Zavřít

Kdy může obilné mléko škodit?

Autor Helena, Rubrika Právě se děje, Strava dětí, 18.04.2013

Štítky:, ,

Média nás denně zásobují různými zprávami. A jak už to tak bývá, často se jedná o informace negativní nebo poplašné. Teď nedávno například vyšel článek o obilných mlékách a o tom, že (cituji čtenářku, která nám napsala tento komentář): „Ve Francii bylo nahlášeno několik případů vážných zdravotních potíží velice malých dětí, které byly krmeny těmito typy mlék a to byl impuls pro nejnovější francouzskou studii, která varuje, že užívání rostlinných “mlék” může způsobit podvýživu, vážné metabolické poruchy, které mohou vést až k infekčním komplikacím nebo dokonce úmrtí.“

Starostlivá maminka pochopitelně při čtení takového materiálu znejistí a možná bude mít chuť sáhnout raději po umělém mléku. Rozhodly jsme se proto, že vám napíšeme, co si o tom myslíme. Navíc si možná leckdo neuvědomuje, že není obilné mléko jako obilné mléko…Není obilné mléko jako obilné mléko

Kojení je základ

Co se týče článku o obilných mlékách, nemůžeme než souhlasit. Je obrovská chyba nahradit kojení čímkoliv. Nahradit jej nelze ve stejné kvalitě ani obilným mlékem, ani umělým mlékem typu Sunar. Nahradit jej prostě nelze ničím, protože je nenahraditelné. Stále klademe důraz na to, že kojení je základ, zatímco obilné mléko je velmi kvalitní příkrm. 

Nekojené děti

Nekojené děti mají velký handicap nejen po stránce emoční, ale i po stránce fyzické. Kojení je důležité kvůli imunitě a celkovému zdravému vývoji dítěte. V první řadě tedy vždy radíme kojit nebo rozkojit, když se nedaří. Pokud matka novorozence nebo malé miminko kojit nemůže, nelze dítě stravovat jen obilným, či mandlovým mlékem. Aby byly v mléce zastoupeny všechny esenciální aminokyseliny, je nezbytně nutné vařit ho i z luštěnin. Přesný návod a poměr najdete v receptu na obilné mléko pro nekojené děti

Místo krabice umělého mléka krabice rostlinného?Mléko z krabice vám nedoporučíme

Kdo máte přátele ve Franicii, tak víte, že doba kterou může běžná maminka strávit se svým novorozeným dítětem je žalostně krátká. Zřejmě proto tolik Francouzek kojí krátce nebo vůbec a honem honem svoje dítko přeučují na kupované mléko, protože jdou zpět do práce. Vcelku pochybuji, že tedy po návratu ze zaměstnání běží honem v papiňáku vařit obilné mléko, které pak pasírují a servírují svým nemluvňátkům…..spíš se obávám, že prostě v rámci snahy za zdravou výživu vyměnily krabici Sunaru za krabici obilného, nebo mandlového mléka z obchodu. A to je vážně problém. Malé děti by tato mléka vůbec neměly pít. Jako výživa pro novorozence nemůže v žádném případě sloužit ani mandlové, ani sojové, ani jiné samotné rostlinné mléko. Jednak v něm není kompletní bílkovina, jednak v něm bývá sůl, cukr, olej, nemluvě o některých chemických přísadách. Pro zdraví nevhodná je i průmyslová výroba a tetrapakový obal. Mluví se dokonce až o karcinogenní účincích těchto obalů (což mimochodem platí pro všechny nápoje z krabice). Takové obilné či jiné rostlinné mléko může opravdu škodit.

Takže jak?

Maminka, která nemůže kojit, bude tedy vařit denně čerstvé, energií nabité mléko, které je složeno z obilí, luštěniny, olejnatých semen a ideálně i mořské řasy. Mléko nikdy neohřívá v mikrovlnce. Takto živené dítě má šanci na dobré zdraví, rozhodně lepší, než jaké by získalo z krabice instantního chemicky zpracovaného prášku, ať už se jmenuje jakkoli. Stačí si přečíst složení. Když nelze kojit, tak aspoň domácí obilné mlékoŽe ideální potravou pro miminka je mateřské mléko, o tom není žádná.  Ale když to nejde jinak, pak druhá nejlepší volba je domácí vařené obilné mléko. Takto živené děti se mění ve zdravé dospěláky. Na to nemáme jako důkaz vlastní děti, ty jsme naštěstí kojily a kojíme dlouho. Ale má jich mnoho po ruce například MUDr. Strnadelová, se kterou jsme právě toto téma nedávno konzultovaly. Obavy tedy nejsou na místě.

