Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Směs z fazolek adzuki a tempehu s rýží

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima
děti od 1 a půl roku

Výborné vyvážené jídlo, které se hodí jak k obědu, tak i k večeři. Pokud si předem uvaříte rýži a adzuki, zvládnete ho do 20minut. S kopečkem čerstvé, nebo kvašené zeleniny je to opravdu lahůdka.

Ingredience
4 porce
  • 4 hrnky uvařené celozrnné rýže
  • 2 hrnky uvařených fazolek adzuki
  • 1 větší cibule
  • 1 tempeh (uzený, nebo marinovaný)
  • olej
  • sůl
  • umeocet
  • sójová omáčka dle chuti
  • půl lžičky drceného kmínu
  • špetka tymiánu
  • stroužek česneku - nemusí být
  • zeleninový vývar, nebo horká voda

Běhám maratony, plavu, cvičím. Přesto celý život zápasím s nadváhou. Vyzkoušel jsem snad všechny výživové směry včetn...

Jak připravit fazolovou směs

  1. Cibuli nakrájíme na proužky, tempeh na kostičky a orestujeme na oleji spolu se solí.
  2. Když cibulka zesklovatí, zalijeme asi půl šálkem horkého vývaru, nebo horkou vodou a 5 minut dusíme.
  3. Pak přidáme uvařené fazolky adzuki, koření, česnek, pokud ho máme rádi a vaříme dalších 5 minut.
  4. Pokud je směs řídká, rozmícháme si v trošce studené vody lžičku kukuřičného škrobu, nalijeme do směsi a asi 5 minut vaříme do zhoustnutí.
  5. Odstavíme z plotny a dochutíme umeoctem, pozor, je kromě kyselosti i slaný a sójovou omáčkou, pokud by byla směs málo slaná.
  6. Podáváme s kopečkem rýže a nakrájenou ředkvičkou, nebo troškou kysaného zelí.

Praktické

  • Uvařenou rýži můžete použít i z předešlého dne. Rýži lze nahradit jakoukoliv jinou obilovinou, jako jsou kroupy, bulgur, bezpluchý oves… Fazolky adzuki si pripravte klidně i den předem, pak  toho jídlo bude opravdu rychlovka.
  • Takto upravené jídlo je kompletní. Obsahuje jak porci obilovin, tak bílkovin – adzuki a tempeh a zeleninu.

Obměna

  • Místo rýže můžete použít jakoukoliv jinou obilovinu, výborný je bulgur, kuskus, nebo bezpluchý oves.
  • Fazolky adzuki klidně nahraďte mungem, nebo i jiným druhem fazolí.
  • Tempeh není v receptu nutný, směs je výborná i bez něj, jen je potřeba přidat šálek fazolek navíc.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Wow – mniam, bylo to naprosto skvěle. Jak manžel tak já jsme z toho byli nadšení :-)

Charlotta
15. 3. 2014

Dnešní oběd, chutnalo nám. Tymiánu jsem dala víc a směs krásně voněla :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Pikantní fazole adzuki hokkaido s uzenou paprikou

Červené fazole adzuki hokkaido jsou velmi bohaté na minerály a energeticky velmi posilují ledviny. Patří mezi nejlépe stravitelné fazole a rostou jen na lá...

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...