Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Letní Mung Dhal

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto

V teplých dnech přijde lehké mungové kari k chuti. My jsme si k němu dali rýži a salát. Jídlo velmi chutnalo i návštěvě, která přišla na večeři.

Ingredience
4 porce
  • 1 cibule
  • 1/2 cukety
  • kousek brokolice
  • kousek dýně
  • 1 hrnek uvařených mungo fazolek
  • 1 lžička sladkého curry
  • rostlinné mléko (cca 5 lžic)
  • voda nebo vývar podle potřeby
  • jablečný ocet
  • umeocet
  • olej
  • sůl

„Ale to je abnormálně zdravé dítě, toho si važte,“ pronesla logopedka po sérii mých odpovědí týkajících se mladší dce...

Jak připravit mungo kari dhal

  1. Na oleji osmahneme na kousky nakrájenou cibulku s větší špetkou soli.
  2. Přidáme na kostky pokrájenou dýni, brokolici, cuketu a sladké curry.
  3. Chvilku vše restujeme a poté zalijeme troškou vody/vývaru a necháme dusit cca 10 minut na mírném plameni, dokud dýně nezměkne. Ke konci přidáme vařené fazolky.
  4. Vypneme, přidáme rostlinnou smetanu a trochu pomixujeme.
  5. Podle chuti doladíme jablečným octem nebo umeoctem.

Praktické

  • Můžete vynechat mixování a získat omáčku s kousky zeleniny a munga, nebo naopak rozmixovat zcela do hladka a mít čistě hustou omáčku. My děláme tak napůl viz foto.
  • Můžete použít klasické mungo fazolky nebo jejich loupanou a půlenou verzi, která se prodává pod názvem mung dhal, je rychle uvařená a je jemnější protože neobsahuje slupky. Tuhle loupanou verzi můžete dát k zelenině na samém začátku a společně vše uvařit – nemusíte tedy mít mungo uvařené předem.

Obměna

  • Místo curry koření můžete použít curry pastu a sladkou verzi nahradit nebo doplnit o ostrou, pokud máte rádi pikantní jídla.
  • Místo rostlinné smetany můžete dát mléko a velmi lahodné je také kari s kokosovým mlékem.
  • Můžeme přidat i jinou zeleninu – skvěle se hodí cuketa, brokolice, hrášek, mrkev, dýně aj.
  • Mungo můžeme nahradit jinou uvařenou luštěninou – nejvíce se mu strukturou podobá červená nebo žlutá loupaná čočka.
  • Dochutit můžete také limetkou či citrónem místo octů.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku. Při vynechání koření i pro mladší děti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Čočkové kari s hráškem z jednoho hrnce

Potřebujete rychlou večeři téměř bez práce? Stačí jeden hrnec, čočka a pár ingrediencí a máte dobrotu na stole.
kurz
29

Červená čočka se sladkou zeleninou a quinoa se lněným semínkem

Když si uděláte sladce upravené hlavní jídlo, sníží se potřeba mlsat sladkosti přes den a večer.

Dal makhani – černé fazole s batátem a špenátem

V klasickém indickém receptu se používá máslo a kombinace čočky a černých fazolí. Nám moc chutná tahle zjednodušená rychlovka – velmi chutná omáčka s...
kurz
34

Smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!