Závěrem

Čili k poznámce naší čtenářky – chce to vzít rozum do hrsti a zapojit logiku. Pak vám snadno dojde, že mandlové mléko v krabici nemůže být kvalitní náhradou za mateřské mléko, stejně tak jako instantní prášek typu Sunar ap.

 

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček 3 hlasů
Loading ... Loading ...
FavoriteLoadingdo oblíbených
  • Zlepšete zdraví vaší rodině!

    Zbavte své děti zahlenění, ekzémů, alergií, akné a dalších neduhů. Změňte jídelníček. Klub Jíme Jínak vám to usnadní.

    Začít se změnou jídelníčku

  • Komentáře (47)

    Moc pěkný článek. Já už teda nekojím a asi už nikdy nebudu, ale musím říct, že to bylo zhruba 7 nejkrásnějších let mého života.
    Hodně maminek, které mají problémy s kojením a alergiemi u dětí odkazuji na vaše stránky a většina z nich tady našla užitečné rady (většinou ty, kterým nevadí trocha té práce navíc), takže tímto děkuji i za ně.

    Máte pravdu, Francouzky chodí do práce obvykle po půl roce a často jdou s flaškou už z porodnice nicméně nejen kvůli tomu, že jdou příliš brzy do práce, ale z pohodlnosti. Samy říkají, že kojení je práce, že se mu více v noci vstávat a jsou k dítěti moc uvázané, kdežto s flaškou ho může nakrmit kde kdo…tak to tu prostě chodí. I přesto, že jsme pro ně „zaostalý východ“, si našeho, zatím ještě fungujícího, systému vážím! A pak se tu nikdo nepozastaví nad tím, že má 5ti leté dítě dudlíka, jede v kočárku a má pleny! Je to o přístupu! Ale opravdu by většina Francouzek mléko doma v papiňáku nevařila :-D

    No sojové mléko z krabice bych svému malému děťátku nedávala, ale komplexní bílkovina v něm je..spíš než v čistě obilném nebo rýžovém, byť doma připraveném.

    Ano, zrovna v sóji, jako v jediné luštěnině kompletní bílkovina je, jenže my sóju jako takovou vůbec nedoporučujeme konzumovat, jen fermentované výrobky z ní, tak jak to dělají i asijské národy. Hlavně sójové mléko se vzniká tak, že se namočená sója rozmixuje a pak asi 10min povaří a hotovo. Takto zpracovaná sója je nestravitelná a pr dětské tělíčko silně nevhodná.
    Obilné mléko bez luštěniny je myšleno jako příkrm, jinak je dítě hlavně kojeno. Pokud doporučujeme obilné mléko pro nekojené děti, vždy je potřeba přidat luštěninu a semínka, jak už jsme tu několikrát psaly.

    Myslím si, že sojové mléko v krabicích se vyrábí podobně, jako když připravujete mléko na výrobu tofu. To znamená, že se oddělí vláknina. Kdyby tomu tak nebylo, tak nebude mít vysoký obsah bílkovin (zhruba stejný jako kravské mléko) a chuť vlákniny v něm bude rozhodně cítit. Navíc mnohá mléka se dělají z loupaných sojových bobů, takže jsou stravitelnější. Jinak souhlasím, že pro malé děti asi vhodná nebudou, už z důvodu přidaných látek (ikdyž těch tam také není moc), případně fytoestrogenů, o kterých se vedou neustále spory, jestli nemohou narušovat dětský organismus. Co se týče sojových produktů u dospělých lidí: sama jako veganka musím každý den jíst nějaké sojové produkty i nefermentované, pravidelně dost namáhavě fyzicky pracuju a v poslední době i sportuju a pouze s fazolemi a obilninami bych si rozhodně nevystačila. Fermentované sojové produkty jsou u nás pouze tempeh, miso, natto a kvalitní sojový jogurt (značky Sojade). Tempeh mám ráda, ale každý den bych ho jíst rozhodně nemohla, takže jím dost často tofu, občasně i dalšímasové a mléčné alternativy.

