Domů > Jak začít > Základní suroviny > Zelenina

Artyčok a jeho léčivá síla

Věděli jste, že artyčok pochází ze Středomoří a již po staletí se využívá jeho léčivá síla? U nás ještě není tak běžně rozšířený a většina lidí netuší, jak vlastně chutná.

Léčivé účinky artyčoku

Extrakt z listů se používá například pro snížení cholesterolu. Z kořene lze vařit čaj a podávat při potížích. Nejznámější druhy jsou artyčok zeleninový a artyčok kardový.

Co obsahuje artyčok?

Vitaminy skupiny B, C a K. Je bohatý na hořčík, fosfor, železo, vápník, draslík, zinek. Artyčok má vysoký obsah vlákniny a antioxidantů.

Co artyčok léčí:

  • Reguluje krevní tlak.
  • Zvyšuje produkci žluči.
  • Pomáhá chránit játra a obnovuje tkáň.
  • Podporuje zažívání.
  • Snižuje riziko rakoviny střev.
  • Zmírňuje nadýmání, průjem a zácpu.
  • Zmírňuje příznaky syndromu dráždivého tračníku.
  • Snižuje hladinu cukru v krvi.
  • Má protirakovinné účinky.
  • Podporuje látkovou výměnu.

Artyčok v kuchyni

Artyčoky si můžete připravit vařené, dušené, grilované, pečené nebo restované. Na výběr máte baby artyčoky, anebo ty velké, které je nutné oloupat. Podávat je můžete s těstovinami, připravit do salátu, či z nich uvařit polévku.

Lze jíst lístky a květ, který je potřeba očistit, okrájet, až se dostanete k srdíčku. Pak vložíte srdíčko (oloupaný artyčok) do osolené vody s citrónovou šťávou, aby nezčernalo. Artyčok uvaříte v osolené vodě s bylinkami a olivovým olejem do změknutí, ale pozor, aby se nerozvařil. Poté jej můžete naplnit zeleninovou směsí.

Máte rádi artyčok? My pěstujeme artyčok kardový pro jeho léčivé účinky.
A co vy, máte nějaké zkušenosti s artyčokem? Ochutnali jste ho anebo využili jako přírodní lék?

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

6 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

klub
105
6

Jak upravit stravu na jaře

Jaro je výborné období pro očistu našeho trávení. Máme šanci se zbavit všeho starého a nepotřebného, zároveň máme dost síly postavit se čelem k novým výzvá...
166
5

5 způsobů, jakým stres způsobuje tuk na břiše a co s tím

Asi to známe všichni: jíme zdravě, hýbeme se, ale i přes se nás tuk okolo břicha drží jako klíště a ne a ne dolů. Proč? Tělo nás tímto upozorňuje, že naše ...
20
4

Za tři týdny cukr téměř v normě (Milena, 70 let)

Za 14 dní na jídelníčku Jíme Jinak jsem shodila 3 kg. U doktorky na kontrole pak ručička ukázala po dalším týdnu 5 kg dole a cukr v normě. Jestli to takhle...

Bojíte se dusičnanů v zelenině? Dávají nám silné svaly!

Když lidé začínají jíst zdravě, mají obavu z příliš velkého množství zeleniny kvůli dusičnanům. Překvapivé zjištění přinesly studie, které ukazují, že dusi...
7
1

Léčivá máta a její benefity pro zdraví

Mátový čaj je osvědčená klasika, kterou zná jistě každý z nás. Ale málokdo ví, že tato bylinka je považována za jednu z těch nejléčivějších. Věděli jste, ž...
4

Brusnice borůvka a její léčivá síla

Borůvčí roste nejen v zahraničí, ale i u nás. Listy i plody brusnice borůvky v sobě skrývají mnoho zdraví prospěšných látek a byl by hřích nevyužít tento p...