Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Rychlá podzimní polévka

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Spolu s podzimem přicházím na chuť polévkám a nejvíc ze všeho mám ráda ty husté a krémové. Tato polévka splňuje vše a navíc je rychlá na přípravu a věřím, že její chuť si oblíbíte.

Ingredience
2 porce

  • 1/2 hrnku dýně na kostičky
  • 1 hrnek fenyklu na kostičky
  • 1/2 hrnku půlené žluté čočky
  • špetka semínek fenyklu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička cejlonské skořice
  • 750 ml zeleninového vývaru/vody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce rostlinné smetany + na ozdobení
  • opražené pekanové ořechy

Jíst jinak jsem začala už ve 14 letech. Díky jídelníčku se mi změnil celý život. V ...

Jak připravit rychlou krémovou polévku

  1. V hrnci rozpálíme olej, přidáme dýni, fenykl a čočku, osolíme a krátce orestujeme. Poté zalijeme ohřátým vývarem nebo vodou, přidáme skořici a semínka fenyku a vaříme cca 15 minut nebo tak, aby byla čočka a zelenina měkká. Po uvaření vše přelijeme do mixéru, přidáme 2 lžíce smetany a rozmixujeme do hladka. Dle chuti ještě dosolíme či dochutíme troškou skořice.
  2. Polévku podáváme s praženými pekanovými ořechy a dozdobíme rostlinnou smetanou.

Praktické

  1. Pro bezlepkovou variantu volte mandlovou, kešu či sójovou smetanu.
  2. Pro verzi bez sóji použijte jinou, než sójovou smetanu.
  3. Polévku podáváme například s domácím kváskovým chlebem či plackami.

Obměna

  • Namísto žluté čočky můžete použít červenou čočku nebo jinou luštěninu. Můžete do ní spotřebovat také uvařenou luštěninu z předchozího vaření a chytře tak zužitkovat přebytky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

28 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
Včera v 15:19

Mňam ♥️

Kateřina
29. 3. 2023

Vynikající, fenykl jsem si zamilovala :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazolová polévka s restovanou cibulí

Jednoduchá krémová polévka z pár ingrediencí. Krásně zlatá cibulka tuto polévku chuťově i vizuálně skvěle obohatí.

Krém z topinamburu a celeru

Tento krém můžete použít jako omáčku nebo i jako hustou polévku, záleží jen na vás, jak moc ho naředíte. Servírujte ho nejlépe s něčím křupavým, skvěle se ...

Batátová polévka

Pikantní polévka, která vás spolehlivě zahřeje během chladných podzimních dnů.

Sytá zahřívací polévka

Sytá hustá polévka, která díky kombinaci uzené papriky a kokosového mléka překvapí svou lahodnou chutí. S kouskem kváskového pečiva skvěle zasytí.

Cajunská polévka

Sytá polévka z dýně a fazolí s cajunským kořením, které jí dodává lahodnou a nezaměnitelnou chuť.

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.