Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

One pot polévka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Tato pikantnější a kořeněná polévka vás hezky zahřeje, je proto vhodná pro toto období. Je poměrně rychlá a jednoduchá. Nezapomeňte na žádné koření, abyste dosáhli požadované chuti.

Ingredience
podle počtu strávníků
  • dýně
  • celozrnná rýže
  • loupaná červená čočka
  • hlíva ústřičná
  • sušené houby Shiitake
  • olej
  • tamari
  • umeocet
  • kurkuma
  • sladká paprika mletá
  • špetka chili
  • mletý kmín
  • asafoetida (čertovo lejno)
  • česnek
  • konopné semínko
  • dýňové semínko
  • petrželka
  • sůl

Na víkendový kurz vzala Iva obě děti, babičku na hlídání a hlavně hromadu dobré nálady. Protože už byla na kurzu v Pr...

Jak připravit dýňovou polévku s houbami z jednoho hrnce

  1. Do hrnce nalijte olej, rozehřejte ho a přidejte asafoetidu, nakrájenou hlívu, prolisovaný česnek a sladkou mletou papriku i chilli. Lehce a krátce orestujete. Stačí málo, jen aby jste aktivovali česnek a asafoetidu.
  2. Do mixéru dejte na kostky nakrájenou syrovou dýni a rozmixujte do hladka. Popřípadě přidejte vodu, budeme připravovat polévku, ne krém, tudíž to má být řídké.
  3. Nyní do hrnce s hlívou a kořením přidejte rozmixovanou dýni a propláchnutou rýži a čočku. Přidejte také kurkumu, sušené shiitake, osolte, promíchejte, podle potřeby přidejte vodu nebo zeleninový vývar a dejte vařit.
  4. Polévka varem zhoustne, délka vaření bude záležet na druhu rýže, kterou jste použili.
  5. Nakonec dochuťte umeoctem a tamari. Promíchejte, ochutnejte a dolaďte.
  6. Naservírujte polévku a posypte na talíři semínky a petrželkou.

Praktické

  • One pot je příprava z jednoho hrnce. Takže si ušetříte práci s nádobím. Polévka je rychlá, kořeněná, lehce pikantní.
  • Ingredience dávejte podle oka a podle počtu strávníků.
  • Doporučuji rýži celozrnnou, co se vaří alespoň 30-40 minut, aby polévka zhoustla a vše v ní bylo dobře vařené.
  • Pokud možno, nevynechat koření.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv posypku.

Děti

  • Pro větší množství koření a pikantnost není tato polévka vhodná pro malé děti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
26. 3. 2024

Mnam ♥️

mertova330
16. 10. 2022

Děkuji, polévka je výborná

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Batátová polévka

Pikantní polévka, která vás spolehlivě zahřeje během chladných podzimních dnů.

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.

Kořeněná červená řepa

Červená řepa je výborná a zdravím nabitá zelenina. Vyzkoušejte ji v této verzi, která uspokojí mlsné jazýčky všech milovníků pikantních chutí a pokrmů voní...

Krémová cizrnačka

Rychlá a výborná polévka, která v chladných měsících krásně zahřeje a zasytí. Je skvělá s kouskem kváskového chleba či plackami.

Bezlepkové dýňové lasagne

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Italská zuppa jinak

Hustá italská polévka v upravené verzi, obohacená o skvělou a velice zdravou zeleninu, kterou většina Italů nezná – tuřín. Tato zelenina je doslova n...