    Pěkně napsaný článek o obilném mléku, pilně to studuji a jste mojí inspirací. Chci se Vás Heli zeptat,synovi je 8 měsíců(je o 2 měsíce dříve narozený) a zatím stále dávám jen zeleninové příkrmy(moc sezónní zeleniny zatím není, tak je to pořád dokola mrkev, porek, cibule…), jestli mi můžete poradit od kdy můžu začít dávat kaše?Syna už nekojím a od začátku bylo kojení jen částečné(byl měsíc v nemocnici), zkouším mu podávat obilné mléko, z lahvičky ho nechce, tak aspoň jej přidávám do zelen.příkrmu.Dr.Strnadel.doporčje začít s kašemi v 8.měsíci, ale nevím, když je syn narozený o 2 měsíce dříve, zda už začít……

    A má váš syn už první zoubek? To je signál toho, že tělíčko začíná být připravené na tužší potravu. Nemusíte mu dát hned kaši, stačí udělat hustší obilné mléko a zkuste mu ho dát ze lžičky. Ideálně s vařenou zeleninou.

    Dobrý den, docela mě Váš článek vylekal. Své dítko jsem bohužel ze zdravotních důvodů kojit nemohla, tak bylo na Nutrilonu až do dvou let a pak jsem začala dávat „krabicové“ rýžové mléko (ALNATURA nebo PRONAMEL) a nyní jsou holčičce tři roky a pije ráno a večer ovesné „krabicové“ mléko (ALNATURA, PRONAMEL), takže teď už to napravit asi nijak nejde že, jen možnost, že jí začnu jej vařit je to tak? Ale bohužel, čas teda je můj nepřítel, také já musím chodit do práce (jako francouzky:), protože si musím na vše vydělat, babičky nemáme. Takže radíte, abych malé přestala úplně podávat tato krabicová mléka? Děkuji za Váš názor.

    Krabicové mléko vám jako denní nápoj jak pro děti, tak pro dospělé rozhodně nemůžeme s čistým svědomím doporučit! Ikdyž je určitě lepší, než krabicové kravské mléko. Kromě toho, že takto zpracované ovesné mléko není živá potravina, je tam ještě ten tetrapak. Nechte si ho je v nouzi. Pokud máte málo času, pro tříleté dítě by bylo ideální vařit mléko v mlékovaru, kam jen přidáte ingredience (rýži, mandle, jáhly ap., záleží co máte ráda) otázka asi 2-3 minut a zapnete. Asi za 20 minut máte hotové čerstvé mléko, které vám v lednici dva tři dny vydrží. Levněji to vyjde v papiňáku, ale dá trochu práce, než vychytáte dobrou chuť. Jiná věc je, že tříleté dítě už mléko pít nepotřebuje, pokud má vyvážený jídelníček. Krabicová mléka přestaňte používat co nejdříve, vážně to není nic zdravého.

    Dobrý den,můžete mi prosím napsat jaký mlékovar máte na mysli?
    Děkuji Alex.

    Dobry den,prosim vas mohla by jste mi poradit? Mam syna 1rok a 9 mesicu,mesic zpet jsem prestala kojit,zacala jsem davat umele mleko,vim neni to idealni,ale potrebovala jsem to prso necim nahradit:((14dni to bylo dobry,co se tyce stolice,ted14dni ma prujem,vysetrenu stolici ma,nic v ni neni,rikala jsem si i lekarce,zda nema alergii na kravske mleko,rikala ze se ji to nezda,ze to muze byt zubama,co vy si myslite? Jaky mlekovar by jste mi doporucila a kde ho koupit,pokud clovek nemusi setrit.dekuji prosim sla by odpoved na mail?dekuji

