- 1 cibule
- 1 mrkev
- kus dýně
- kus červeného zelí
- 1 cibule
- 1 lžička oregána
- 2 lžíce oleje
- špetka soli
- vývar/voda na podlití
- rukola a petrželka na ozdobu
Jak připravit chutnou zeleninovou přílohu
- Zeleninu očistíme (dýni hokkaido neloupeme) a pokrájíme na menší kostky, zelí na proužky.
- Na dno hrnce dáme olej, na něj vrstvu cibule, na ní vrstvu zelí, pak dýně a na vrch mrkev.
- Vršek osolíme a přidáme oregáno.
- Přiklopíme a dusíme pod pokličkou, dokud nezačne syčet olej.
- Pak podlijeme troškou vývaru, aby se zeleniny nepřipálila, zmírníme plamen na minimum a dusíme bez míchání pod pokličkou cca 20 minut, dokud není zelenina krásně měkká.
- Teplý salát klademe na talíř do hnízdečka z rukoly a sypeme sekanou petrželkou.
Pratické
- Pokud máme čerstvé bylinky, nasekáme je a přidáme na samém závěru.
- Můžeme zeleninu dávat na cibuli postupně a míchat, ale tato verze je jednodušší a výsledná zelenina je sladší.
Kombinujeme
- Tato zelenina se hodí jako zeleninová příloha k obilí a luštěnině, jako základ na snídaňovou kaši nebo ke kváskovému chlebu.
Obměna
- Zeleninu a koření volíme podle nálady a aktuálních zásob.
- Pro zahřátí můžeme přidat česnek nebo zázvorovou šťávu.
Děti
- Takto upravená zelenina je vhodná už pro nejmenší děti, ale ubereme sůl a olej podle věku.
PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁
Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!
Buďte první, kdo napíše komentář