Bezlepková kvásková vánočka » Jíme Jinak

Bezlepková kvásková vánočka

Autor , Rubrika Recepty, Vaše recepty, Vánoční cukroví, 27.01.2015

Štítky:

Asi před měsícem jsem u mamky objevila krásnou keramickou formu na vánočku a jelikož se snažím kvůli ekzému dodržovat bezlepkovou dietu, rozhodla jsem se formu otestovat :-)

2 vánočkaZákladní informace

Jako inspirace mi posloužily tyto dva recepty:

http://www.jimejinak.cz/2014/04/velikonocni-beranek-z-kvasku/
http://www.jimejinak.cz/2014/03/kukuricno-pohankovy-bezlepkovy-chleb/

Trochu jsem je zkombinovala a výsledek mě velice mile překvapil 🙂

Ingredience a pomůcky
  • 4 hrnky bezlepkové mouky – použila jsem 1hr jáhlové, 2rýžové, 1hr kukuřičné
  • 1 hrnek bezlepkového kvásku – použila jsem pohankový, ale určitě by byl lepší třeba kukuřičný nebo rýžový
  • 2 polévkové lžíce Psyllia
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • voda/obilné mléko (použila jsem krabicové rýžové)
  • 2 polévkové lžíce sezam. oleje
  • rozinky (namočené přes noc v mirinu), sušené meruňky
  • mandle, vlašské ořechy
  • obilný sirup (já měla jen kukuřičný, lepší by byl určitě rýžový nebo agávový)
  • citronová kůra (já použila citronový olej JUST)

Postup

Smíchat suché ingredience (mouka, škrob, Psyllium, sůl). V kastrůlku ohřát obilné mléko, v něm rozmíchat obilný sirup (mléko nesmí být horké, zabilo by kvásek!) a přidat sezamový olej. Přilít k suchým ingrediencím a přidat kvásek. Tuto „směs“ jsem nechala přes dopoledne na topení (cca 5hodin). Potom jsem namlít 2/3 mandlí spolu s vlašskými ořechy nahrubo, posekat meruňky. Spolu s rozinkami jsem přimíchat do těsta. Nejdříve do formy „poházet“ zbylou 1/3 mandlí, potom celkem hutné těsto vyklopit do formy na mandle a urovnat ve vymazané a vysypané formě. Nechat na topení (v teple) kynout další cca 4hoďky.
Troubu vyhřát na 200st., péct cca 10min, poté snížit teplotu na 180st. a dopéct dalších cca 35minut. Kontrolovat vpichem špejlí 🙂

  • ZDARMA: Seriál "Hubneme do plavek"

    Jak upravit jídelníček na léto a zhubnout do plavek. materiály

    Tipy na hubnutí, strava během dovolené, vliv léta na naše tělo, jak na letní jídelníček, nejčastější letní chyby, VIDEO:Hubneme do plavek (vidělo už 3 000 lidí)

  • 22 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Nevim proč, ale mně se vánočka vůbec nevede. Kvásek pěkný, těsto vlåčný. Výsledek – tvrdá vánočka. To samé je v případě pohádkových sušenek z mouky. Tvrdé. Večer se ještě někomu takhle?

    Profilová fotografie na Facebooku

    Vánočka je tužší ale úplně tvrdá by být neměla. Možná až moc mouky? Nevim…letos prcek 10,5M tudíž jsem trošku ve všem pomalejší 😀 Ale zkusím do Vánoc stihnout upéct…:-)

    nebo málo nakynula

    nesmí se to péct moc, aby se nevysušily a neztuhly

    janajanička

    Šlo by prosím z tohoto těsta také uplést klasickou vánočku (z copů) nebo je těsto vhodné jen do formy? Nějak se mi to podle ingrediencí nedaří odhadnout. Děkuji za radu.

    autorka receptu píše o tom, že máme dát do formy nejprve mandle a pak těsto a nechat vykynout, z toho odhaduji, že je to ve formě 🙂

    janajanička

    Děkuji, četla jsem to 🙂 Budu tedy testovat, já prostě musím mít pletenou 🙂

    Na pletenou je potřeba tužší těsto, jednu jsem už dělala a šlo to, jen jsem si někam napsala postup a ten musím najít 🙂

    Profilová fotografie na Facebooku

    Myslím, že copy se vám asi nepodaří. Těsto je dělané opravdu jako „formové“ tudíž „tekutější“…:-D

    Díky za recept, je skvělá. Omylem se mi podařilo udělat bezlepkový kvásek, tak jsem ji hned upekla a moc nám chutnala 🙂

    té vody/obilného mléka asi kolik, prosím?

    Profilová fotografie na Facebooku

    Už je to skoro rok, co jsem ji pekla a letos ještě nebylo kdy 🙂 Myslím, že tak hrnek až 1,5hrnku..těsto by mělo být vláčné. Měla bych ji péct 22.12. Napíšu 🙂

    Zdravím, také kvůli ekzému jedu bezlepkově, poradíte mi prosím, zatím nemám zkušenosti – ten kvásek se z něčeho udělá, nebo se musí někde sehnat, koupit?
    Děkuji!

    Profilová fotografie na Facebooku

    Dobrý den, nevím jestli se dá koupit sušený, ale já postupovala podle rady paní Lucie v komentářích zde http://www.jimejinak.cz/2014/03/kukuricno-pohankovy-bezlepkovy-chleb/. Akorát jsem použila pohankovou mouku místo kukuřičné 🙂 Ale myslím, že pro tenhle účel (vánočka/mazanec) je lepší kukuřičný nebo rýžový…

    Děkuji moc! A při přidávání – přikrmování kvásku se to celé vždy spolu zamíchá, nebo to nové jenom vlije na tu původní hmotu? Toužila jsem po mazanci, ale to asi nedám…..

    Profilová fotografie na Facebooku

    Netřeba se obávat 🙂 Myslím, že to pořád ještě můžete stihnout a zvládnout 🙂 Tady jsem Vám ještě našla podrobnější návod http://www.jimejinak.cz/2014/03/bezlepkovy-pohankovy-kvasek/ Ať se dílo zadaří 🙂

    To jste hodná, moc děkuji! Zkusím se hecnout 😉 I když ani v tomto receptu jsem nepochopila, jestli to míchat nebo jenom přilít?

    Profilová fotografie na Facebooku

    K původní hmotě přisypat trochu mouky, přidat trochu vlažné vody a řádně promíchat.

    OK. Díky moc. A hezké jaro 🙂

    Chtěla bych se zeptat, zda vadí, pokud tam nedám Psyllium? Kvůli čemu se do bezlep. receptů přidává? Taky se mi zdá, že mi lepek nedělá dobře, tajně jsem doufala, že oves bude dobrý, ale asi také není. Stále váhám, jestli mám jít na krevní testy…

    Profilová fotografie na Facebooku

    Psyllium se do bezlepkových receptů přidává jako pojivo. Zkusila bych nahradit „lněným vejcem“ nebo „chia vejcem“..:-) Myslím, že chuť by to snad moc ovlivnit nemělo…

    Díky za info :o))

    Zobrazit všech 22 komentářů

    Jíme Jinak