- 1 velká mrkev
- 1/2 menší hlávky bílého zelí
- 1 cibule
- 1 lžíce kmínu
- sůl
Jak připravit kvašenou zeleninu
- Mrkev a zelí nakrouháme na nudličky, cibuli nakrájíme na proužky.
- Zvážíme, kolik máme nastrouhané zeleniny.
- Přidáme do ní 1% soli. Na kilo zeleniny přijde 10 g soli.
- Všechny ingredience smícháme ve větší míse spolu se solí.
- Promačkáme tak, aby zelenina pustila dostatek šťávy.
- Do čisté zavařovačky nebo nádoby na pickles vrstvíme zeleninu a pořádně každou vrstvu zmáčkneme čistou rukou.
- Na vrch zeleniny dáme list zelí nebo kapusty a zmáčkneme tak, aby vystoupila tekutina.
- Zatížíme např. menší skleničkou, kamenem, pružinkou nebo, pokud používáme speciální kvašáček, tak ho uzavřeme.
- Dáme na 5-7 dní kvasit na kuchyňskou linku.
- Po 5 dnech ochutnáme.
- Je třeba, aby zelenina byla po celou dobu kvašení ponořená pod tekutinou a žádná část neplavala na hladině, jinak začne plesnivět.
- Když je pro nás pickles dostatečně křehké a kyselé, vyndáme zátěž, uzavřeme a přendáme do lednice.
Praktické
- Skladujeme v lednici dokud se nesní. Vydrží týdny i měsíce, pokud do něj saháme čistými nádobím a zelenina nahoře neosychá (pak může chytnout plíseň).
Obměna
- Zeleninu můžete zvolit dle zásob a chuti.
- Pokud nemáte rádi kmín, můžete ho vynechat.
- Můžete přidat kurkumu pro barvu nebo trochu šťávy z řepy.
Děti
- Pickles je vhodné pro děti od cca 1,5 roku ale s menším podílem soli nebo propláchnuté, případně přidané do neosoleného jídla.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
ok
Jak udělat pickles ve fermentoru .Dává se tam voda? Děkuji Vlasta