- 1 hrnek krup
- 1/2 hrnku celého hrachu
- 1 lžička majoránky
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce sojové omáčky
- 2 cibule
- 4 lžíce pohankové mouky
- olej
- sůl
- voda na namáčení a vaření
- Kroupy omyjeme a namočíme do tlakového hrnce s 2,5 hrnky vody na pár hodin nebo přes noc.
- Hrách omyjeme a namočíme do jiného hrnce s větším množstvím vody.
- Po namáčení vodu z hrachu slijeme, hrách přidáme ke kroupám a vaříme společně v namáčecí vodě z krup.
- Vaříme společně v tlakovém hrnci 50 minut bez soli.
- Oloupeme cibuli, nakrájíme na kostičky a dáme orestovat spolu se solí do většího množství oleje na mírný plamen, abychom dostali zlatavou sladkou cibulku.
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Odklopíme tlakový hrnce, ke kroupám a hrachu přidáme orestovanou cibuli, prolisovaný česnek, majoránku, sojovou omáčku a pohankovou mouku.
- Řádně promícháme a dáme do zapékací mísy.
- Pečeme cca 40 minut, dokud se nezačnou kraje oddělovat a neudělá se zlatavá kůrka.
- Když budete mít zvlášť předem uvařené kroupy a hrách, budete mít toto jídlo mnohem rychleji připravené.
- Pokud máte rádi česnek a majoránku, dejte klidně víc, pečením se část chuti ztratí.
- V zimě můžete místo mouky přidat jeden našlehaný bílek, šoulet bude nadýchanější. Veganská verze je namočené a rozmixované lněné semínko.
- Místo krup můžete použít také špaldové kernotto.
Kombinujeme
- Pečený šoulet už obsahuje obilí i luštěninu, takže zbývá doplnit jen tepelně upravenou zeleninu.
- My si rádi dáváme se zeleninovými omáčkami nebo zeleninovými pyré.
- K pečenému šouletu se hodí kvašené zelí.
Děti
- Jídlo je vhodné pro děti od 2 let, menším dětem nezapékáme a šetříme s kořením, sojovou omáčkou a solí.
PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!
🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
Zapomněla jsem na pohankovou mouku a tamari nakapala poslední lžíci. Přesto to bylo velmi jedlé ještě před zapečením. Přendala jsem nakonec z litinového hrnce do největšího plechu, co doma máme, ať je ta opečená vrstva co největší. Nemá chybu
Šoulet miluju, tentokrát jsem přidala ještě předem namočené a podušené lesní houby, to nám také chutná. 👌