    Mě to tedy, Lenko, přijde jako typická alergie na kravské mléko. Normálně totiž mají děti při přechodu na kravské mléko spíš zácpu. Nezbývá než to vyzkoušet. Že kravské mléko není pro děti vhodné, to asi víte sama moc dobře, takže honem začněte vařit obilné mléko, ať si nezaděláváte na problémy v pozdějším věku syna. Nám se osvědčila Soyabella, proto jsme ji daly i k nám na web. Cenově je to v ČR všude stejné, levnější v zahraničí, ale zase se doplácí clo, daň, kupuje kabel nebo adaptér atd. Když koupíte mlékovar přes nás, dostanete navíc vstup do sekce, kam dáváme recepty ze Soyabelly, protože origínál návodu je dost o ničem :-)

    Moc pěkný a zajímavý článek..

    Dobrý den, já nechápu tu zatvrzelost. Copak už lidi neumějí uvažovat selským rozumem? Ach jo, kam ten svět spěje. Smutné na tom je, že je to většina „vyspělé“ populace. Proč se pořád musíme(te) obhajovat a vysvětlovat. Všechno je jen byznys…

    Syn ještě zuby nemá, radila jsem se ještě s Dr.Strnadelovou a dle ní už mám kaše zavádět i ovocné příkrmy. Je těžké hledat někde informace o stravě nedonošených dětí, kvůli jeho těžké anémii po mě pediatři chtěli, abych ho ve 4. měsíci(skutečný věk byl 2. měsíce a jen částečné kojení) krmila hned červeným masem- z toho se mi dělalo „červeno před očima“.Bojím se, abych ho předčasně nezatížila stravou nebo naopak nezařadila kaše pozdě, tak jsem nakonec dala na radu Dr.Strnadelové a kaše už podávám. A co říkáte ne červenou řepu? Kvůli dusičnanům není moc do příkrmů doporučována, já ji občas dávám…Ale syn nemá úplně v pořádku ledviny, tak bych se jí měla spíš vyvarovat?

    Ovocné příkrmy určitě ještě nedávejte! Ideálně až v roce a jen tak 2x týdně. Pokud je narozený dřív a nekojený, tak se se vším začíná dřív. Kaše mu určitě neublíží, ideálně zatím bezlepkové a čerstvě doma vařené – jáhlová, rýžová, kombinace obou a vždy se zeleninou. Také jsem trpěla i můj kojený syn anémií a ani maso, ani léky jsem nejedla. Stačilo denně jíst listovou zeleninu (nejradši mám napařenou kapustu), hrozinky, řasu dulce, mandle a anémie zmizela do 3 měsíců. Já bych se červené řepy nebála, ale pokud máte možnost, sežeňte si raději v bio kvalitě.

    Helčo, chtěla jsem se už dříve zeptat na první příkrm. Matýskovi bude za 14 dní 6 měsíců, zoubky ještě nemá. S čím začít? Je lepší začít kaší (obilným mlékem) nebo zeleninou? Ta kaše z bílé rýže (calaspary) mi přijde taková přirozenější než zelenina, ale nevím, pořád o tom přemýšlím, kdy a jak začneme:-) Díky moc za odpověď.

    Počkala bych na první zoubek, to je jasný příznak, že trávení je připravené. Je pak jedno, zda první příkrm bude obilné mléko, nebo zelenina, ale zelenina by tam měla být vždy a čerstvě uvařená. Já začínala s vařenou mrkví ap. a ke kaši se zeleninou jsme se postupně dopracovali. Obilné mléko je dobré dávat také se zeleninou, kterou si čerstvě uvaříte, mixnete a přidáte do obilného mléka. Zelenina je nutná, protože je zásadotvorná, obiloviny jsou lehce kyselinotvorné.

    Dobrý den, Heleno,
    i já řeším otázku prvních příkrmů – mrněti jsou 4 měsíce (na svět přišlo o 5 týdnů dříve, takže řekněme 3) … dr. mi tlačí do hlavy horem dolem téma „imunitní okno“ a opírá se o nesčetné důkazy, že pokud ho mineme (4-6 měsíc dítěte) tak mu xy krát zvyšujeme riziko od astmatu až po další alergie. Na druhé stráně pohled, že pokud dítě nemá zoubek – tak stačí plně kojit, event. dokrmit obilným mlékem. Tatínek dítěte astma má a mají ho i oba rodiče, tak je to pro mě citlivé téma a zdravý rozum se cítí být mezi mlýnskými kameny … co si o tom myslíte a nemá te tu nějaký článek na toto téma – tedy první příkrmy?

