Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Zelené karbanátky

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Tyto zelené, tmavé karbanátky nejsou sice na pohled žádní krasavci, ale jejich chuť je výborná. Větší listy mizuny jsou vhodné pro tepelnou úpravu a perfektně dochutí obyčejné karbanátky.

Ingredience
cca 7 karbanátků
  • svazek mizuny
  • svazek špenátu
  • 2 jalapeňo papričky
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g jáhel v suchém stavu
  • sůl
  • olej
  • 1 polévková lžíce lahůdkového droždí

Mojí motivací ke změně byla nadváha, velká únava a různé zdravotní potíže. Už po pár dnech jsem cítila příliv energie...

Jak připravit zelené karbanátky

  1. Uvařte jáhly.
  2. Mizunu a špenát pár minut blanšírujte ve vroucí vodě. Listy sceďte a dobře z nich vymačkejte tekutinu.
  3. Do mísy dejte uvařené jáhly a zlehka je rozmixujte.
  4. Uvařenou zeleninu také rozmixujte a přidejte k jáhlám.
  5. Přidejte prolisovaný česnek, sůl, lžíci lahůdkového droždí, trochu oleje a na malé kostičky nakrájené jalapeňo. Dobře prohněťte rukama a nechte odpočinout, případně i v lednici.
  6. Dlaně pomažte olejem a tvarujte zploštělé karbanátky, které položte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte trochou oleje a pečte v troubě asi 25 minut. Během pečení karbanátky otočte, aby se hezky opekly z obou stran.

Praktické

  • Není třeba ničím zahušťovat, karbanátky hezky drží tvar.
  • Doba pečení bude jako vždycky záviset na vaší troubě a zvolené teplotě.
  • Jáhly nemixujte na kaši, stačí trochu lehce projet tyčovým mixerem.

Obměna

  • Mizuna má svojí specifickou chuť, která ovlivňuje karbanátky, ale pokud jí nemáte, neznáte nebo nenaleznete v obchodě, použijte pouze špenát.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a vynecháme jalapeňo.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

43 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

DaviPeti
7. 3. 2024

Co je to za přílohu na obrázku? Vypadá to jako brambory, ale ty to určitě nebudou 😁

Tak mizunu jsem sice neměla, zato jsem měla špenát a od včerejška trochu vařené černé rýže. V pytlíku poslední zbyteček bulguru, který jsem uvařila a přidala k rýži. Následně už podle receptu. Akorát jsem karbanátky smažila na pánvičce, protože jsem spěchala, ale příště je určitě zkusím upéct v troubě. Nasákly docela dost tuku při tom smažení. Ale jinak výborné 👌 Špenátek já ráda 😊 K tomu čočková kaše s tymiánem. Děkujeme ❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houby na talíři

Pokud si v kuchyni rádi hrajete, chcete se rozmazlovat nebo čekáte hosty, tento recept je nejen zajímavý na pohled, ale také velmi chutný a rychlý.

Podzimní strozzapreti s tempehem

Podzim nás vždy obdaruje krásnými barvami. Tak proč si ty barvy a chutě nepřipravit na náš talíř? Oko bude mít radost a chuťové pohárky ještě větší.

Dubu muchim – brokolice s tofu

Dubu muchin je korejský recept, který můžete podávat jak teplý, tak vychladlý nebo jako přílohu. Je velmi rychlý a během deseti minut máte na stole výborný...

Bezlepkové gnocchi s fenyklovým krémem

Pokrm pro milovníky fenyklu – domácí gnocchi zcela bez lepku, ochucené skvělou omáčkou. Jídlo, které budete mít během chvilky na stole a po kterém se...

Bezlepkové dýňové lasagne

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...