Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Batata Harra jinak

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Recept na jednoduché pikantní jídlo, ideální jako zeleninová složka talíře, kterou je dobré zkombinovat s něčím, co její pálivost trošku zkrotí, např. s rýží.

Ingredience
  • 1 střední batát
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • chilli papričku podle chuti a odrůdy
  • šťáva z poloviny citrónu
  • 3 stroužky česneku
  • olej
  • sůl
  • petrželová nať

Po dvou dětech jsem měla o 10 kg víc, než jsem byla zvyklá. I když jsem se snažila, nešlo to dolů. Přidaly se různé z...

Jak připravit pikantní libanonský batát harra

  1. Na pečící papír dejte na kostičky nakrájený batát. Pokapejte lehce olejem a pečte na 200°C asi 20 minut.
  2. Ve skleničce smíchejte olej, papriku, citrónovou šťávu, prolisovaný česnek a sůl.
  3. Jakmile jsou batáty pečené, vylijte obsah skleničky do pánve, přidejte batát, promíchejte a lehce a krátce orestujte. Stačí opravdu chvilka, jakmile ucítíte vůni česneku. Přidejte petrželku, promíchejte a máte hotovo.

Praktické

  • Pokud batát rozkrájíte na menší kostičky, bude za 20 minut upečený.
  • Podáváme teplé nebo mírně vychladlé.
  • Toto je základní recept, samozřejmě ho můžete použít ve vašich receptech i s jinými ingrediencemi.
  • Nevynechte citrónovou šťávu.
  • Množství papričky volte podle odrůdy, co vám nejlépe vyhovuje. Některé pálí strašně, některé jsou podstatně mírnější, jako například jalapeňo.

Obměna

  • Pokud vám chutná čerstvý koriandr, nasekejte ho místo petrželky.
  • Batát se může i smažit, toto je odlehčená verze, které dávám přednost.

Děti

  • Velmi pikantní jídlo, nevhodné pro děti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dnes uvařeno, pikantní a výborné.

Slavomíra
15. 4. 2022

A opakovačka,ale teraz si prišli na svoje aj oči(vitalíř)🤩

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cuketové vějíře

V létě si můžeme dopřát krásně barevnou a svěží zeleninu, kterou opustíme po sezóně. Ovšem nyní je období cuket, rajčat a čerstvých bylinek, jako je bazalk...

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Pečené křupavé cukety

Máte nadúrodu cuket a nevíte, co s nimi? Zkuste tento jednoduchý a výtečný recept na zdravou chuťovku, kterou jistě okouzlíte i vaše hosty.

Pikantní mexická kukuřice se “sýrovou” omáčkou

Jednoduchý a hodně žravý receptík. Takto připravenou kukuřici si můžete přidat k jakémukoliv jídlu nebo si ji dát jako chuťovku na svačinu.

Citrónové rizoto

Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.