Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Semolinový pekáček

Uvařeno
bez sóji
bez vajec

Snadný recept, jehož příprava vám nezabere mnoho času. Tento pokrm vám poslouží jako slaná svačinka nebo jako příloha coby obilninová složka kompletního talíře.

Ingredience
  • 125 g semolinové krupice (krupice z tvrdozrnné pšenice)
  • 0,5 litr vody
  • 25 g extra panenského olivového oleje
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • žampiony
  • piniové oříšky
  • dýňové semínko
  • sušený tymián
  • sušený česnek
  • pepř
  • pistáciovo - mandlové máslo

Mojí mamince před časem diagnostikovali rakovinu vaječníků. Díky Jíme Jinak prošla chemoterapií bez potíží, nepřišlo ...

Jak připravit semolinový pekáček se žampiony

  1. Dejte vařit vodu, postupně přidávejte krupici, olej, sůl a muškátový oříšek. Vařte za stálého míchání 20 minut. Pokud nechcete míchat, dejte na co nejmenší plamen a přikryjte poklicí.
  2. Po dvaceti minutách vzniklé těsto rozetřete na naolejovaný pekáček ve vrstvě asi 1 cm.
  3. Na povrch nakrájejte žampiony, posypte tymiánem, česnekem, pepřem, pokapejte olivovým olejem a dejte zapékat asi na 20 minut. Povrch zezlátne.
  4. Po upečení pocákejte pistáciovo-mandlovým máslem.

Praktické

  • Toto máslo obsahuje 60 procent pistácií a 40 procent mandlí. Nic vícby v něm nemělo být, kontrolujte vždy, co je psáno na balení. Velmi často se do pistáciových másel a krémů přidává i barvivo E102, E131 a různé konzervanty, aby se docílila krásná zelená barva. Normální pistáciové výrobky tu zelenou živou barvu totiž nemají.
  • Výborné teplé, ale i vychladlé.

Obměna

  • Pistáciovo-mandlové máslo můžete obměnit za jakékoliv jiné ořechové nebo vynechat.

Děti

  • Vynechat pepř.
  • Pozor na semínka.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vierko, prosím mohla bys doporučit kvalitní olivový olej? Kupuji buď Franz Kaiser Josef nebo Monini. Je mi jasný, že nejlepší by byl nějaký přímo ze španělské farmy třeba, ale nejsem teď úplně při penězích, tak se snažím vybírat z toho, na co mám.

Vierko, skvělý recept..uz jsem delala dvakrát, teplý i studený je výborný 🙂 díky

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Hlívové řízečky

Hlívové řízečky se hodí se ke všemu – k salátům, k teplé zelenině, do placek nebo jen jednoduše s chlebem a nějakou salsou či dipem.

Těstoviny se slupkami okurek

Proč vyhazovat slupky z okurek, které jsou dobrým zdrojem minerálů, vitamínů, vlákniny, thiaminu, kyseliny listové, a kyseliny pantotenové? Pojďte je zužit...

Šulánky s fazolkami

Příprava šulánků sice zabere trochu času, ale můžete si k této práci klidně sednout a relaxovat si při tom. Ostatní příprava je pak už rychlá a výsledkem j...

Šafránové kroupy

Krásně barevné, voňavé a lahodné jídlo, které budete mít na stole během chviličky.

Okurkové pesto

Máte přebytek okurek ze zahrady? Zkuste tohle osvěžující pesto, které využijete jak v teplé, tak studené kuchyni.

Pečená pohanka

Zapečená pohanka s houbami. Výborné a jednoduché podzimní jídlo, jehož chuť vás určitě nezklame.