Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Čočkový koláč s cuketou (bezlepkový)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec
sezóna podzim

Slané koláče jsou příjemným zpestřením a krásně v nich schováte jak zeleninu tak luštěninu před strávníky, kteří zdravé stravě příliš neholdují. U nás doma patří tenhle koláč z čočky a cukety ke slavnostním jídlům.

Ingredience
koláčová forma
  • 1 cibule
  • 2 hrnky vařené čočky (500 g)
  • 1 cuketa (350 g)
  • 1 hrnek pohankové mouky (cca 200 g)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • sójová omáčka
  • olej
  • sůl

Žiji již dlouhé roky ve Francii. Vždy jsem byla přesvědčená, že se stravuji vyváženě a neměla jsem pocit, že dělám ně...

Jak připravit slaný čočkový koláč

  1. Zapneme troubu, aby byla vyhřátá.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky, cuketu nastrouháme na hrubo.
  3. Zeleninu orestujeme na woku nebo ve větším hrnci na větším množství oleje s větším množstvím soli cca 10 minut.
  4. K hotové zelenině přidáme uvařenou čočku, koření, prolisujeme česnek a promícháme.
  5. Ochutnáme a podle potřeby přidáme pro slanější chuť ještě sójovou omáčku. Počítejte, že do jídla ještě přijde mouka, tak aby výsledný koláč nebyl bez chuti.
  6. Do směsi čočky a zeleniny přidáme už jen mouku. Raději po troškách. A řádně promícháme, aby vznikla lepkavá konzistence.
  7. Hmotu přesuneme do nepřilnavé formy na koláč (jinak musíme vymazat a vysypat nebo dát pečící papír) a pečeme v předehřáté troubě asi 35 minut na 220°C. Pro kontrolu píchneme vidličkou. Když povrch začne praskat, bývá hotovo. Když ho necháte trochu zchladnout, bude se dát krásně porcovat na dílky.

Praktické

  • Do jídla nepřidávám žádnou vodu, cuketa je vodnatá dost, ale pokud se vám utrhne ruka s moukou nebo je čočka příliš suchá, klidně přidejte trochu vody z čočky nebo vody samotné, aby vám směs šla promíchat a nebyly v ní hroudy mouky. Poměr mouky a případné tekutiny dolaďte podle potřeby viz foto “těsta” níže.
  • Pekáček používám nepřilnavý, takže nevymazávám a nevysypávám. Krásně se oddělí viz foto.
  • Koláč se lépe krájí když trochu vystydne. Pokud chcete hezké dílky s jasnými okraji, nekrájejte ihned po vyndání z trouby.
  • Vychladlý nákyp se skvěle hodí na cesty ke svačině.
  • Můžete použít i klasický pekáček nebo formu na pizzu apod. Doba pečení pak závisí také od výšky zvoleného pekáčku.
  • Zeleninu můžete rozmixovat v mixéru s noži, pokud se vám s ní nechce krájet.
  • Pro čistě bezlepkovou verzi používejte sójovou omáčku tamari nebo lupinovou omáčku Luggo.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari nebo lupinovou omáčku Luggo.

Obměna

  • Do nákypu lze dát jakoukoliv zeleninu (mrkev, květák, pórek, zelí…).
  • Stejně tak místo čočky lze použít fazole, cizrnu či hrách.
  • Pro zpestření můžete přidat i slunečnicová semínka.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let, ale pokud běžně jedí pečivo, můžete jim dát nákyp bez obav také, ale šetřete se solí a sójovou omáčkou. Menším dětem nezapékáme a podáváme rovnou z pánvičky před přidáním mouky.

        PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

        Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

        Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

        8 lidí už poděkovalo za článek.

        Komentáře

        Barbora
        8. 9. 2023

        Dala jsem žlutou čočku, páč jsem neměla klasickou. A mouky jsem dala mnohem méně, cuketa zase tolik vody nepustila. Výborný recept, chuťově vynikající, velmi mi to připomíná klasický bramborák 😋

        Hajickova.Lenka
        30. 10. 2022

        Pekla jsem z poloviční dávky. Tím pádem byl koláč tenký a křupavý. Mňam

        Ukázat další komentáře

        Vyzkoušejte také

        Nádivka v županu

        Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.
        11
        3

        Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

        Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

        Osvěžující kuskus

        V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

        Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

        Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

        Fazolová pizza

        Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...

        Pikantní fazole adzuki hokkaido s uzenou paprikou

        Červené fazole adzuki hokkaido jsou velmi bohaté na minerály a energeticky velmi posilují ledviny. Patří mezi nejlépe stravitelné fazole a rostou jen na lá...