Domů > Zdravé recepty > Dezerty

10 super tipů, jak v kuchyni využít amasaké

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Amasaké je původně japonská receptura na přirozeně sladký fermentovaný krém z obilovin. Je tak slaďoučký, že s ním lze doslazovat kaše, zdobící krémy, zmrzliny, dezerty i pudinky. Přinášíme vám 10 tipů, kam ho můžete použít.

Mám rada stránku Jíme Jinak. Bola som na něj závislá, bola ňou posadnutá, upla som sa na ňu. Teraz po 4,5 rok...

Do kaše

Přirozeně slaďoučké amasaké je výborným dochucovadlem kaší (stačí jím kaši polít nebo zamíchat) nebo se dá použít přímo jako kaše. Stačí posypat oříšky nebo semínky a podávat třeba s napařenou mrkví, batátem nebo dýní.

Jako pudink nebo krém

Nejvíce se mi osvědčilo amasaké jáhlové nebo z bílé rýže (nebo mix jáhly a rýže).

  • Krém: Stačí smíchat například s oříškovým máslem (nebo přímo rozmixovat s ořechy, např. mandle) a rozmixovat na hladký krém a podávat třeba s ovocem (nebo přímo rozmixovat i s ovocem). Lze dochutit i karobem, kakaem, skořicí, perníkovým kořením nebo vanilkou. Takto lze vytvořit několika barevný pohár.
  • Pudink: Další variantou je amasaké smíchat s rostlinným mlékem, povařit, dochutit citronovou šťávou a kůrou, osladit dle chuti obilným sirupem/sladem a zahustit škrobem (kuzu nebo maizena rozmíchaná ve studené vodě a povařit s pudinkem).
  • Tiramisu krém: Hutné amasaké (pokud není hutné, zahustíme ho povařením se škrobem nebo agarem) rozmixovat s natural bílým tofu a kouskem rostlinného másla (nebo kokosový olej). Vrstvíme na sušenky jako u klasického tiramisu.

Do těsta na palačinky i jako náplň

Amasaké zahustíme celozrnnou mouku, přidáme špetku soli a trošku prášku do pečiva bez fosfátů. Vodu přidáváme tak, aby vzniklo palačinkové těsto. Smažíme na pánvi z obou stran dozlatova. Amasaké se dá využít i jako skvělá sladká náplň do palačinek a na lívance. Můžete ho smíchat například s kakaem nebo karobem, dochutit vanilkou, ovocem, oříškovým máslem aj.

Amasaké šlehačka nebo krém na cukroví

  • Amasaké z bílé rýže (např. basmati) rozmixujeme dohladka a povaříme ho s lžičkou agaru. Krém přemístíme do zdobícího pytlíku a zdobíme cukroví, dezerty, dorty, buchty, poháry aj. V lednici ztuhne.
  • Můžeme udělat také pudinkový krém na zdobení cukroví tak, že do hustého pudinku (cca ze 1/4 l rostlinného mléka a 4 lžic škrobu) vmícháme rostlinné máslo (cca 80 g) a rozmixujeme s cca 380 g amasaké. Pomocí zdobičky zdobíme cukroví – trubičky, košíčky aj. Do tohoto krému lze vmíchat např. i kakao nebo caro kávu.

Do jogurtu

Amasaké můžeme dochutit i domácí nebo kupovaný kokosový nebo sojový jogurt. Tekuté amasaké uvaříme s lžičkou agaru a zchládlé smícháme s jogurtem. Hotový jogurt můžeme dozdobit dle fantazie.

Do dezertu

Amasaké můžeme použít jako sladidlo namísto sirupu/sladu do těst nebo náplní na dezerty. Inspirujte se například naším oblíbeným amasaké koláčem nebo amasaké “tvarožníkem”, případně do rozličných koláčů jako pudinkovou náplň.

Sladký nápoj

Amasaké se v Japonsku používá na výrobu sladkého amasaké nápoje nebo “mléka”. Stačí ho naředit, nebo lépe rozmixovat s vodou do hladké konzistence a popíjet v zimě teplý, v létě pokojové teploty. Výborný je dochucený i kapkou zázvorové šťávy nebo koření )perníkové, skořice aj.).

Do smoothie

V létě, když máme přebytek ovoce, si můžeme udělat jako výjimečný dezert amasaké smoothie (kombinace ovoce a obilovin není vhodná pro pravidelnou konzumaci). Do mixéru smícháme borůvky (nebo jiné ovoce – jahody, maliny aj.), vodu nebo rostlinné mléko a amasaké a rozmixujeme na smoothie.

Amasaké “želé”

Amasaké smícháme s džusem nebo vodou/rostlinným mlékem a povaříme s agarem. Do silikonových formiček naskládáme nakrájené ovoce a zalijeme agarovým želé. Necháme ztuhnout a podáváme.

Do zmrzliny

Smícháme ovoce, amasaké, rostlinné mléko a případně i obilný sirup nebo slad (dle sladkosti ovoce) a rozmixujeme dohladka. Dáme do mrazáku a podáváme jako zmrzlinu. Můžeme vmíchat také nasekané oříšky, strouhaný kokos atp.

Jak používáte amasaké vy?

Napište nám do komentářů vaše recepty a tipy!

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak sem jaksi neměla odvahu Amasake udělat,ale opravdu to nic není.😊Překvapila mě nejvic ta sladoučká chuť po 5 hodinách fermentace v peřinách.😯Dnes jsem si vzala do práce.Už se těším na snídani😊😋

Koupila jsem si na kojibakers.cz startér… a je to tedy extrémně pohodlný způsob, jak amasaké vyrobit – vařím tedy úmyslně více obilovin, pak přidám startér, většinou pak dám hrnec do trouby tzv. na světýlko, aby mělo budoucí amasaké ideální stálou teplotu. Dělá se to samo… a je tak slaďoučké! Ideální rychlá svačinka, někdy sypu kořením, bylinkami… a do toho horkého si občas dám moc ráda rozpustit raw kakaové máslo :-)

Hrozně dlouho jsem se jeho výroby bála, ale není tam co zkazit. A je to superrychlé, superlevné, supersladké!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jak odnaučit sebe a děti chuti na sladké?

Předně musím podotknout, že odnaučovat někoho nebo sebe chuti na sladké v podstatě nelze. Všichni potřebujeme sladkou chuť a děti obzvlášť, protože je to j...

Vánoční pomerančový adzuki krém

Pokud vám z Mikuláše zbudou pomeranče, udělejte z nich tento sladký krém plný bílkovin. Můžete ho vrstvit do pohárků třeba se sušenkami a amasaké a udělat ...

Florentýnky – zdravé cukroví téměř bez práce

Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř...

Cukroví na poslední chvíli: nepečené sezamové kuličky ve 2 verzích

Nestíháte už pečené cukroví? Vyrobte tyto nepečené sezamové kuličky, které máte do 10 minut hotové! Využijte do nich různé druhy oříšků a semínek, kakao a ...

Velikonoční mazanec bez cukru, vajec a mléka (vegan)

Co by to bylo za Velikonoce bez tradičního mazance? Tento mazanec z lievito madre kvásku a špaldové mouky je voňavý a nadýchaný. Neobsahuje cukr, vejce, an...

Sladké “tvarohové” knedlíky s ovocem (bez lepku)

Jakmile začne ovoce, děláme je často. Jsou rychlé, krásně drží a moc dobré. Tvarohové sladké knedlíky jsou naše česká klasika. My je děláme v naší zdravé v...