- 2 svazky ředkviček
- 1 l vody
- 1 lžíce soli
Jak připravit ředkvičky ve slaném nálevu
- Ředkvičky si omyjeme a buď necháme v celku nebo na mandolíně nakrájíme na tenké plátky.
- Ředkvičky přemístíme do čisté sklenice.
- Do hrnce nalijeme vodu a přidáme zarovnanou lžíci soli.
- Přivedeme k varu, zamícháme a vypneme.
- Vodu necháme trochu zchladnout, abychom ředkvičky neuvařili. Můžeme zalít i zcela vychladlou vodou.
- Zalijeme ředkvičky.
- Na ředkvičky do sklenice položíme list zelí, kapusty nebo salátu, aby nevyplavaly na hladinu.
- Zatížíme například další sklenicí, aby obsah byl pod tekutinou.
- Přikryjeme víčkem a necháme 5-7 dní fermentovat.
- Poté zašroubujeme víčko a přemístíme do lednice.
Praktické
- Skladujeme v lednici.
- Přidáváme jako doplněk talíře.
- Slaný nálev lze použít k dalšímu kvašení, anebo do jídel či salátů.
Obměna
- Místo vody se solí můžete použít i umeocet.
- Ředkvičky můžete vyměnit za jakoukoliv jinou zeleninu (např. ředkve, květák, tuřín aj.).
Děti
- Dětem podáváme až od 2. roku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Voda by měla mít teplotu pod 40°C, abychom nezabili mikroorganismy, které budou fermentovat.
prosím o radu: když ředkvičky zaleji, tak je nemohu rovnou zavíčkovat a nechat fermentovat? Proč je tam krok “zatížit”? A nechat fermentovat – znamená v teple a na světle těch 7 dnů? děkuji za odpověď😊