Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Pečený knedlík

Uvařeno
bez mléka
bez vajec

Tento trošku na přípravu netradiční, ovšem výborný knedlík máte nachystaný během chvilky. Skvěle se hodí k různým omáčkám a luštěninovým směsím.

Ingredience
2-3 porce
  • 1/2 hrnku hladké špaldové celozrnné mouky
  • 1/2 hrnku polohrubé špaldové celozrnné mouky
  • sůl
  • černá sůl
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička jedlé sody
  • 30 ml slunečnicového oleje
  • 50 ml rostlinného mléka
  • 2 lžíce nasekané petrželky

Běhám maratony, plavu, cvičím. Přesto celý život zápasím s nadváhou. Vyzkoušel jsem snad všechny výživové směry včetn...

Jak připravit knedlík pečený v troubě

  1. Nejprve smícháme sypké suroviny spolu s petrželkou. Poté přidáme mléko a olej a pomocí lžíce a poté i rukou vypracujeme hladké těsto.
  2. Těsto rozválíme na cca 1 cm tlustou placku. Nejdříve přehneme boční strany dovnitř a poté začneme rolovat (viz foto).
  3. Spoj knedlíku umačkáme a uhladíme a právě spojem dolů položíme knedlík na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 20 minut na 180°C.
  4. Po vychladnutí knedlík nakrájíme na plátky a asi 2 minuty napaříme.

Praktické

  • Knedlík nerolujeme příliš pevně, díky tomu, že trochu nabyde, by mohl při pečení prasknout.
  • Knedlík podáváme například k oblíbené omáčce.

Obměna

  • Do knedlíku můžeme přidat slunečnicové či konopné semínko.
  • Petrželku můžeme vynechat a nebo dát jiné oblíbené bylinky, klidně i sušené.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klárko, to vypadá suprove, tohle co nejdříve vyzkouším, děkuji za, recept a sdílení.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Slané plněné lívance (bez lepku)

Tyto plněné lívance vás překvapí nejen chutí, ale i svou jednoduchou přípravou. Jsou bez lepku a náplň je velmi variabilní. Pokaždé je tak můžete udělat ji...

Bezlepkový “špekový” knedlík

Knedlík je klasická příloha, která se perfektně hodí nejen k zelí a špenátu, ale i různým omáčkám. Tento je bez lepku i vajec a strukturou může připomínat ...

Ligurská jednoduchá panissa

Ligurská panissa je vynikající přílohou. S receptem si můžete opravdu pohrát a obměňovat do nekonečna.

Dýnová italská piadina

Pokud máte rádi dýně, tak určitě vám zachutná i tento recept. Placička bude mít pěknou oranžovou barvu a sladší chuť. Bude se vám hodit jako příloha k zele...

Citrónové rizoto

Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.

Bezlepkový quiche

Alternativa známého slaného koláče, tentokrát v bezlepkové variantě, skvěle poslouží jako večeře nebo i svačina do práce či na cesty. Koláč je variabilní a...