Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Sladkosti

Rychlé sušenky bez lepku

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Zbyly vám uvařené jáhly? Vyrobte si z nich tyto měkkoučké bezlepkové sušenky. Stačí pár ingrediencí a dobrota je na světě.

Ingredience
cca 20 sušenek
  • 5 lžic uvařených jáhel
  • 3 lžíce arašídového másla
  • 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 2 vrchovaté lžíce datlového sirupu
  • 1/2 hrnku čirokové mouky + troška na podsypání
  • 1/4 hrnku pohankové celozrnné mouky
  • větší špetka jedlé sody

Od 20 let jsem byla unavená a časem se přidaly další problémy. Endometrióza a po narození dvojčat totální vyčerpání. ...

Jak připravit rychlé sušenky bez lepku

  1. Do blendru/mixéru dáme jáhly, arašídové máslo, kokosový olej a datlový sirup a vše společně rozmixujeme.
  2. Do mísy dáme obě mouky a sodu a vmícháme obsah blendru. Vše nejprve zpracujeme lžící a poté rukama, až vznikne hladké těsto.
  3. Pracovní plochu jemně pomoučíme a těsto rozválíme nejprve klasickým válečkem na tloušťku cca 5 mm a poté těsto přejedeme válečkem se vzory.
  4. Z těsta vykrajujeme libovolné tvary a dáváme na plech s pečicím papírem.
  5. Sušenky pečeme v troubě na 165 °C cca 10 minut a poté je necháme vystydnout na mřížce.

Praktické

  • Použitý hrnek má objem 250 ml.
  • Používám kupované arašídové máslo, které je spíše tekutější. Pokud tedy máte máslo husté, uberte trochu mouky.
  • Pečení přizpůsobte svojí troubě. Je ale důležité sušenky nepřepéct, aby zůstaly hezky měkké.

    Děti

    • Dezert je vhodný pro děti od 2 let, ale pokud jsou již zvyklé na běžné pečivo či sušenky, můžete jim tuto zdravou alternativu nabídnout i dříve.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

    21 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Milá Klárko, koukej co udělá jeden matla z Tvého receptu na sušenky. Velmi volně jsem nakládala s ingrediencemi, takže těsto nešlo vyválet. Natlačila jsem ho do formy, předpekla a pokryla nastrouhanými jablky. Dobrý to je😉

    Mohu se zeptat, zda by šlo čirokovou mouku nahradit jinou? A nebo, pokud mám čirok celý rozemelu na mouku, bude se to chovat stejně? Děkuji 🙏🧡

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Bezlepkové slepované perníčky s polevou

    Perníčky nemusí být nutně jen vánoční záležitost. Zkusili jste je už někdy promazat a polít čokoládou? Uvidíte, že se po nich jen zapráší.

    Tahini placičky

    Velmi rychlé sušenky, sladkost na poslední chvíli, k jejich přípravě potřebujete jen pár ingrediencí a výsledek je chuťově zajímavý a moc dobrý.

    Bezlepkové cookies s oříšky

    Pokud máte rádi sušenky, pak si jistě oblíbíte tyto bezlepkové cookies, které jsou rychlé na přípravu a skvěle poslouží i jako svačina do práce či na výlet...
    Dorty
    klub
    24
    7

    Makový dortík s jablky a tofu krémem (bez lepku)

    Překvapte rodinu tímto dezertem, který je laděný do podzimních chutí a neobsahuje lepek, cukr a ani mléko. Tento dortík je sice trochu pracnější, ale výsle...

    Bezlepkový koláč zdobený jablky

    Zpříjemněte si podzimní den jednoduchým a chutným kokáčem, k jehož přípravě není třeba speciálních ingrediecí. Je bez lepku, cukru i živočišných produktů.

    Kokosové hromádky (bez lepku)

    Snadný a rychlý bezlepkový dezert, ve kterém nenajdete mléko, vejce ani cukr. Další varianta oblíbených hromádek, tentokrát v kokosové verzi.