Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Těstoviny se smetanovou omáčkou a tempehem

Uvařeno
sezóna zima

Rychlé a výborné jídlo, které chutná jak dětem, tak dospělým a které zvládne uvařit i tatínek. Stačí mít doma balíček těstovin, sójovou smetanu, tempeh a trochu zeleniny.

Ingredience
pro 4 osoby
  • asi 400g celozrnných těstovin za sucha
  • balení tempehu asi 150g
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1  brokolice
  • 1 stroužek česneku (nemusí být)
  • olej
  • sůl
  • šálek horké voda, nebo zeleninového vývaru
  • sojová omáčka
  • kmín
  • 1/2 balení sojové smetany (např. Provamel)
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Po dvoch mesiacoch s Jíme Jinak ma nebolia kĺby, kolená a ustúpili aj  ďalšie zdravotné problémy súvisiace s menopauz...

Tempeh je výborná náhrada za maso. Čistě rostlinná bílkovina chutí podobná uzenému sýru se hodí jak k těstovinám, tak ke všem obilovinám.

Postup

  1. Dáme vařit do horké osolené vody těstoviny.
  2. Do druhého hrnce dáme na pařák uvařit v páře mrkev a brokolici.
  3. Tempeh a cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji, dokud není cibule do sklovata.
  4. Lehce osolíme, okmínujeme a přidáme drcený česnek, zalijeme horkou vodou, nebo vývarem a chvilku podusíme.
  5. Vzniklou omáčku zahustíme kukuřičným škrobem tak, že 1-2 lžíce škrobu rozmícháme ve studené vodě a vmícháme do omáčky.
  6. Povaříme asi 2-3 minuty a stáhneme z plotny.
  7. Přidáme sojovou smetanou a dle chuti sójovou omáčku a dobře promícháme.
  8. Na talíř nandáme uvařené těstoviny, ozdobíme je v páře uvařenou mrkví a brokolicí a zalijeme smetanovou omáčkou.

Kombinujeme

Omáčku lze připravit i bez tempehu, ale jídlo nebude kompletní, neboť bude chybět bílkovinová složka.

Obměna

  • Uvařenou zeleninu můžeme obměnit za jakoukoliv jinou třeba za květák, celer, pórek, hrášek, kukuřici.
  • Zeleninu můžeme po uvaření i vmíchat nakrájenou do omáčky.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Tak dneska jsem uvařila a musím říct mňamka:-). A taky rychlovka. Určitě přidávám na seznam tutovek. Dílky moc!

Kakamilula
8. 2. 2020

Dnes jsem vyzkoušela tento recept a úplná mňamka…. Jen zeleninu jsem dala trochu jinou… Ale hlavně jsem poprvé okoštovala tempeh(sleduji vás od října 2018).. Sehnala jsem smažený. A můžu říci že na to že nemám vůbec ráda uzené tofu(ostatní ano) tak za. Mě 1*😉. Takže celkově skvělá kombinace… ❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Těstovinový salát s houbami a chřestem

V teplých dnech přijde k chuti lehký, osvěžující salát s chřestem.

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Celerová polévka s koprem

Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podá...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...