Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Napařované ovesné knedlíky s chia semínkem

Uvařeno
sezóna jaro

Knedlík se nemusí vařit vždy ve vodě. Vyzkoušejte ho pro jednou napařit v páře.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1,5 hrnku jemných ovesných vloček (obyčejné je lepší pomlít na menší kusy mixérem)
  • trochu vroucí vody na spaření
  • sůl
  • 2 polévkové lžíce chia semínek
  • cca 4  lžíce burizonů
  • cca 5 lžic pohankové mouky

Martinova váha se blížila 125 kg. Začali se ženou v programu Hubneme do plavek kvůli její intoleranci mléka a ani si ...

Jak na zdravé vločkové knedlíky

  1. Namočíme na 10 minut chia semínka do deci vody.
  2. Do misky vsypeme ovesné vločky a spaříme je vroucí vodou jen tolik, aby nasákly vodou, ale neplavaly v ní. Vody dejte raději méně.
  3. Přidejte burizony, sůl, namočené chia semínko a zapražte po celé misce pohankovou moukou.
  4. Mezitím už se voda prosákla do všech vrstev a můžeme rukama vypracovat těsto.
  5. Potřebujeme tuhé těsto, ze kterého půjdou dobře tvarovat knedlíky. Pokud těsto není opravdu tuhé, přidejte ještě trochu mouky.
  6. Mokrýma rukama vytvoříme dvě šišky, které vložíme na pařák.
  7. Do hrnce dáme vodu, na pařák namočenou utěrku a do ní dvě šišky. Vodu přivedeme k varu a necháme pod pokličkou pařit 30-40 minut.
  8. Po uvaření knedlíky vyndáme a necháme na prkýnku trochu vychladnout, pak nakrájíme na plátky.

Obměna

  • Knedlíky lze také uvařit ve vodě, doporučujeme udělat koule nebo šišky a dávat je do osolené, vroucí vody.
  • Vyndáme je, až když vyplavou, což většinou trvá cca 5 – 10 minut.
  • Než získáte praxi, stačí jeden zkusmo vytáhnout, rozkrojit a podívat se, zda je prostředek ještě syrový či nikoli.

Praktické

  • Utrhne-li se vám ruka s vodou, budete muset přidat více mouky, aby vločky držely pohromadě. Jinak moukou stačí vločky skutečně jen zaprášit.
  • Knedlíky můžete skladovat i den dva a před podáváním je teprve nahřát na pařáčku.

Kombinujeme

Knedlíky samy o sobě nemají nějak extra výraznou chuť, proto doporučujeme kombinovat s výrazně upravenou zeleninou či luštěninou a určitě raději s omáčkou než s další “suchou” hromádkou.

Děti

Tyto knedlíky mohou děti od roka nejen jako přílohu, ale i klidně na svačinu, jen šetříme se se solí.

Děti si rády něco drží v ručičce a knedlíky jsou výborný způsob jak nahradit rohlíky či jiné pečivo.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Voňavá bezová limonáda

Sezónu bezinek využíváme, jak to jen jde. Protože nám květy černého bezu překrásně voní, děláme si denně voňavou bezovou vodu. Když si ji osladíte, dá se t...

Nakládané smrkové výhonky

Smrkové výhonky jsou léčivé. Můžete z nich připravit sirup, med, naložit je do alkoholu. Nebo jako my do octa a udělat si takové falešné kapary ze smrkovýc...