Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Nakládané smrkové výhonky

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Smrkové výhonky jsou léčivé. Můžete z nich připravit sirup, med, naložit je do alkoholu. Nebo jako my do octa a udělat si takové falešné kapary ze smrkových výhonků.

Ingredience
na 1 skleničku
  • hrst smrkových výhonků
  • šálek vody
  • 1/3 šálku jablečného octa
  • 1 lžička hořčice
  • 1/2 lžičky soli

Je víc věcí, které děláme jinak, nejen to, že jíme jinak. Třeba nemáme televizi, sedačku v obýváku, děti nemají v pok...

Jak naložit smrkové výhonky

  1. Opláchněte smrkové výhonky ve studené vodě.
  2. Vložte do připravených skleniček spolu s hořčicí a solí.
  3. Ocet a vodu svařte v poměru 1:3 (1 díl octa, 3 díly vody), množství podle potřeby a zalijte připravené výhonky.
  4. Zavíčkujte.

Praktické

  • Pokud je nesníte v dohledné době, můžete jejich životnost prodloužit sterilováním – ve vodní lázni nechte skleničky ponořené do dvou třetin a vařte na mírném ohni 20 minut.
  • Já je nesterilovala a vydržely půl roku, než jsme je snědli.
  • Sůl můžete vynechat – zkoušela jsem obě varianty –  se solí i bez soli. Bez soli je jemnější, takto chutnají více mě, se solí více chutná mužům.

Kdy a jak sbírat smrkové výhonky

  • Až půjdete na smrčky, myslete na přírodu a neotrhejte všechny výhonky z jednoho stromu! Z každého si vezmeme pár kousků, poděkujeme a jdeme o strom dál.
  • Sbíráme pouze měkké světle zelené konečky smrků.
  • Výhonky sbíráme za suchého počasí a jen dokud jsou měkké, tedy do konce května.

Jak použít nakládané smrkové výhonky

  • Jedná se o kondiment, tedy malý doplněk k jídlu, nikoli jídlo samotné.
  • Výhonky můžeme přidávat do salátů místo kapary, jako ozdobu na omáčku nebo ke všem “masovým” pokrmům. 
  • Můžete je také do pokrmu rozmixovat.
  • Počítejte s velmi výraznou chutí – je to jaky byste si ukousli kus smrčku nebo požvýkali pryskyřici. Stačí tedy jeden na ozdobu či dojem.

Tip

Stejně jako smrčkové můžeme naložit i modřínové výhonky.

Děti

  • Dětem dáváme až od 2 let, nejspíš jim ani nebude chutnat.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

s.hemalova
17. 5. 2022

Ahoj, zkoušel jste někdo výhonky usušit a použít je na čaj: V mládí jsme to dělali z výhonů čerstvých plus další bylinky ale říkala jsem si, že to zkusím nasušit. Díky za sdílení zkušenosti

můžu je naložit bez hořčice?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

klub
33
15

Jak na pickles – praktické rady, aby se zaručeně povedlo

Domácí kvašená zelenina je vitamínová bomba, skvělé probiotikum a její výroba rozhodně není žádná věda! Nepotřebujete na to žádné speciální pomůcky, všechn...

Míchaná cizrnová “vajíčka” s cuketou

Skvělý, velmi rychlý a chutný FIT recept na “vaječnou” snídani, oběd nebo večeři bez vajec. Porce plná výživných bílkovin z cizrny, antioxidant...
27
6

60 tipů na zdravá dochucovadla pro vaše vaření

Lámete si hlavu, čím dochutit zdravé jídlo tak, aby nebylo mdlé, všem chutnalo a oblizovali se? Existuje velké množství zdravých dochucovadel, které vám z ...
48
299

Jak udělat domácí kvašenou zeleninu se solí (pickles ze zelí a mrkve)

Kvašená zelenina (pickles) má tisíciletou tradici a je to ideální způsob jak uchování zeleniny po celý rok a hlavně přes zimu, kdy čerstvá zelenina není k ...
18

20 super detox receptů s kopřivou

Venku už začíná rašit kopřiva. Zázračná detoxikační bylina, kterou můžete použít do mnoha jídel a nápojů. Pojďte se inspirovat, kam všude s ní!

Bezová šťáva bez cukru

Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Až tak se o bezince vyjadřují bylinkáři. Proč si tedy její kouzelnou moc neužít, když má zrovna sezónu. Vyzkou...