    Těžko radit, jsou na to rozdílné názory, navíc teď se lepek doporučuje dávat ještě dřív. Mně to přijde nesmysl. Přečtěte si o tom v Radosti ze zdravých dětí i jsme to s Vlaďkou Strnadelovou několikrát řešily a je lepší dítě nechat pomalu dozrát, než ho hned zatížit. Např. já i má sestra jsme vše v imunitním okně dostaly a obě máme těžké alergie, sestra to samé, ta má navíc astma a ekzém a horší se jí to. Já spíš zastávám názor děťátku vše dávat postupně a později. První syn dostal lepek až po roce a do roka jen obiloviny a zeleninu a je v pořádku, žádné alergie nemá. Druhý syn to bude mít stejné.

    Mam stejnou zkusenost jako Helena. Lepek az po roce a vse ok. Kam ten dnesni svet porad tak specha?

    Porad nejak nemuzu pobrat, ze nekteri pediatri linkuji miminum jidelnicek. Chapu preventivni prohlidky, ne uz ockovani! ale z jakeho titulu ordinuji stravu? nahled na vyzivu je stale v pohybu a pochybuju, ze se pediatri ve vyzive plosne dale vzdelavaji. Grrr.

    Jo to máte naprostou pravdu. A ještě vás zásobí letáčky a vzorky na umělou nebo zavařenou výživu.

    Dobrý den , jen jsem se chtěla zeptat ,jak dáváte nekojeným miminkům laktozu ,mléčný tuk ,který je nutný k vývinu mozku ,proto ho lidské mléko obsahuje tak velké množství ,ale v rostlinné stravě se nevyskytuje . Jste si tedy 100 procentně jisté ,že miminko dostane vše jak má ? Jsme savci a naše první potrava je mléko z mléčných žláz , to rostliny určitě nejsou . Kvůli laktoze je doporučené mléko kvůli správnému vývinu do 3 – 4 let . Samy jste ho pily a jíst jinak jste začaly v pozdním věku . Jste si naprosto jisté ,že bez základu živočišného mléka vaše děťátko bude prospívat stále ? Já osobně si nejsem jista ani na 50 procent a pokud děťátko nemá potíže s trávením mléka či alergií ,určitě bych ho nevysadila . Hezký den přeji . :-)

    Naše miminka byla dlouho kojená a proto jsme to nemusely řešit a obilné mléko pro nás byl jen příkrm. Jisté jsme si na 100% rozhodně nebyly, proto jsme se o postupu, jak to dělat u nekojených dětí, poradily s paní doktorkou viz zde:http://www.jimejinak.cz/2012/12/muzou-nekojene-deti-prezit-jen-na-obilnem-mleku/
    Zajímavé je, že naopak spousty lidí nedokáže laktózu trávit a právě laktóza způsobuje hodně problémů v organismu. Mateřská laktóza také není zrovna ideální, pokud miminko pije jen krátce z obou prsů a nedostane se k tzv. zadnímu mléku, může mít koliku, nadýmání a křeče v břiše způsobené právě laktózou.
    Spousta dětí má intoleranci na mléko i na laktózu a musí mít bezlaktózová mléka, takže laktózu také nepřijímají, byť pijí kravské mléko. Myslím si, že to s tou laktózou tak horké nebude. Nejdůležitější je do těla dostat všechny esenciální kyseliny a ty v obilovinách, luštěninách a v zelenině jsou.

    Můžu synovi dát v poledne zelenin.příkrm kombinovaný s obilným mlékem?Udělá to pěknou kaši a jsem ráda, že to do něho dostanu, jinak mi obilné mléko pít moc nechce a večer už stačí čistá kaše rýžová či jáhlová?

