Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Tuřín po indicku

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro
sezóna léto

Tuřín je to chutná a zdravá zelenina. Obsahuje řadu minerálů, mimo jiné velké množství manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku. Z vitamínů pak je bohatý na vitaminy B, C, E, K. Navíc má léčivé účinky. Vyzkoušejte ho v tomto pikantním lahodném zeleninovém jídle vonícím Indií.

Ingredience
  • tuřín
  • zlatá řepa
  • cukety
  • jarní cibule
  • zelená listová čekanka
  • čočka
  • mandle
  • celozrnná červená rýže
  • olej
  • pískavice řecké seno
  • pálivé kari
  • koření garam masala
  • kmín
  • hořčičné semínko
  • česnek
  • čerstvý zázvor
  • umeocet
  • kuzu
  • sůl
  • tamari

S Jíme Jinak jsem od jara loňského roku shodila 10 kg. Protože jsem si na sobě ověřila, že zdravá strava má smysl a v...

Jak připravit pikantní tuřín po indicku

  1. Uvařte čočku a rýži zvlášť, protože mají odlišnou dobu vaření. Po uvaření dejte stranou.
  2. Mezitím dejte na pánev olej, rozpalte ho a přidejte na malé kostičky nakrájený tuřín a řepu, podle chuti trochu mandlí. Přidejte kmín, pískavici vcelku, hořčičné semínko, nastrouhaný čerstvý zázvor, cibulku a orestujte.
  3. Podlijte trochu vodou, osolte, přidejte umeocet a duste několik minut. Poté přidejte nasekanou čekanku, poprašte kořením garam masala a duste do změknutí. Nerozvařte tuřín ani řepu, zelenina má být měkká, ale křupavější. Nakonec vmíchejte na kostičky nakrájenou cuketu a nechte v jídle prohřát.
  4. Ve finále rozpusťte kuzu ve vodě, přidejte do pánve k zelenině a povařte do zhoustnutí.
  5. Nyní osolte čočku a rýži, pokapejte trochou tamari, polijte omáčkou a posypte cibulkou.

Praktické

  • Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků.
  • Použijte vždy jen sezonní zeleninu.
  • Koření je pro výslednou chuť velmi důležité, proto ho v receptu použijte.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari

Obměna

  • Použijte jakoukoliv rýži pokud nemáte doma červenou.
  • Namísto kuzu můžete na zahuštění použít kukuřičný škro.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro malé děti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Byla jsem odvážná a na scuku pořídila tuřín. Tato indická varianta s čočkou byla velmi chutná 😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Cuketové vějíře

V létě si můžeme dopřát krásně barevnou a svěží zeleninu, kterou opustíme po sezóně. Ovšem nyní je období cuket, rajčat a čerstvých bylinek, jako je bazalk...

Cuketové curry masala

Pikantní, kořeněné jídlo na indický způsob, který můžete podávat jak s rýží, tak jen s plackami. Zpracujeme do něj trochu větších, lehce přerostlých cuket,...