Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Kváskové koláče frgály

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Zdravé kváskové frgálky s tvarohovou nebo makovou náplní kynuté přirozeně pomocí kvásku. Bez cukru a mléka. Skvělé pohoštění pro návštěvu nebo jako svačinka.

Ingredience
  • 200 g kvásku
  • 200 ml obilného mléka
  • 20 g oleje
  • 50 g rýžového sirupu
  • 280 g špaldové mouky
  • špetka soli

Stáně byste těžko hádali, že jí bude v září 40 let. Před nedávnem se přihlásila do on-line k...

Jak připravit kynuté frgály bez cukru

  1. Smícháme ingredience a pořádně uhněteme těsto.
  2. Pak ho přendáme na plech vyložený pečícím papírem a nebo vymazaný a vysypaný moukou.
  3. Necháme v teple kynout asi 3 hodiny.
  4. Po vykynutí potřeme makovou nebo “tvarohovou” nádivkou z tofu, posypeme posypkou a dáme péct na 200 st. C cca 20 minut.
  5. Zkoušíme špejlí, jestli je těsto propečené.

Praktické

  • Množství těsta vyjde na dvě kulaté formy nebo na jeden velký plech.
  • Mouku nebo mléko přidávejte dle potřeby tak, aby nebylo moc husté, ale ani ne řídké.
  • Tvarohová nádivka z tofu – bílé tofu povaříme v trošce vody s jablečným koncentrátem, pak rozmixujeme dohladka. Přidáme rozinky předem namočené v rumu nebo mirinu, polévkovou lžíci rýžového sirupu, trochu citronové šťávy podle chuti a citronové kůry. Pořádně promícháme.
  • Posypka – kokosový olej nebo Alsan, špaldová mouka, javorový sirup (může být i rýžový, ale máme raději sladší posypku:-))

Obměna

  • Namísto špaldové mouky můžete dát jakoukoliv jinou celozrnnou mouku.
  • Frgálky můžete naplnit i povidly.
  • Mléko se dá nahradit i vodou.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Díky za tento recept! výborný koláč, který dělám každý týden buď s mákem nebo jablky.

Dobrý den🙂 Je tady někdo kdo zkoušel BLP verzi a chtěl by se podělit o recept? 😁😀
A ještě dotaz pro normální lepkovou variantu – jaký kvásek se myslí – celozrnný žitný, pšeničný, LM…?
U žitného bych měla strach, aby to nechutnalo jako chleba… Nebo ne?
Díky 😀

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Nepečený kokosový dortík s jablečno-rakytníkovým agarem

Rychlý a výborný dortík na oslavu (i dětskou) nebo jen tak jako sladké osvěžení na svačinku.

Kváskový celozrnný mazanec (vegan)

Nadýchaný velikonoční mazanec zcela bez cukru, vajec a mléka si můžete připravit snadno doma. Kupované mazance z bílé mouky strčí tenhle poctivě kynutý do ...

Celozrnné kváskové jidáše

Na Velký pátek se dělávaly tradiční jidáše. Jidášky rády dělají děti, jednoduše motají esíčka, šnečky a smyčky. Ty naše jsou bez cukru, mléka a vajec. A ve...

Velikonoční mazanec bez cukru, vajec a mléka (vegan)

Co by to bylo za Velikonoce bez tradičního mazance? Tento mazanec z lievito madre kvásku a špaldové mouky je voňavý a nadýchaný. Neobsahuje cukr, vejce, an...
23
31

Sezamové sušenky k čaji (bezlepkové)

Potřebujete rychlé těsto, které půjde dobře vykrajovat i těm nejmenším dětem? Pak můžete vyzkoušet tyto bezlepkové sušenky, které jsou tvrdší a díky tomu m...