    Určitě, ideální je dávat kaši, nebo obilné mléko vždy se zeleninou (čerstvě uvařenou), neboť obiloviny jsou mírně kyselinotvorné a zelenina to vyrovná. Čistá kaše může způsobit zácpu, přimlouvala bych se přidat ke kaši trochu napařené zeleniny.

    Svoje dite jsem kojila do 2,5let. Zadne umele mleko nikdy nepozrel. Bezne mlecne vyrobky dostava velice zridka kvuli dispozici k atopickemu ekzemu. Je zdravy, cily. Jak by se mel projevovat nedostatek laktozy? Jeste stale se hlasa, ze konzumace mlecnych vyrobku je nutna kvulis dostatku vapniku a neni to pravda. Sama jsem toho dukazem, mlecne vyrobky nejim mnoho let. Nebude nedostatek laktozy taky fama?

    Pokud jste kojila do 2,5 let, tak by mělo mít vaše děťátko velice solidní základ laktozy z vašeho mléka . Laktoza určitě fáma nebude ,jsme přeci jen savci a první strava mláďat je mléko z prsou či vemínek ne ?

    Na laktózu z kravského mléka je dost dětí alergických, takže ji opravdu nepotřebujeme a pokud jste kojila tak dlouho, tak fakt nic nemusíte řešit.

    No , já si myslím že bychom měli jíst vše a učit to to dítě , pomalu a postupně , i já sem tak vyrostla a i moji předci a mohu říct že jsme rodina s tuhým kořínkem právě s pravidlem všeho s mírou , a věřte že třeba já kojena byla 1 měsíc tvaroh a mléčné výrobky na těch jsem vyrostla od narození a jsem naprosto zdravá , tak nevím ….

    Že se jíst má všechno s tím souhlasím, dělali to tak i naši předci, bohužel kdo dneska jí pravidelně jáhly, ječmen, žito, luštěniny, všechny druhy zeleniny a k tomu občas kousek přírodně vypěstovaného masa a na jaře, když kráva měla telátko bylo i trošku mléka? V lepším případě je ten poměr naopak, v horším se zelenina, obiloviny a luštěniny nejí vůbec. Napsala jsem o tom článek tady http://www.jimejinak.cz/2011/11/jist-se-ma-vsechno/

