Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Jemný krém z hlívy ústřičné s koriandrem

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Hlívu vzali v mnoha našich receptech na milost i velcí odpůrci hub. A tahle krémová není výjimkou. Je jemná a houby v ní zatím nikdo nepoznal.

Ingredience
na 2-3 porce
  • 1 lžíce oleje
  • kus hlívy (cca 150 g)
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 litru zeleninového vývaru/vody
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • sůl
  • jablečný ocet
  • na ozdobení: výhonky vojtěšky a koriandr (nemusí být)

Gynekolog mě chtěl poslat kvůli myomu na operaci. To jsem nechtěla, měla jsem před svatbou a plánovala rodinu, což by...

Jak připravit krémovou polévku z hlívy ústřičné

  1. Na oleji orestujeme cibuli s větší špetkou soli. Přidáme na kostky nakrájenou hlívu a krátce orestujeme.
  2. Zalijeme vývarem/vodou, přidáme kmín a přivedeme k varu. Když vře, zeslabíme plamem a na mírném vaříme 10 minut.
  3. Polévku vypneme, přidáme česnek, majoránku a rozmixujeme.
  4. Podle potřeby přidáme vývar, abychom dosáhli požadované konzistence.
  5. Pokud chceme okyselit, přidáme trošinku jablečného octa.
  6. Podáváme zdobené čerstvými natěmi podle momentálních zásob.

Praktické

  • My jsme si dali polévku ve dvou, ale přidávali jsme si. Určitě by množství stačilo pro 3 běžné porce.
  • Pokud by byla polévka příliš řídká, zavaříme do ní vločky.
  • Česnek není nutné prolisovat, pokud máte výkonný mixér můžete do ní hodit celý stroužek.
  • Pokud nemá česnek být v polévce příliš znát, tak jej krátce povařte v polévce, pak teprve mixujte.
  • Pokud má být pořádně česneková, tak je potřeba přidat, ten jeden stroužek tam není téměř znát.
  • Při potížích se žlučníkem nerestujeme základ, ale vaříme ve vývaru cibuli a hlívu, olej přidáme ke konci varu a jen trochu.

Obměna

  • Místo koriandru a vojtěšky můžete dát jakékoli natě – petrželku, jarní cibulku, řeřichu apod.
  • Polévka můžeme ještě více zjemnit (nebo na závěr ozdobit) rostlinnou smetanou.
  • Místo hlívy můžeme dát žampiony.
  • Pokud nemáte dost hlívy, můžete polévku nastavit petrželí, zelím nebo tuřínem, případně jinou zeleninou.
  • Můžeme vynechat česnek a vyměnit koření podle chuti nebo přidat oblíbené bylinky.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale snížíme množství dochucovadel.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
2. 4. 2024

Rychlá snídaně, která potěší 🙂

Jaroslav Hlávka
15. 1. 2024

Před nedělním plaváním v řece Metuji, oblíbená polévka 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Topinamburový krém s čerstvými bylinkami

Jemňoučký krém z topinambur a pastiňáku je sladký a chutná jako smetanový. Díky čerstvým bylinkám krásně voní a promění se v hotovou delikatesu, i když v n...

Sytá zahřívací polévka

Sytá hustá polévka, která díky kombinaci uzené papriky a kokosového mléka překvapí svou lahodnou chutí. S kouskem kváskového pečiva skvěle zasytí.

Krémová polévka s divokou zeleninou

Poslední na zimu uskladněná zelenina a první jarní rostlinky byly základem pro tuhle lahodnou polévku. Kopřiva, česnáček a lesní pažitka ji krásně doplnily...

Krémová polévka z topinambur a mrkve

Lahodná krémová polévka, u které nikdo nepoznal, z čeho je vyrobená. V sezóně topinambur je to naše oblíbená rychlovka. Krásně zahřeje a zasytí.

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Krémová cizrnačka

Rychlá a výborná polévka, která v chladných měsících krásně zahřeje a zasytí. Je skvělá s kouskem kváskového chleba či plackami.