Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Kvašená

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro
sezóna léto
sezóna podzim

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat. Přebytky snadno naložíte a zdravá, pikantní a osvěžující zeleninová příloha je  rychle na světě.

Ingredience
  • převařená zchladlá voda
  • ume ocet
  • ředkvičky
  • lahev

Jak připravit vodní pickles s umeoctem

  1. Převaříme vodu a necháme zchladnout.
  2. Ředkvičky očistíme a necháme okapat.
  3. V odměrce s hubičkou (aby se nám snadno nalévalo) smícháme 1 díl ume octa a 4 díly převařené vody.
  4. Do lahví napěchujeme ředkvičky až po vrchu lahve.
  5. Zalijeme připraveným nálevem, zavřeme a necháme stát při pokojové teplotě alespoň 3 dny.
  6. Ochutnáme a podle potřeby buď necháme ještě kvasit nebo přendáme do lednice, kde se proces zastaví.

Praktické

  • Na odměřování dílů si beru malý šálek nebo hrnek podle toho, kolik chci nálevu získat. Nálevu dělám relativně málo, protože velkou část nádoby vyplní ředkvičky. Pokud to ale neodhadnu a udělám ho víc, dochucuji s ním polévky, saláty a omáčky, rozhodně ho nevylívám.
  • Někdy kvasím tři dny, někdy 7. Záleží na teplotě a na tvrdosti zeleniny.
  • Prokvašená zelenina je štiplavá, kyselá a trochu slaná, když se víčko odklopí, hladina viditelně perlí.
  • Čím déle necháte kvasit, tím bude zelenina měkčí a prokvašenější, udělejte si ji proto podle chuti.
  • Poměr vody a ume octa můžete upravit. Když byly děti malé, dávala jsem méně umeocta.
  • Pokud nemáte lahev plnou, je potřeba zeleninu zatížit nebo použít pružinu (viz foto zadní sklenice).
  • Do již hotového pickles saháme vždy čistým příborem – nikdy ne olíznutým, jinak si tam zaneseme bakterie a pickles začne plesnivět.
  • Na vodní pickles můžete využít i zeleninu, která už trošku vadne a nechce se vám ji dávat do jídla – povadlé ředkvičky se v nálevu vzpamatují.

Obměna

  • Ředkvičky můžete nechat v celku, nebo nakrájet na plátky či ne čtvrtky, což se hodí, když máte extra velké ředkvičky, které se nevejdou do pusy. Počítejte s tím, že menší a pokrájené dílky budou kvasit rychleji.
  • Zeleninu můžete měnit dle aktuálních přebytků dané sezóny. Výborná je ředkev, brokolice, květák aj.
  • Přidat můžete také koření jako kmín.

Děti

  • Vodní pickles můžete dávat dětem cca od 1 roku, ale uberte množství ume octa a nedávajte jim nálev, jen samotnou zeleninu.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Andrea Karla
1. 6. 2023

Tak už jsem letos dělala a skoro snědla, jsou výborné.

Mila Beata
10. 12. 2021

Lahůdka – rychlé jednoduché a delicious ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fermentace a kvašení – chutné, tradiční, ekologické, zdravé a levné

Kvašení je společné snad všem lidským kulturám a zároveň je postupem, který nevyšel z módy několik tisíciletí. Je tradiční, zdravé, levné, chutné a ekologi...
55
2

5 tipů, v čem dělat kvašenou zeleninu a jak vybrat tu pravou nádobu

Na pickles (domácí kvašenou zeleninu) existuje spousta speciálních sklenic, kvašáčků, nádob a pružin, ale vystačíte si i s tím, co máte po ruce v kuchyni. ...
19

7 nápadů, jak zatížit kvašenou zeleninu

Aby se pickles nebo-li kvašená zelenina podařila, musí být vždy ponořená pod hladinou šťávy. To ale může být někdy oříšek. Proto jsme sepsali našich 7 naši...

Tradiční korejské kimchi – recept přímo z korejské rodiny

Luxusní tradiční kimči, které jsem se naučila přímo z korejské rodiny. V Koreji se recepty na kimchi předávají z generace na generaci a každá rodina má ten...

Listové kimči

Rychlá a snadná výroba skvělého kondimentu z přebytků listů vás mile překvapí. Využít můžete všechny listy a natě zdravé zeleniny. Nejen hlávkový a jiné sa...

Sázavské kimchi – jednoduchý recept z lokální zeleniny

Máme rádi snadné recepty z lokálních surovin. Tohle je náš oblíbený recept na kimči. Můžete si ho snadno obměnit podle toho, co právě dozrává u vás.