    Přečtete si, Jitko alias Zdenko (pardon, ale ta do očí bijící nesprávná typografie Vás prozrazuje, stejně jako totožná stylistika Vašich příspěvků pod těmito dvěma jmény, – je tak těžké dodržet pravidlo, že mezera se píše pouze za čárkou, nikoliv však před ní?) ten článek, který Vám Helena doporučuje, asi se v něm najdete. Hlásáte, že jíst se má všechno, ale evidentně je Vaše strava naopak velmi jednostranná – z obilovin patrně znáte jen bílou rýži, praženou kukuřici a problematicky stravitelné výrobky z mouky, pár druhů zeleniny, kde dominují opět problematické lilkovité rostliny, tropické ovoce, maso, uzeniny a cukr. Jo, a nejspíše i výrobky plné nejrůznější chemie, ostatně proč bychom se neládovali kupř. dusitanem sodným, kyselinou nevímjakou, tím a tím barvivem a dalšími sajrajtky, když SE MÁ JÍST VŠECHNO, že? A platí to třeba i o pití? Má se také pít všechno, například alkohol, pestrobarevné limonády, káva atd.? Můj názor je, že jsme sice „všežravci“, ale to ještě neznamená, že vše, co „sežereme“, nám taky udělá dobře. Jinými slovy, některé potraviny jsou pro nás blahodárné, jiné s mírou také, některé značně problematické, takže je rozumný člověk konzumuje jen omezeně nebo vůbec. A když je dnes tolika zkušenostmi samotných lidí podloženo, že mléčné výrobky, cukr apod. jsou zátěžové a působí v těle při neumírněné konzumaci škody, byť na někom je to vidět hned a u někoho se to projeví až mnohem později, protože má takzvaný „tuhý kořínek“, jak píšete, a tělo hodně dlouho MŮŽE A MŮŽE, a pak se to jednoho dne bohužel vše sečte a tělo moci přestane…? To jsou pak takové ty případy typu „nechápu, jak mohl dostat ten infarkt, vždyť to vám byl takovej zdravej člověk“ atd. :/ Ano, existují i lidé s opravdu dobrou konstitucí, kteří si těch špatných potravin mohou dovolit víc, už proto, že zdraví není zdaleka jen otázkou výživy, ale také psychiky, životního stylu a celkového „PROGRAMU“, který si sami ve svých životech vytváříme (ať se nám to líbí nebo ne, skutečně si za vše zdpovídáme jen a jen sami), ale kolik jich dnes takových je? Píšete, že jste Vy i Vaše rodina zdraví – pokud je tomu opravdu tak, blahopřeji, bylo by to skvělé, ale skutečně Vás nesužují ani zdánlivě „drobné“ problémy? Kolikrát slyším od známých totéž co od Vás – „já jsem v pohodě, jím všechno, nic měnit nepotřebuju, jsem úplně zdravej“, a pak se ukáže, že dotyčný trpí kupř. celoroční rýmou. Ale za problém to vlastně nepovažuje, „vždyť to má dneska kdekdo“. Nebo jde o ženu, která při menses takříkajíc tluče bolestí hlavou do zdi a musí se nadopovat růžovými tabletkami, aby to vůbec vydržela. Případně trpí tito „zdraví“ lidé dalšími neduhy – bolestmi hlavy, migrénami, astmatem, kožními problémy všeho druhu, nemohou počít dítě, bolí je klouby, kolena, záda (ano, i tohle ovlivňuje strava – a samozřejmě i psychika, ostatně je zajímavé, jak strašná spousta lidí v mém okolí fakticky trpí právě na ta kolena, přičemž jde prý o problém s pokorou, s přílišnou zatrvzelostí a celkovou tvrdostí přemýšlení – no a právě tito lidé se na téma zdravé výživy nejvíce a nejraději hádají a ohnivě hájí svá pokřivená stanoviska :)… No, nechť si každý z nás sáhne do svědomí sám. A ještě něco – třebas můj manžel taky kdysi tvrdil, že on změnu stylu nepotřebuje, že mu nic není. A ejhle, najednou si teprve po změně uvědomil, co ho vlastně předtím sužovalo, jen si toho „nevšímal“, a jak je mu celkově líp (šlo o maličkosti typu chrápání a ta celoroční rýma, ale i vážnější neduhy). Co kdo zasejeme, to také sklidíme….

    No páni ,takový obsáhlý článek jen kvůli jinému názoru ? Opravdu nejsem Jitka ,musela jsem se podívat co je to typografie a omlouvám se tedy za svůj styl psaní ,jsem bohužel tak strašně stará ,že v naší době počítače nebyly a psát na něm jsem se sama naučila téměř v padesáti ,nevěda ,že existují nějaká pravidla . A to jsem mívala z češtiny jedničky :-) Jsem ráda ,že něco splácám jedním prstem na styl nehledě . Možná je Jitka taky tak stará ,ale určitě to nejsem já . Nebo snad házíte všechny jiné názory na jedno jméno ? Vždyť já jsem se jen zeptala ,jak je to s laktozou pro mimča ,nám se říkalo- a vlastně je to dost silný názor , že je důležitá pro vývoj mozku dítěte .
    Mě je přeci jedno ,kdo co jí ,nic tu nehlásám , potraviny si pěstuji a vyrábím sama ,jsem zdravá a vitální ,přechod jsem přežila v pohodě s čajem z červeného jetele ,na žádné civilizační choroby netrpím ,nechápu ,z čeho mě obviňujete . No a máte pravdu ,co si zaseji či zasadím ,také sklidím . Nemusím nakupovat pochybné výrobky v supermerketech, ani v odděleních BIO . Vím co jím . Já osobně mám pocit ,že žiju zdravě .
    PS : chyby v typologii po sobě neopravím ,jsem ráda ,že aspoň něco dokážu napsat

    Dobrý den, odbočkou se trochu vrátím ke stravě kojenců, resp. částečnokojenců :) Při vaření zeleninových příkrmů jste si prosím vystačily s vidličkou, ev. lisem na česnek, nebo se vyplatí investovat do pasírovače (asi Tescoma…) ?? Moc děkuji za radu a pokud je to někde jinde již zodpovídáno, omlouvám se předem …. Hezký den všem, Hela

    Měla jsem pasírovač Tescoma. Má 3 síta s různě velkými otvory. Při každodenním používání jsem jednou reklamovala. Ale celkově jsem byla spokojena. Pěkně to zachytí slupky a dítě jí jemná pyré.

