Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Mungo omáčka

Uvařeno
sezóna jaro
sezóna léto

Tato jarní svěží omáčka je skvělá nejen na těstoviny, ale rozumí si i s pečeným tofu a tempehem. Jak si jí zařadíte do vašeho talíře vy, bude záležet pouze na vaší fantazii.

Ingredience
  • 100 g loupaného munga
  • 100 g mrkve
  • 100 g pórku
  • olej
  • čerstvá majoránka
  • čerstvá petrželka
  • čerstvé oregáno
  • čerstvá meduňka
  • čerstvý česnek
  • pažitka
  • citrónová šťáva
  • 1 lžíce tahini
  • 3 lžíce sójového jogurtu řeckého typu
  • pepř
  • sůl

Jsem aktivní babička a přes vekšeré aktivity jsem byla stále baculka. Nastoupila jsem na cestu Jíme Jinak a jsem moc ...

Jak připravit omáčku z mungo fazolí a zeleniny

  1. Uvařte mungo.
  2. Na pánev dejte olej, nasekaný pórek, nasekanou mrkev, nasekaný česnek, lístečky oregána, majoránky, nasekané listy meduňky, přidejte sůl a pepř. Lehce osmahněte a zalijte troškou vody. Duste několik minut.
  3. V misce rozmíchejte tahini, jogurt a citrónovou šťávu.
  4. Na pánev s podušenou zeleninou přidejte uvařené mungo a hustou omáčku z jogurtu. Promíchejte.
  5. Do misky, kde jste měli jogurt dejte vodu, mističku vypláchněte a nařeďte omáčku. Vařte několik minut, podle toho, jaká hustota vám bude vyhovovat.
  6. Nakonec přidejte nasekanou pažitku a petrželku. Pokud budet připravovat těstoviny, dejte vařené těstoviny na pánev k omáčce, zvyšte plamen a povařte pár sekund.

Praktické

  • Pokud chcete omáčku řidší, nařeďte troškou vody.
  • Omáčka je bezlepková, pro bezlepkovou dietu použijte i bezlepkovou přílohu.
  • Bylinky použijte čerstvé, ne sušené.
  • Citrónová šťáva je důležitá, nevynechejte ji.
  • Pro verzi bez sóji použijte místo sójového jiný rostlinný jogurt.

Obměna

  • Místo loupaného munga můžete použít loupanou červenou nebo žlutou čočku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

25 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Placičky s čínskou omáčkou

Sladkokyselou omáčku, která je v každé čínské restauraci asi není třeba představovat. Vyzkoušejte ji v této zdravější verzi. Jde použít nejen k jarním závi...

Cuketové spirály

Jednoduchý a rychlý recept, ve kterém využijete nádhernou sezónní zeleninu, jako je paní cuketa.

Okurkové pesto

Máte přebytek okurek ze zahrady? Zkuste tohle osvěžující pesto, které využijete jak v teplé, tak studené kuchyni.

Cibulové špagety

Milovníci jednoduchých a rychlých receptů a špaget, tady je jeden pro vás. Cibule a tymián, to je prostě skvělá kombinace. K tomu krásně křupavý tempeh a s...

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Scarpaccia di zucchine – cuketová bota

Originální název tohoto receptu je v překladu cuketová stará bota. Tento název získal díky vzhledu připomínajícímu podrážku staré boty. Ale nenechte se odr...