Vánoční nealkoholický punč » Jíme Jinak

Vánoční nealkoholický punč

Autor , Rubrika Nápoje, Nepřehlédněte, Recepty, 23.12.2015

Štítky:, , , ,

2

Punč je název pro velké množství alkoholických i nealkoholických nápojů, které většinou obsahují ovoce či ovocnou šťávu. Slovo punč má původ v hindském výrazu pánč a jeho význam znamená pět. Původně se totiž zhotovoval z pěti přísad: z alkoholu, cukru, citrónu, vody a čaje či koření. Dnes je velmi oblíbený v období kolem Vánoc a vaří se většinou z pouze malého množství ovocné šťávy. Hlavními přísadami jsou cukr, kyselina citrónová a umělá dochucovadla. Zkusila jsem tedy udělat punč jinak a jelikož mě výsledek velmi mile překvapil, ráda se s vámi podělím o recept.

Ingredience
  • 1 litr vody
  • slupky z jednoho většího jablka
  • 1 dcl ovocenky nebo jablečného či jiného koncentrátu (lze nahradit jablečným moštem 1:1 s vodou)
  • koření : 5 hřebíčků, 1 celá skořice,1 hvězdička badyánu, čtvrt lžičky mletého kardamonu
  • citron
  • pár zrníček soli
Postup
  1. Omyjeme a oloupeme větší jablko, slupky dáme do studené vody, přidáme pár zrníček soli, koření a přivedeme k varu.
  2. Vaříme asi 10 minut a přidáme ovocenku nebo jablečný koncentrát a povaříme ještě 5 minut.
  3. Je-li vám nápoj málo sladký, doslaďte ještě ovocným koncentrátem nebo svátečně troškou medu.
  4. Na závěr přidejte lžíci až dvě citronové šťávy.
  5. Punč podávejte teplý a ozdobte plátkem citronu nebo pomeranče.

Praktické

Když dáme koření do plátěného sáčku nebo sítka na koření, nebudeme muset na závěr lovit nebo cedit přes sítko.

Obměna

Další rozměr nápoji dodáme přidáním čerstvého ovoce. Pak doporučuji vynechat slupky a koření dát do sítka. Můžeme povařit jablíčka, pomeranč či mandarinku, ale můžeme přidat i hrozinky, fíky, datle nebo sušené švestky.

Kdo má rád ostřejší chuť může přidat i pár koleček zázvoru.

Děti

Nápoj můžeme dát i maličkým dětem cca od 2 let, ale raději bych je příliš brzy nezvykala na sladké pití.

  • materiály

    Online kurz: Jak na zdravé dezerty

    Pojďte si společně pochutnat - zdravě!

    • Naučíme vás 10 nejoblíbenějších dezertů
    • Vše bez nadbytečných cukrů a živočišných produktů
    • Přehledně a prakticky formou videolekcí
    Překvapíte i náročné mlsaly. Podívejte se sami.

    Prohlédnout
  • 3 komentáře. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Děkuji za recept, přišel velmi vhod.

    Martin

    Já to dělám trochu jinak a rychleji. Do hrnku cmrndnu trošku jablečného moštu (cca 0,5 cm), přidám špetku mleté skořice, drceného hřebíčku a trošku nastrouhaného zázvoru. Přeliju vařící vodou, nechám chvíli louhovat a zchladnout a užívám si. Lze samozřejmě přecedit, kvůli „hoblinkám“ plovoucího zázvoru. Nedělám ale moc často. Jednak nemusím ty klasické ovocné čaje a jak si nápoje nesladím, tohle je na mě moc sladké. Ale pro zahřátí je to fajn.

    Děkujeme za rychlo – instantní verzi vašeho punče :-). Určitě ji někdy vyzkouším.

    Jíme Jinak