznání od klasické!

Věrná alternativa k bramborové kaši bez živočišného mléka a částečně odlehčená květákem. Skvělé příloha například ke grilovanému tofu nebo tempehu!