- 0.5 hrnku krátkozrnné/dlouhozrnné neloupané rýže
- 0.5 hrnku jahel
- 2.5 hrnku vody
- pohanková a kukuřičná mouka
- sůl
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 vrchovatá lžíce rýžového sladu
- zbytek máku z výroby makového mléka/mletý mák
Jak vytvořit bezlepkové šišky s mákem
- Nejdříve si uvaříme obilné nočky. Rýži propereme, dáme do hrnce, zalijeme 2.5 hrnkem vody a přivedeme k varu.
- Když se voda začne vařit, osolíme a přidáme oprané jáhly.
- Uvařenou obilovinu ještě za tepla zalijeme trochou vody a pomixujeme do konzistence hustší kaše.
- Tu pak zahustíme směsí pohankové a kukuřičné mouky.
- Rukama vypracujeme těsto (vlhkýma rukama by měly jít tvořit knedlíky, šišky,..).
- Na pomoučeném vále těsto rozválíme do dlouhých šišek a ty pak rozkrájíme na menší nočky.
- Nočky vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou.
- Pak je vyndáme a pokropíme studenou vodou.
- Na rozpálené pánvi rozpustíme kokosový olej, přidáme na menší kousky nakrájené nočky a osmahneme.
- Následně přidáme vrchovatou lžíci sladu (pokud máte rádi více sladké, klidně přidejte), mák a pořádně promícháme.
- Podáváme teplé nebo studené.
Obměna
- Do receptu můžete použít i bílou rýži (basmati, jasmínovou) nebo je udělat jen z jáhel/rýže.
- Pokud nemáte rádi mák, můžete si je posypat opraženým strouhaným kokosem a zalít sladem nebo sirupem.
PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁
Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!
Komentáře
Vypadá to parádně. Brzy vyzkouším, jen by mě zajimalo, jestli je nutné šišky opekat na pánvi? 🤔🙂
Mňamka jáhlové šulánky s mákem 🤗