Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Dýňová hořčice

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
sezóna jaro
sezóna podzim
sezóna zima

Pikantní dýňová hořčice skvěle ladí například s pečenou zeleninou, tofu, seitanem nebo tempehem, rostlinnými párečky, karbanátky či rostlinnou sekanou. Můžete ji použít i na pomazání chleba nebo tortill.

Ingredience
  • 1 dýně (máslová nebo hokkaido)
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžičky hořčičných semínek
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • pepř
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • zeleninový vývar nebo voda

Změna jídelníčku mě zachránila před operací kolena a páteře. “Zázračně” mi zmizela osteoporóza po vysazen...

Jak připravit dýňovou hořčici

  1. Na oleji osmahneme posolenou nakrájenou cibulku.
  2. Přidáme na kostky nakrájenou dýni (máslovou bez slupky, hokkaido i se slupkou) a koření (bobkový list, hořčičná semínka).
  3. Zalijeme vývarem a dusíme cca 15-20 minut. Vypneme a přendáme do mixéru.
  4. Ochutíme šťávou z citronu, hořčicí, muškátovým květem a pepřem, obě koření jen po špetkách.
  5. Poté rozmixujeme dohladka.
  6. Uchováváme v lednici.

Praktické

Obměna

  • Pokud nemáte hořčičná semínka, použijte víc hořčice.
  • Muškátový oříšek lze vynechat, pokud ho nemáte rádi.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

25 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mám dotaz – můžu hořčici zavařit a schovat do sklepa na zimu?
Zkoušel někdo?
Pomrzly mi dýně, tak je potřebuji zpracovat…
Děkuji!

Michaela
25. 10. 2020

Můžu se zeptat jak dlouho cca vydrží v lednici? Mám menší hokaido ale i tak mi přijde že toho bude hrozně mockdyz ji použiji celou. Mám takové dipy rád, tak by mi větší množství nevadilo, jen se bojím aby se nezkazila.Moc děkuji

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

31
26

Dýňový tataráček

Na podzim je dýní všude plno… Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Tataráček se skvěle hodí na čerstvý kváskový chlebí...

Krémová polévka z dýně a batátů

Uzrála mi první dýně a tak jsem v rychlosti vykouzlila zase jiný druh dýňové polévky.
25
30

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...
89
17

4 vymazlené pomazánky z podzimní úrody

Podzim s sebou přináší hojnou úrodu surovin na vaření – dýně, řepy, vlašské ořechy, křen a další dobroty. Pojďte si z nich vyrobit vymazlené podzimní...

Dýňový indický Thoran

Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.