Domů > Magazín > Vaše příběhy

Kortikoidní mast nepotřebujeme, za měsíc byl ekzém pryč

Malá Anička měla ekzém od 3 měsíců. Její maminka nedala na řeči lékařů, že to zmizí samo, a pátrala, jak se ekzému zbavit. Stačilo vysadit mléko a do měsíce byl ekzém pryč. Nebylo to ale snadné, protože žijí v Severní Itálii. Umíte si představit ten jídelníček! Navíc tady pediatři doporučují přidávat parmezán dětem do jídla od ukončeného 6 měsíce dvakrát denně…

Ráda bych Vám napsala o své zkušenosti s uzdravením 17 měsíční holčicky, která měla atopický ekzém v lehké formě víceméně od 3 měsíců.

Kortikoidní mast pomohla chvíli

Marie se svou malou Aničkou už bez ekzému

Zkoušeli jsme všechno možné, od omezení každodenního večerního koupaní v údajně tvrdé vodě, přes nespočet různých krému až po kortikoidní mast. Ano, ta sice zabrala ale již 3 dny po ukončení 5 denní kůry se nám ekzém vrátil…takže to řešením nebylo.

Ekzém nebyl tak hrozný, malá ho měla jen na stehnech a občas na rukách, takže všichni lékaři se na mně dívali spíš jako na přecitlivělou maminku, která nemá co dělat, a tak s naprosto zdravým dítětem běhá po doktorech a vymýšlí diagnózy. Vlastně mi všichni jen dokola tvrdili, že to do 3 let přejde samo a obvodní lékařka mi dokonce dlouze vysvětlovala,  že to s jídlem nemůže mít nic společného a že se ekzémem dcerka samočistí od nějakých vnějších vlivů nebo co. A kdyby se to náhodou zhoršilo a nemohla by v noci spinkat, tak mazat kortikoidní mastičkou. Tu jsme ale nakonec naštěstí nepotřebovaly.

Řekla jsem si pryč kortikoidní mastí

Jednoho rána se malá vzbudila a měla ekzém i na tvářičkách. Tak jsem si se slzami v očích řekla dost! Asi každá máma dokáže pochopit, jak moc jsem si přála, aby to raději potkalo mně a ne mojí holčičku. Začala jsem shánět informace o alternativním způsobu léčby, alergických reakcích na jídlo a také o tom, proč vlastně naše tělo reaguje ekzémem. Potom jsem našla výborného homopata, který, když malou vyšetřil, tak mi řekl, že je v pořádku, nemá žádné závažnější problémy, jen neumí strávit nějakou složku v potravě, kterou přijímá denně a kterou ji nejspíš předávám i já v mateřském mléku. Doporučil mi přestat kojit (malá uz měla 16 měsíců), dal malé jen lehká homeopatika, která usnadňují vylučovaní škodlivin z těla (Sulfur), vit.D a zakázal veškeré mléčné výrobky. Nechtěla jsem přestat kojit, máme to totiž jako náš osobní rituál před spaním a ráno po probuzení, a tak jsem si řekla, že raději zkusím vysadit mléko a všechny mléčné výrobky a uvidíme. Byl to takový můj malý experiment. Říkala jsem si, že když malé čisté tělíčko může mít takovéhle reakce, tak to s tím ‘zdravým a nezbytným’ mlékem možná bude trošku jinak.

Nebylo snadné se těstovin a sýrů zbavit

Žijeme v severní Itálii, takže nebylo lehké vysvětlovat rodině, že na naše těstovinky parmezán nepatří a mozzarelu taky nemůžeme. Oni jsou v tomhle jako blázni, parmezán je úplně všude, dokonce i v karbanátkách a přidává se i do strouhanky… i v případě že obalujete rybu. Každý pediatr doporučuje přidávat od ukončeného 6. měsíce 1-2 lžičky mletého parmezánu do poledního i večerního příkrmu dětí, a to i pokud je příkrm masový. Prý je parmezán plný vitamínů a vápníku a je pro malé děti jen přínosem… takže v tomhle jsme to opravdu neměli lehké. Ale musím říct, že na druhou stranu česká babička se taky pořád ptala, co jí teda mažu na chlebíček a já pořád dokola odpovídala, že chlebíčky u nás nemažeme. Vím, že to určitě to nemyslela špatně:)

Po měsíci byl ekzém pryč a bez kortikoidů

V každém případě, po měsíci jsme měli po ekzému jen vzpomínku v podobě světlejších skvrnek v místech kde byl! A to v létě doženeme opálením! Naštěstí tady léto máme o trošku dřív;)

Momentálně jsme bez mléka a mléčných výrobků a já se učím vařit jinak a musím říct, že se mi to daří a doma mám dost pozitivních ohlasů. Teda většinou, ale ono se to poddá  časem. I když nedodržuji všechno, například rajčata, lilky a cukety a občas i brambory tvoří základ spousty zdejších jídel a máme je s manželem moc rádi, takže se je ani nesnažím tolik omezit jako bíle těstoviny, všudypřítomné bíle veky a chlebíčky, sladkosti a zmrzlinu. Italové totiž obvykle snídají cappuccino s croassantami mimo domov, nebo máslové sladké sušenky doma. Mám ale skvělého manžela, který už pomalu přešel na moje celozrnné špaldové bábovky, kamutové muffiny a jiná mléka do cerealií, zatímco Anička  snídá ovesné vločky s rozinkami a mandlovým mlékem. No časem to snad ještě vylepšíme.

Přeji mnoho úspěchů vám i všem co mají odhodlaní stravovat sebe i své blízké jinak. Určitě to stojí za to!

Marie

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Moc díky za odpovědi, s tou sojovkou jsem si to myslela. Začínám taky přemýšlet o rybě, ale neznám nikoho, kdo by nějaké kvalitní nabízel.

Janko, i já to slyšela a četla, proto jsem ho zařadila.. Ale kvůli exému klidně na čas vynechám…

Ukázat další komentáře