Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Beluga na švestkách

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim

Podzim se blíží a já si konečně začínám užívat jeho plodů a barev. Pokud máte rádi zajímavé a nezvyklé kontrasty chutí, určitě vyzkoušejte.

Ingredience
1 porce
  • 50 g čočky beluga
  • 1 kus fialového hlávkového zelí
  • 1 malá červená cibule
  • 4 středně zralé švestky
  • olej
  • 1 rovná lžička koření nigella sativa (černý kmín)
  • 1 rovná lžička celého kmínu
  • 1 rovná lžička černého hořčičného semínka
  • 2 stroužky česneku
  • kajenský pepř
  • asi 7 lískových ořechů
  • čerstvá petrželka
  • sůl
  • umeocet
  • 1 lžička kuzu
  • voda podle potřeby

Udělat tak obrovskou změnu po 45 letech, co vařím, byla to pro mě velká výzva. Ale moc mě to bavilo, jídla mi moc chu...

Jak připravit belugu se zelím a švestkami

    1. Zelí a cibuli nakrájejte na proužky.
    2. Uvařte čočku, po uvaření slijte a dejte stranou.
    3. Na pánev nalijte olej, rozehřejte ho a přidejte cibuli, česnek a koření. Jemně orestujte.
    4. Přidejte zelí, lehce osolte, promíchejte s umeoctem a vodou. Přikryjte a duste několik minut na mírném ohni.
    5. Nyní nakrájejte švestky na malé kousky a přidejte je do pánve, posypejte pepřem, promíchejte a pokračujte ve vaření, dokud se zelí neuvaří. 
    6. V troše studené vody rozmíchejte kuzu a nalijte na zelí. Promíchejte, zvyšte teplotu a pokračujte ve vaření, dokud omáčka nezhoustne.
    7. Na závěr přidejte uvařenou čočku, promíchejte, ochutnejte a popřípadě dosolte. Pamatujte, že umeocet je sám o sobě velmi slaný.
    8. Podávejte a posypejte nasekanými a nasucho opraženými lískovými oříšky a nasekanou petrželkou.

Praktické

  • Sladkost pokrmu bude záviset na zralosti švestek. Pokud nejsou moc sladké, přidejte třeba lžičku nějakého sladidla.
  • Jako přílohu podávejte libovolné obiloviny, při bezlepkové dietě volte přílohu bez lepku (rýže, jáhly, amarant apod.)
  • Abyste dosáhli požadované chuti, nevynechte koření a oříšky.
  • Toto je jídlo sváteční, obecně se vyhýbáme kombinace obilí a ovoce ze zdravotních důvodů. Jednou za čas si ho můžeme dopřát, ale neměli bychom ho konzumovat pravidelně.

Obměna

  • Místo belugy můžete použít jakoukoliv jinou čočku.

Děti

  • Kořeněné pikantní jídlo nevhodné pro malé děti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Děkuji za recept, je to vynikající, i když z koření jsem dala jenom kmín a oříšky rozemlela.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kořeněná červená řepa

Červená řepa je výborná a zdravím nabitá zelenina. Vyzkoušejte ji v této verzi, která uspokojí mlsné jazýčky všech milovníků pikantních chutí a pokrmů voní...

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.

Zapečené jáhelné koule

Jednoduché, lahodné a přitom efektní jídlo, kterým jistě potěšíte celou rodinu. Náplň si můžete uzpůsobit podle vlastní chuti. Recept je připravený pro hor...

Medailonky Butternut s egyptskou směsí

Velmi jednoduchý a přitom tak lahodný recept na dýni s křupavou krustičkou a skvělou směsí koření. Chvála Egypťanům za tuto báječnou směs koření, která pas...

Italské podzimní rizoto

Houby pořád rostou, tak neváhejte a zkuste toto lahodné podzimní rizoto.

One pot polévka

Tato pikantnější a kořeněná polévka vás hezky zahřeje, je proto vhodná pro toto období. Je poměrně rychlá a jednoduchá. Nezapomeňte na žádné koření, abyste...