Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Těstoviny se smetanovou omáčkou a tempehem

Uvařeno
sezóna zima

Rychlé a výborné jídlo, které chutná jak dětem, tak dospělým a které zvládne uvařit i tatínek. Stačí mít doma balíček těstovin, sójovou smetanu, tempeh a trochu zeleniny.

Ingredience
pro 4 osoby
  • asi 400g celozrnných těstovin za sucha
  • balení tempehu asi 150g
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1  brokolice
  • 1 stroužek česneku (nemusí být)
  • olej
  • sůl
  • šálek horké voda, nebo zeleninového vývaru
  • sojová omáčka
  • kmín
  • 1/2 balení sojové smetany (např. Provamel)
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Po roce jdu na kontrolu na ortopedii. Jak se asi vyvíjí artróza kolene? Jsem bez berlí, ale přesto se trochu bojím, j...

Tempeh je výborná náhrada za maso. Čistě rostlinná bílkovina chutí podobná uzenému sýru se hodí jak k těstovinám, tak ke všem obilovinám.

Postup

  1. Dáme vařit do horké osolené vody těstoviny.
  2. Do druhého hrnce dáme na pařák uvařit v páře mrkev a brokolici.
  3. Tempeh a cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji, dokud není cibule do sklovata.
  4. Lehce osolíme, okmínujeme a přidáme drcený česnek, zalijeme horkou vodou, nebo vývarem a chvilku podusíme.
  5. Vzniklou omáčku zahustíme kukuřičným škrobem tak, že 1-2 lžíce škrobu rozmícháme ve studené vodě a vmícháme do omáčky.
  6. Povaříme asi 2-3 minuty a stáhneme z plotny.
  7. Přidáme sojovou smetanou a dle chuti sójovou omáčku a dobře promícháme.
  8. Na talíř nandáme uvařené těstoviny, ozdobíme je v páře uvařenou mrkví a brokolicí a zalijeme smetanovou omáčkou.

Kombinujeme

Omáčku lze připravit i bez tempehu, ale jídlo nebude kompletní, neboť bude chybět bílkovinová složka.

Obměna

  • Uvařenou zeleninu můžeme obměnit za jakoukoliv jinou třeba za květák, celer, pórek, hrášek, kukuřici.
  • Zeleninu můžeme po uvaření i vmíchat nakrájenou do omáčky.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Tak dneska jsem uvařila a musím říct mňamka:-). A taky rychlovka. Určitě přidávám na seznam tutovek. Dílky moc!

Kakamilula
8. 2. 2020

Dnes jsem vyzkoušela tento recept a úplná mňamka…. Jen zeleninu jsem dala trochu jinou… Ale hlavně jsem poprvé okoštovala tempeh(sleduji vás od října 2018).. Sehnala jsem smažený. A můžu říci že na to že nemám vůbec ráda uzené tofu(ostatní ano) tak za. Mě 1*😉. Takže celkově skvělá kombinace… ❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Těstovinový salát s houbami a chřestem

V teplých dnech přijde k chuti lehký, osvěžující salát s chřestem.

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Celerová polévka s koprem

Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podá...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...