Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Nádivka v županu

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro
děti od 2 let

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Ingredience
na 1 pekáč

Magdu ke zdravému stravování přivedla její dospělá dcera. Magdě jídlo zachutnalo a jelikož ji trápilo zdraví, rozhodl...

Jak připravit nádivku v županu

  1. V míse smícháme hrachovou mouku a vodu (cca v poměru 2:1) s trochou soli tak, aby vzniklo těstíčko husté jako hořčice. Každá mouka saje trochu jinak, tak ji dořeďte podle potřeby tak, aby se v ní dalo obalovat a těstíčko nestékalo z obalených kousků.
  2. Ve vyšším hrnci nebo woku rozpálíme olej na smažení.
  3. Nádivku nakrájíme na malé dílky (musí být vychladlá, aby se nedrolila) a obalíme ji pomocí vidliček ze všech stran v těstíčku.
  4. Když je olej vřelý (poznáme vložením dřevěné tyčinky, kolem které se dělají bublinky), vkládáme postupně jednotlivé obalované kousky nádivky. Nesmíme jich dát moc najednou, aby se olej příliš neochladil, to by se pak nedařilo dobře kousky usmažit.
  5. Po chvilce obracíme a když začne zlátnout, vyndáme a necháme na ubrousku okapat.
  6. Postupně osmažíme všechny kousky a podáváme ještě horké.

Praktické

  • Nádivka díky těstíčku zdvojnásobí svůj objem a je mnohem sytější než neobalovaná. Z půlky plechu nádivky jsem udělala plech plný obalované nádivky viz foto a najedlo se nás 5 víc než do syta.
  • Těstíčko na obalování není třeba výrazně ochucovat, protože nádivka už je okořeněná, stačí trochu soli, ale můžete si do něj klidně přidat kurkumu či bylinky podle chuti.

Obměna

  • Hrachovou mouku můžeme nahradit jinou luštěninovou moukou (cizrnovou či čočkovou), kupovanou hraškou, která už je okořeněná nebo moukou (nejlépe se hodí pohanková).

    Děti

    Takto upravená nádivka je vhodná pro děti od 2 let, menším ubereme dochucovadla a sůl.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    18 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Tak tohle bude bomba, až mi zbyde nádivka ovšem.

    Originální nápad, děkuju!

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Fazole černé oko na houbách

    Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

    Pikantní kari omáčka

    Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

    Kokosová polévka s bazalkou

    Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.

    Fazolová pizza

    Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...

    Jemný kopřivový krém s koprem

    Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...

    Japonský tofu sendvič Onigirazu

    Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.