    Já si vystačila s protlačovačem na česnek a vidličkou, jelikož můj syn do roka nic nesnědl, max. 2-3 lžičky. Zato Evy holky baštily kopce jídla už od půl roku, takže pasírovač byl nutný. Nejdřív Eva měla nějaký běžný a pak si pořídila od Danfoodu a ten je úplně super. I když stejně je to mrmlačka pokaždé ho rozebrat, umít, sestavit… Ale ten půl až tričtvrtě rok, než dítě začne pořádně kousat se dá vydržet.

    Děkuji, nad tím právě přemýšlím, tak ho asi koupím:)

    Dobrý den, chtela jsem se zeptat na mnozstvi soli pro rocni dite. Ma se davat septka soli na jednu porci nebo staci na nekolik porci? Ma se davat spetka soli jak do rannich kasich, tak i do zeleniny na obed? Dekuji moc!

    Do roka nedávejte žádnou sůl, od roka začněte po zrnkách a postupně od jednoho, přidávejte dvě, tři….. do každého jídla, ale nemusí tam sůl pokaždé být.

    VELIKÝM PŘEKVAPENÍM pro mně bylo, když jsem zjistila, že Eva (ta z důvodu těhotenství a kojení) i její dcera a manžel a Helena jedí několikrát týdně ŽIVOČIŠNÉ bílkoviny (ryby), když tolik bobují za to, že malým dětěm a kojícím maminkám bez živočišných bílkovin nic nechybí a novorozencům URČITĚ stačí obilné mléko.

    A jak jste na to přišla že jíme několikrát týdně ryby? Já si ji dám 1x za měsíc, v zimě možná častěji a Eva s rodinou snad 2x za rok. Maso není zakázané, ani není nutné, když máte kompletní talíř a malému dítěti bych ho do 2 let určitě nedávala.

    chtěla bych se zeptat,zda není problém,když ovesné mléko kombinuji s nutrilonem.Mám 10ti měsíční holčičku a zatím jsem jí mléko dala 4x.Vzhledem k tomu,že ho nechtěla,tak jsem zvolila tuto variantu.Postupně bych chtěla nutrilon ubírat a zůstat jen na nutrilonu.Kolikrát za den ho mohu dát?děkuji Radka

    Ahoj holky, prosím vás, mám kamarádku, ta má 6ti měs. holčičku. Asi před dvěma týdny přešly z UM na obilné. Malá vcelku obilné přijala, ale problém mají ze stolicí. Má ji velmi tmavou a tuhou. Sice každý den se vyprázdní, ale znepokojuje ji ta tmavá barva a hlavně tuhost, až zácpa. Nemáte s tím někdo zkušenost, zda je to v pořádku? Byla by velmi vděčná za radu….

    Je důležité k mléku přidat vždy čerstvě uvařenou a rozmixovanoou zeleninu, obiloviny mohou takto působit, zelenina to vyrovná.

    Kamarádka dává čerstvou rozmixovanou mrkev k obědu, jinak na svačinku a večeři má holčička jen obilné mléko. Čili i k nim přidat kousek zel. např.mrkev, petržel? A ta barva tmavě hnědá je po obilném mléku v pořádku? Děkuji za odpověď.

    Pokud má zácpu a tmavou stolici, je potřeba dívat zeleniny víc, ideálně rovnou s obilným mlékem. Mléko se většinou vaří ve větším množství dopředu, tak bych ke každé dávce přidala zeleninu a nedávala do něj sladěnku a podávala zeleninovo obilné mléko. Podle stolice se pozná, zda už zelenina stačí.

    Děkuji moc za radu.

    Jak to vidíte Vy? Napište komentář.