Tortilla s olivovou tapenádou, tofu a zeleninou » Jíme Jinak

Tortilla s olivovou tapenádou, tofu a zeleninou

Autor , Rubrika Hlavní jídla, Placky a palačinky, Recepty, večeře, 17.08.2017

Štítky:, , , , , , , , , , ,

Lehký oběd v létě nebo svačina s sebou. Tortilla pokaždé jinak.

Ingredience
pro 4 porce
  • 4 ks tortilly (na obrázku špaldovo-ovesné)
  • 200 g uzeného nebo marinovaného tofu
  • červená paprika – kapie
  • okurka hadovka
  • polníček
  • tapenáda z oliv a fazolí nebo rostlinná paštika

Postup

  1. Jako první si uděláme tapenádu z oliv a fazolí.
  2. Omyjeme polníček a necháme ho okapat.
  3. Oloupeme okurku a nakrájíme ji na delší hranolky.
  4. Kapii a tofu nakrájíme na delší proužky.
  5. Tortillu na chvíli ohřejeme na sucho na pánvičce a ještě teplou ji pomažeme tapenádou z oliv.
  6. Poklademe ji střídavě proužky tofu a zeleniny. Posypeme polníčkem a pevně zabalíme.

Kombinujeme

Podáváme s kvašenou zeleninou či s nějakým osvěžujícím salátem.

 

Praktické

Když tortillu před naplněním ohřejete na sucho na pánvi nebo přímo na plotýnce, bude se vám dobře balit.

Nedávejte náplně až na konec tortilly, špatně by se vám ohýbaly okraje a nešla by dobře zabalit.

 

Děti

Tortilla je vhodná pro děti od 2 let, kdy šetříme s dochucovadly.

 

Jak zabalit tortillu

 

5176337-mexicka-kuchyne-jak-zabalit-tortilluvynecháme česnek.

  • materiály

    SERIÁL: Jak na zimu?

    Víte, jaké změny je potřeba v jídelníčku udělat?

    • Ukážeme vám klíčové souvislosti pro biologickou zimu
    • Jaké konkrétní potraviny patří do zimního jídelníčku
    • Jak ledviny ovlivňují náš život jak je posílit.
    Přihlaste se a pošleme vám seriál na e-mail.

    Chci poslat seriál ZDARMA
  • 10 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Děláme doma bezlepkové amolety, které nám nahrazují tortilly, dají se jíst na sladko i na slano. Bohužel nevím přesné množství ingrediencí, protože je dělám od oka. Použiju pohankovou a kukuřičnou mouku v poměru 1: 1, 1 vajíčko, špetku soli a zaliju domácím mlékem tak, aby těsto bylo husté jako na klasické palačinky. Ale to důležité je připravit si těsto večer, aby do rána pohanková mouka nabobtnala. Těsto je pak mnohem hustší, ale lépe drží pohromadě. Je možné místo mléka dát vodu – pak ale jsou tortilly mnohem křehčí a nedají se tak dobře balit, protože se lámou. Děláme je tak, když nečekáme návštěvu nebo to není na cesty a sní se to doma. Ale bezlepkáři vědí, že soudržnost u bezlepkových těst je horší, a jsou na to zvyklí.

    Karoli

    S tortilami jakožto bezlepkář bojuji už několik let a vždy jsem vycházela z tohoto receptu: 55g hladké mouky, 55g kukuřičné mouky, špetka soli, 1 vejce, 150 ml vody. V bezlepkové verzi se jen použije bezlepková mouka (používám od Doves Farm) a zvýší se množství vody na 215ml. V obou těchto verzích tortily fungují bezvadně, nedaří se mi, ale udělat verzi bez vajec. Zkoušela jsem ve vodě rozmíchat sojovou moukou a trochu psyllia a fungovalo to. Ale vzhledem k tomu, že je sojová mouka špatně stravitelná, tak už je možná lepší tam dát domácí vejce. Zaručeně nefunguje nahradit vejce namočenými chia semínky 🙂

    (..jejda, ted jsem si uvedomila… snad muzu vkladat odkazy? :-O )

    Tyto tortily špaldovo-ovesné, pokud jsou koupené, tak kde prosím?

    Kupovala jsem je v globusu, ale nemají úplně ideální složení. Prošla už jsem všechny druhy a v každém jsou bohužel nějaké přidatné látky.

    Dobrý den, tortilly kupujete nebo by byl nějaký recept? Jak s bezlepkovou variantou?

    Bezlepková tortilla se vyrábí ze speciální nixtamalizované kukuřičné mouky, to je mouka, kde je kukuřice předem uvařená ve vápenatém roztoku, pak se oloupe a namele na prášek. Ale zatím jsem ji nezkoušela.

    Tak to diky za informaci..!! Myslela jsem, ze to jen staci doladit bezlepkovymi moukami..

    Pátrám po nějakém receptu na bezlepkovou tortillu ….. poradíte prosím. Děláte si doma nějaké samy nebo je jen kupujete?

    Já jsem už pár tortill vyzkoušela, ale zatím jsem nenašla takový recept, abych s ním byla úplně spokojená.

    Zobrazit všech 10 komentářů

    Jíme Jinak