Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Pórková polévka s kroupami

Uvařeno
sezóna podzim
děti od 2 let

Máte zbytek vařených krup, trochu petržele, pórku a málo času? Zkuste si uvařit naši bleskovou polévku na které si určitě moc pochutnáte.

Ingredience
pro 4 osoby
  • hrnek vařených krup
  • půlka středního pórku
  • jedna střední petržel
  • 1 lžíce tahini pasty
  • 1 litr zeleninového vývaru, nebo horké vody
  • 1 lžíce miso pasty (rýžové, nebo ječmenné)
  • sůl
  • 4 lžíce rostlinné smetany, nebo 1 dcl obilného mléka ze Soyabelly
  • umeocet dle chuti (cca 1-2 pol lžíce)
  • na ozdobu: sezamové gomasio, nebo jiná semínka, petrželka

Udělat tak obrovskou změnu po 45 letech, co vařím, byla to pro mě velká výzva. Ale moc mě to bavilo, jídla mi moc chu...

Jak připravit polévku z pórku

  1. Do litru ohřátého zeleninového vývaru nebo litru horké vody dáme hrnek uvařených krup, na malé kousky nakrájenou petržel, tmavou i světlou část pórku, sůl.
  2. Vaříme asi 10-15 minut do změknutí zeleniny.
  3. Ke konci varu přidáme lžíci tahini a stáhneme z plotny.
  4. Ochutíme miso pastou, sójovou smetanou, nebo obilným mlékem a dle chuti přidáme trochu umeocta.
  5. Zdobíme na jemno nakrájenou petrželkou.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, petržele a jiné zbylé zeleniny a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, použijeme vroucí vodu.
  • Nemáte-li obilné mléko, lze použít i lžíci sójové, nebo ovesné smetany, ale není v receptu nutná.
  • Obilné mléko ze Soyabelly lze použít jakékoliv (rýžovo-mandlové, jáhlovo-rýžovo-mandlové, rýžovo-sezamové ap.).

Obměna

  • Místo petržele můžeme použít i květák, nebo ho přidat navíc místo části pórku.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

💯

Výborná 😊 Tahini jí pozvedne ještě o stupeň výš. Děkujeme 😊👌

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Pečená zeleninová polévka

Věděli jste, že zeleninovou polévku můžete také upéct? Její chuť bude mnohem výraznější a ještě vás prohřeje až do morku kostí.

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Vánoční dýňová polévka

Tenhle dýňový krém má krásnou barvu a úžasnou vánoční vůni. Skvěle se hodí pro sváteční chvíle a určitě bude chutnat i vašim hostům. Je s ní minimum práce ...
7

Cuketový krém

Cuketový krém patří k našim favoritům. Návštěvy si myslí, že je hráškový.