- 400 ml kokosového mléka v plechovce (např. z DM drogerie, ne nízkotučné)
- 180 ml rýžového sirupu
- špetka soli
Jak vytvořit karamel bez cukru
- Kokosové mléko přelijeme spolu s rýžovým sirupem do menšího hrnce, přidáme špetku soli a přivedeme k varu.
- Ztlumíme plamen na minimum a vaříme zhruba 1 hodinu (pokud se vám zdá směs moc řídká, klidně vařte dál).
- Směs se musí často promíchávat, aby se nepřipálila.
- Po hodině už je karamel hustší, obalí snadno lžíci z obou stran.
- Vypneme.
- Skladujte v lednici.
Praktické
- Směs ještě po vychladnutí trochu zhoustne, tak to mějte na paměti, ať ji nemáte moc tuhou.
Obměna
- Místo rýžového sirupu můžete použít i jiný obilný sirup.
Kombinujeme
- Karamel je výborný na přelití dezertů, do obilných krémů a dezertů, do krémů na dorty, cupcake anebo jen tak na mlsání.
PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁
Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!
Komentáře
Dobrý den, co jsem udělala špatně, když mi směs nezhnědla ani po hodině vaření? :) Dělala jsem z kok.mléka z Albertu, ale složením je stejné jak to z DM. Sirup jsem použila rýžový. Jedlé to je, ale taky mi trochu vadí ta kokosová příchuť. Ale proč mi to nezhnědlo netuším… (:
Naprosto uzasnej recept moc dekuju. Jako alergikovi a zaroven milovnikovi karamelu jste mi tim udelala neskutecnou radost :)