Tvarožník z amasaké (bez lepku a bez laktózy) » Jíme Jinak

Tvarožník z amasaké (bez lepku a bez laktózy)

Autor , Rubrika Dezerty a sladkosti, Recepty, 26.04.2017

Štítky:, , , , , , , , , , , , , ,

Tady je slibovaný recept na tvarožník z amasaké. Pro nás je to víc než náhrada za běžný cheescake. Je to lahoda a netlačí po něm břicho. Pokud ho tedy nesníte celý najednou.

Ingredience
kulatá dortová froma

Na korpus

  • 1 hrnek hotového amasaké
  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku mletých mandlí/ořechů
  • špeta soli
  • olej a mouka nebo kokos na vysypání formy

Na tvarohovou vrstvu

  • 2 hrnky hotového amasaké
  • 1 balíček bílého tofu (cca 200 g)
  • 1/2 hrnku rozinek
  • 1 lžíce mirinu/rumu
  • 1 hrnku vody
  • 1 lžíce strouhané citrónové kůry
  • 1 lžička agaru
  • špetka soli

Postup

  1. Zapneme troubu, aby se nahřála.
  2. Vymažeme a vysypeme formu.
  3. V míse smícháme amasaké s částí mouky a mletými mandlemi/ořechy. Přidáme špetku soli.
  4. Mouku přidáváme postupně podle potřeby. Potřebujeme těsto, které neteče a dá se přenést do formy.
  5. Ve formě z něj mokrýma rukama vypracujeme tenkou vrstvu a dáme péct.
  6. Pečeme cca 20 minut. na 180 °C, až okraje začnou růžovět a odlupovat se.
  7. Než se korpus upeče, připravíme si tvarohovou vrstvu.
  8. Rozinky zalijeme vroucí vodou (1/2 hrnku) a přidáme mirin nebo rum pro vůni.
  9. Do hrnce dáme 1/2 hrnku vody. Přidáme špetku soli, tofu, lžičku agaru a krátce povaříme.
  10. Odstavíme, přidáme kůru z citronu a rozmixujeme.
  11. Do vzniklého krému přidáme rozinky.
  12. Promícháme a nalijeme na korpus, necháme vychladnout.
  13. Krájíme po vychlazení, můžeme přelít sirupem.

Praktické

  • Pokud máme amasaké příliš mokré, můžeme jej vymačkat přes sítko a použít jen hustou část.
  • Krém před nalitím na korpus ochutnejte. Není-li pro vás dost sladký přidejte sirup nebo slad.
  • Pro přísně bezlepkovou verzi použijte amasaké z bezlepkových obilovin (vodná je rýže a jáhly), starter z rýže s Koji a případné doslazení zajistěte použitím bezlepkového sirupu (vhodný je rýžový).

Obměna

  • Můžete udělat dvojbarevnou verzi – část krému obarvíte kakaem nebo karobem.

Děti

Dezert je vhodný pro děti od 1,5 roku.

  • materiály

    SERIÁL: Jak na zimu?

    Víte, jaké změny je potřeba v jídelníčku udělat?

    • Ukážeme vám klíčové souvislosti pro biologickou zimu
    • Jaké konkrétní potraviny patří do zimního jídelníčku
    • Jak ledviny ovlivňují náš život jak je posílit.
    Přihlaste se a pošleme vám seriál na e-mail.

    Chci poslat seriál ZDARMA
  • 4 komentáře. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Vždyť je v receptu lžička agaru :-). Zrovna jsem se chtěla zeptat, zda už dezert někdo zkoušel? Já se na něj chystám o víkendu… 🙂

    Profilová fotografie na Facebooku

    Nějak jsem ten agar nezaregistrovala, díky. Moc povedená dobrota 🙂

    Profilová fotografie na Facebooku

    Holky, ten krém z amasake a tofu na vrchu ztuhne? I takhle bez zahuštění (škrobem či agarem)?!? Díky za info a zdravím 🙂

    Ztuhne, je tam agar.

    Jíme Jinak